Вхід | Реєстрація

Абітурієнт-2010: вступаємо у виші по-новому

Напередодні Нового року Міністерство освіти та науки опублікувало нові умови вступу до вищих начальних закладів. Знову ж таки зі змінами.

Тож цього року при вступі для абітурієнта буде важливим не тільки результат зовнішнього незалежного оцінювання, а й середній бал атестата. У майбутніх випускників ще є час підтягти не тільки рівень необхідних предметів, а й середній бал атестата. Його в обов’язковому порядку будуть додавати до результатів ЗНО. На думку фахівців Міносвіти, таке нововведення може стати рішальним у випадку, коли двоє абітурієнтів матимуть однаковий бал на зовнішньому незалежному оцінюванні. До вишу вступить той, хто має вищий бал атестата. Іншої думки дотримується проректор з науково-педагогічної роботи та економіки Володимир Усатюк: “Наприклад, беремо сертифікат із середнім балом 150, три сертифікати мають 450 балів. Якщо до них додати 12 – середній бал атестата абітурієнта, то чи буде з цього користь? І те, що запропонували у Міносвіти нічого не дасть. Адже різниця у балах сертифікатів настільки велика, що ті 12 балів ситуації не зарадять. Це все одно що до кілометрів додавати міліметри. Тож потрібно переводити усі бали атестата та сертифіката у рівну систему обрахування. Адже, наприклад, під час зовнішнього незалежного оцінювання, якщо правильно відповіли чи вгадати одне завдання, ставлять відразу вісім балів. У школі таку оцінку потрібно заробити, якщо ти більш-менш добре вчився протягом 11 років. Вважаю, необхідно було атестат маштабувати також у двохсотбальну систему, тоді був би якийсь результат”.

Також у 2010 році випускникам доведеться проходити випробування не лише з обов’язкових української мови та літератури й історії України чи математики, а й залежно від напряму, який обрав випускник, скласти ЗНО з третього предмета. Дізнатися про те, яким може бути профільний предмет, потрібно в вузі. Але особи, які вступають на навчання за напрямами “народна художня творчість”, “журналістика” та “архітектура”, можуть змінити третій предмет ЗНО на творчий конкурс. За результатами двох вступних випробувань (українська мова – обов’язково) будуть зараховуватися абітурієнти, які обрали навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста. До того ж потрібно врахувати те, що цього року, на відміну від минулого, тестування проходитиме виключно українською мовою, перекладати тести для представників національних меншин не будуть, хоча у разі необхідності і дозволять користуватися відповідними словниками термінів.

Зміниться цього року і термін прийому заяв і документів від абітурієнтів, конкурсного відбору та зарахування на навчання у ВНЗ. Так, зовнішнє незалежне оцінювання триватиме з 1 по 25 червня. Результати оцінювання обіцяють оприлюднити 14 липня. Прийом заяв та документів на денну форму навчання розпочнеться 15-го і завершиться 31 липня. Вступні іспити і творчі конкурси триватимуть з 23 по 31 липня. Рейтинговий список абітурієнтів, які вступають на основі базової та повної загальної середньої освіти, із зазначенням рекомендованих для зарахування, виші мають оприлюднити не пізніше 1 серпня.




Пільговиків обмежили у виборі

Минулого року склалася ситуація, коли усі бюджетні місця на престижних спеціальностях зайняли діти пільгових категорій. Аби не допустити повторення ситуації, Міністерство освіти та науки в умовах вступу зазначило, що такі абітурієнти зараховуються поза конкурсом лише за умови подання оригіналів сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти та інших документів, які засвідчують право на прийом поза конкурсом. Тож пільговики можуть подати документи лише в один вуз. Крім того, відтепер керівники навчальних закладів також самостійно визначають, скільки місць віддавити пільговикам. Але їх кількість повинна бути не менше 25% від обсягів держзамовлення на кожен фах.

За словами Володимира Усатюка, такі нововведення хоча і будуть називатися позаконкурсним зарахуванням, але якщо пільговиків прийде більше, ніж є місць, серед них проведуть конкурс.


 


За вступ дітей довелося боротися

У попередніх умови вступу до вищих навчальних закладів, що були опубліковані у вересні, зазначалося, що пільговий вступ до вузів для призерів Малої Академії Наук України скасовано. За словами президента Кременчуцької філії МАН Олени Сьомик, це викликало і здивування, і обурення одночасно. Адже усі манівці пишуть наукові роботи, контрольні роботі рівня Всеукраїнських олімпіад та захищають дисертації. І вступні пільги надавали можливість дітям зі звичайних родин отримувати безкоштовну вищу освіту. “Позбавлення права пільгового вступу цих дітей фактично зводить нанівець усю роботу з обдарованими дітьми”, – розповідає Олена Сьомик. І хоча ці зміни стосувалися всієї України, найбільше за своїх дітей переймалися у Кременчуцькій філії МАН. Олена Сьомик відразу направила листа в Секретаріат Президента України, а невдовзі до Кременчука приїхав Президент Віктор Ющенко, якому заслужений працівник освіти і розповіла про критичну ситуацію. “Через два дні зателефонували із Секретаріату, з’ясували про обставини та повідомили, хто з посадовців буде особисто займатися цим питанням. А вже на початку січня на сайті Міністерства освіти та науки з’явилися нові правила”. Згідно зі внесеними змінами, призери ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої Академії України вступають до вишу за умовами конкурсного відбору за умови, якщо вони вступають на напрями підготовки, для яких профільним є вступне випробування з предмета, з якого вони є призерами.




Стежте за змінами

На думку Володимира Усатюка, цьогорічні умови вступу до вищих навчальних закладів можуть змінитися. “Тільки три останні роки ми отримуємо умови вступу заздалегідь, а до цього їх отримували лише у березні-квітні”. Цього ж року, з огляду на вибори президента, може змінитися все. В агітаційних матеріалах одного з кандидатів у президенти є обіцянка зовсім скасувати зовнішнє незалежне оцінювання. Якщо таке станеться, то у виші повернуть вступні випробування і наявні умови просто будуть скасовані.


Автор: Марина Макєєва, www.pp.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації