Вхід | Реєстрація

Шестикратний чемпіон України живе у Михайлівці

Шестикратний чемпіон України живе у Михайлівці

У свої 17 років Михайло Лях із Михайлівки Царичанського району входить до складу збірної України і є шестикратним чемпіоном з гирьового спорту серед юнаків.

Займатися цим видом спорту Михайло почав майже два роки тому.

— А все почалося з того, що син мріяв схуднути, — каже батько Григорій. — Він мав 85 кілограмів при невеликому зрості. Почав піднімати гирі, так як на селі це найбільш доступний вид спорту.  Сподобалося. І стало невід’ємною частиною його життя.

Зі слів самого хлопця, тричі на тиждень він займається гирями серйозно, а так — кожного дня по 2–3 години. За короткий час юнак помітно схуднув, та все одно на сьогодні його вага залишається 85 кілограмів: зникли жирові відкладення, а м’язова маса нагналася. Спочатку Михайло їздив на тренування у сусідній Магдалинівський район, у Минівку, яка за 20 кілометрів від його села. Там учитель фізкультури Вадим Дрига давав йому уроки. А вже рік Мишко займається сам. Він вважає, що гирьовий спорт — універсальний. Він розвиває всю м’язову систему людини. Спортсмени-гирьовики дуже пружні та еластичні, сильні, як важкоатлети, і витривалі, як бігуни.

— Хоча гирьовим спортом, як і будь-яким іншим, треба займатися з раннього віку, років із 7–8, — розмірковує Михайло Лях, — і я дещо спізнився, та своє я надолужив. Я наполегливий.

За вдачею чемпіон із Михайлівки — миролюбивий. Та коли виникне ситуація і треба захиститись, то за себе зможе постояти. Завдяки спорту він має багато друзів із різних куточків України. З’явилися у нього і  свої учні. Кілька юнаків брали у спортсмена уроки, та лише один серйозно продовжує займатися гирями. Як жартує Михайло Лях, серед його учнів цей — найхудіший.

Уже на другому тижні тренувань Мишко вперше випробував свої сили на сільських спортивних змаганнях у Магдалинівці. І неочікувано переміг. Тоді він піднімав гирю вагою 16 кілограмів. Після 16-и перейшов на 24, зараз тренується із гирею у 32 кілограми. На змаганнях виступає у ваговій категорії до 85 кілограмів і працює із гирею вагою 24 кілограми. Побував на різних змаганнях більше 10 разів. Харків, Дніпро, Токмак (Запорізька область), Кам’янське, Кобеляки, Новомосковськ — це неповний перелік. Збирався показати себе в Одесі серед дорослих, уже й білети купили, та через ЗНО відклав поїздку. У юного спортсмена вже є понад 15 золотих і срібних медалей. Лише у Харкові Мишко зайняв 4-е місце, а на інших змаганнях — призові, переважно перші місця. У травні на змаганнях у Кобеляках за два дні виборов три золоті медалі. Якось у Токмаку ризикнув підняти 56‑кілограмову гирю. Але поки що не вийшло. Хлопець пригадує смішний для нього випадок. У тому ж Токмаку, вийшовши із спортзалу, попрямував у літній формі (футболка і велотреки) до магазину. І перебував на вулиці хвилин 20. Усі з подивом звертали увагу на незвичайного юнака, по-літньому вдягненого, хоч надворі була осіння температура: два градуси тепла. А Мишкові було тепло!

Михайло Лях не тільки чемпіон з гирьового спорту. Коло його уподобань широке. Окрім спілкування з друзями, веде здоровий спосіб життя, любить читати книги та пише вірші на історичну тематику і про кохання. Жалкує, що на написання віршів не вистачає часу. Також спортсмен любить слухати музику, грати на гітарі і освоювати гру на інших інструментах. Наприклад, на баяні. Допомагає батькові по господарству. А тато — і спонсор, і перевізник, і група підтримки, і тренер. А ще Михайло має романтичну вдачу, однолюб. Ставиться до дівчини по-лицарськи, присвячує вірші.

У середині липня хлопець готується до чемпіонату Європи, який відбудеться в Латвії. На поїздку потрібно близько 10 тисяч гривень. Допомогти фінансово пообіцяли депутат районної ради Віктор Ткач та депутат обласної ради Гошгар Аладдін-огли Мухтаров. Ще у планах Мишка — вступити на навчання до вишу. Його приваблює професія режисера-оператора.

На сьогодні гирьовий спорт все більше набуває популярності і потужності. Серед прихильників цього виду спорту є багато дівчат, жінок, дітей. Михайлові хочеться, щоб місцева влада звернула більше уваги на цей вид спорту і підтримувала. Адже футбол районна влада підтримує, а от гирьовий спорт розвивається самотужки.Так вважає чемпіон з Михайлівки Михайло Лях.


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 липня 2016, 11:21 | Царичанка | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації