Вхід | Реєстрація

Купальські розваги на Приоріллі

Купальські розваги на Приоріллі

Свято Івана Купала прийшло до нас із язичницьких часів. На сьогодні Івана Купала — це народні гуляння з елементами театралізації, які влаштовуються в усіх куточках України. Не став винятком у цьому плані й Царичанський район.

 

Свято у Могилеві було дуже велелюдним

Проводились гуляння у Юр’ївці, Михайлівці, Преображенці і Могилеві-2.

Івана Купала у Могилеві-2 (Зоря) проводиться впродовж трьох років. Цього ж року за кількістю святкуючих село побило усі рекорди. На початку, о 20:00, налічувалося близько 200 присутніх, а ближче до 23:00 уже було понад 700. Народні гуляння тривали до четвертої години ранку, тож кількість людей поступово збільшувалася. А святкували Купала не тільки місцеві, а й мешканці навколишніх сіл: Могилева-1, Лисківки, Китайгорода, Царичанки, Бабайківки і навіть з Петриківки та Дніпра.

Купальські розваги проводились на території ПП «Мосієнко». Тут облаштували імпровізовану сцену, столи та лави для присутніх, організували виносну торгівлю. Подвір’я було встелене травами і м’ятою, аромат від яких розносився по всій окрузі. Музичне оформлення свята організувала директор Зорянського Будинку культури Ірина Сирота, а написала сценарій і провела його Наталка Стратій, музичний керівник дитячого садка «Дзвіночок». На початку святкового дійства голова Могилівської об’єднаної територіальної громади Валерій Дружко привітав односельців зі святом та побажав весело погуляти. Щирими оплесками присутні зустрічали купальських героїв — Водяника, Русалок та Відьму. Ролі героїв виконували місцеві жителі. Для незаміжніх дівчат влаштували конкурс віночків, а самі дівчата уквітчали дерево Марену кольоровими стрічками та водили навколо неї хоровод. Активними учасниками концерту була малеча із дитсадка «Дзвіночок», які в українських костюмах голосно співали і завзято витанцьовували. За це їх господарі і спонсори свята подружжя Наталія і Констянтин Мосієнки щедро пригостили солодощами. У концерті брали участь учасники художньої самодіяльності місцевого клубу та школи. Завершилося концертне дійство спалюванням купальського дерева та хороводом. А тим часом підоспіла зварена смачна каша з м’ясом, якою кухарі Лідія Мосієнко та Ірина Туштаєва пригощали усіх бажаючих. У той вечір великим попитом користувався і шашлик, якого було вдосталь. А запальна танцювальна музика, як кажуть у народі, «не давала ногам спокою» та піднімала до танцю і старих, і молодих.

 

Щорічно на Івана Купала у Михайлівці будуть змагатися спортсмени-гирьовики

У Михайлівці Купальське свято розпочалося з театралізованого дійства, в якому взяли участь 9 місцевих жителів віком від 9 до 18 років. Тут тобі і Пан Господар (Віталій Непомнящий), і Пані Господиня (Маргарита Чистоклет, директор Михайлівського СБК, вона ж і режисер), українські дівчата і хлопці, Русалки, Водяний. Після завершення театралізованої частини настав час для розваг і танців. Дівчата гарно виконали танок з вінками. А потім водили хоровод навколо вогнища. З привітаннями до присутніх звернулися сільський голова Анатолій Загній та директор товариства «Дружба» Віктор Ткач.

З метою популяризації здорового способу життя свої уміння з гирьового спорту присутнім продемонстрували Аліна Шпак і Михайло Лях, шестикратний чемпіон України. Віктор Ткач особисто вручив Аліні та Михайлові грошові винагороди та оголосив, що з цього року стартують щорічні змагання з гирьового спорту саме на Івана Купала. У змаганнях можуть брати участь усі бажаючі. Переможці отримають винагороду. Так у Михайлівці започаткувалася нова традиція.

На самому святі було присутніх понад 300 чоловік. Що малим діткам найбільше запам’яталося? З їхніх слів — веселі конкурси із солодкими призами. А дорослим — кумедні рольові ігри, де вони могли показати свої здібності. Весело, змістовно промайнуло свято. Вирувало воно до майже до 4:00. Директор сільського клубу Маргарита Чистоклет проводила конкурси та ігри. Микола Манза розважав присутніх запальною музикою. Усі учасники отримали подарунки, ніхто не був обділений увагою.

Купальське свято у Михайлівці відбулося за активного сприяння сільського голови Анатолія Загнія. Вагому фінансову підтримку у проведенні свята та облаштуванні місця для масового гуляння надали директор товариства «Дружба» Віктор Ткач та місцевий мешканець Анатолій Неїжкаша.


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації