Вхід | Реєстрація

Обережно! Телефонні шахраї!

Обережно! Телефонні шахраї!

У новосанжарській поліції попереджають: останнім часом активізувалися шахраї, які телефонують мешканцям району, представляються співробітниками банків та намагаються дізнатися особисту інформацію власника картки. У цьому матеріалі — про те, як не стати жертвою телефонного шахрайства.

— Шахраї постійно змінюють свою тактику. Якщо раніше вони телефонували і вимагали у рідних гроші, щоб звільнити людину, яка нібито потрапила до поліції або скоїла ДТП, то тепер вони використовують інший вид махінацій, — розповідає заступник начальника Новосанжарського відділення поліції Андрій Власенко. — Тепер жертвами стають власники банківських карток та рахунків. Зловмисники телефонують і вивідують у довірливих людей особисті дані. Використовуючи їх, переводять кошти на інший рахунок. Також доволі часто жертвами шахраїв стають ті, хто здійснює покупки через Інтернет. Вони перераховують гроші, а натомість не отримують товар. Щоб цього не сталося, перераховуйте кошти лише накладною платою.

У Новосанжарському районі жертвою шахраїв уже стала одна людина. Аби потерпілих від шахрайських дій не стало більше, ми друкуємо кілька типових історій, у яких довірливі громадяни втратили (або ледь не втратили) свої кошти, повіривши злодіям.

 

Ледь не продала телефон задарма

Зі мною сталася така ситуація. Я продавала телефон на ОЛХ. У п’ятницю зранку подзвонив якийсь хлопчина і сказав, що купує його, попросив одразу відправити, щоб у суботу його забрати. Я погодилася вислати накладною платою. Хлопчина назвав адресу. Телефон поїхав. У суботу в обід дзвонить той самий хлопець і каже, що він десь у від’їзді, тому за телефоном пішла дружина. Але грошей вона біля себе не має, тому пропонує наступне: він закидає мені гроші на картку ПриватБанку, а я знімаю накладну плату. Я погодилася. Через хвилину мені з невідомого номера прийшла СМС про те, шо мій баланс поповнено на потрібну суму. Відразу ж пролунав дзвінок від хлопчини, який повідомив, що він закинув кошти, тому попрохав зняти накладну плату. Я вже поїхала було на пошту, але по дорозі вирішила заїхати в банк і показати їм це повідомлення. Там мене просто ошелешили, сказавши, що це якийсь хибний номер, а СМС — звичайна підробка, і гроші так і не поступлять на мою карту. Я вийшла з банку шокована, подзвонила до того хлопця і сказала, що грошей нема, тому телефон я йому не віддам. Але добре, що я одразу все перевірила, а якби на моєму місці могла б бути якась довірлива дівчина, тоді ні коштів, ні товару. Подзвонивши на «Нову Пошту», я відізвала свій товар назад, заплативши тільки за дорогу. Я вважаю, що мені пощастило. БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ!

 

Дзвінок зі «служби безпеки» банку

«Добрий день. Вас турбує служба безпеки «Приватбанку». З вашої картки хтось намагався зняти гроші. Ми її заблокували. Щоб розблокувати, уточніть деякі дані: пін-код та дівоче прізвище матері», — такий несподіваний дзвінок із невідомого номера пролунав у неділю ввечері. «Я не обслуговуюся у Приватбанку», — спокійно відповіла й чекала, що ж буде далі, знаючи, що це шахраї намагаються впіймати на гачок ще одну довірливу жертву. Останнім часом подібних історій наслухалася чимало. «Не обслуговуєтеся? А в Ощадбанку?» — нервово спитав псевдопрацівник банку. Та потім, напевно, зрозумівши, що проколовся, чемно вибачився й вимкнув телефон. Дарма я намагалася додзвонитися на цей номер згодом — він так і не відповів.

 

Картка є, а кошти зникли

До 60‑річної пенсіонерки із села Імстичеве, що на Закарпатті, зателефонував невідомий із прихованого номера й назвався працівником служби безпеки банку. Незнайомець попросив назвати йому пін-код банківської картки, буцімто для того, аби шахраї не змогли зняти гроші. Пенсіонерка, не підозрюючи лихого, повідомила йому цю конфіденційну інформацію, після чого виявила, що з її картки зникли всі кошти.

 

«Вам продовжено ліміт!»

Наприкінці робочого дня до 52‑річної жительки зателефонував незнайомий чоловік. Відрекомендувавшись працівником банку, повідомив, що на її кредитці буде збільшено ліміт. Але для цього потрібно з’ясувати деякі дані. Така новина потішила власницю картки. Жінці якраз потрібні були гроші на важливу покупку. Не задумуючись, вона назвала все, що просив співрозмовник. І вже складала плани на придбання омріяного товару. Та за якийсь час райдужні мрії розсипалися, як друзки розбитого скла. На мобільний телефон їй прийшло СМС-повідомлення про зняття коштів. Бідолашна аж за серце схопилася. Адже з кредитки зникли 13 тисяч 551 гривня.

Таких історій у глобальній мережі — не десять і не двадцять, а сотні. Ні розвиток технологій, ні можливості сучасного світу не роблять людей більш захищеними перед злодіями, які роблять ставку на довірливість та раптовість. Щоб убезпечитись від подібних ситуацій, скористайтеся порадами від «ПриватБанку».

Правило № 1. Зберігайте Ваш ПІН-код, логін і пароль від Приват24 в недоступному для сторонніх людей місці і нікому їх не називайте.

Правило № 2. Ніколи не просіть незнайомих людей допомогти Вам скористатися пластиковою карткою.

Правило № 3. Ніколи не надавайте інформацію про свої картки третім особам, навіть якщо вони звертаються до Вас нібито від імені банку.

Увага! Важливо! ПриватБанк не робить дзвінки і не відправляє повідомлення, в яких просить клієнтів вказати номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2‑од Вашої картки, пароль в Приват24, а також паролі, що приходять по SMS. Якщо Ви подзвонили в банк, співробітник може уточнити дівоче прізвище Вашої матері або інше кодове слово, проте співробітники банку не дзвонять клієнтам для уточнення цієї інформації.

Правило № 4. Будьте пильні, якщо Вам приходять SMS невідомого авторства з проханням відправити отриманий код або дивний набір команд на інший номер.

Правило № 5. При оплаті покупок в Інтернеті будьте обережні і не розголошуйте особисті дані.

Правило № 6. Використовуйте надійні паролі і нікому їх не передавайте.

Правило № 7. Будьте завжди на зв’язку з ПриватБанком.

 

Будьте завжди на зв’язку з ПриватБанком

Якщо Ви помітили підозрілі пристрої на банкоматі або у Вас виникли складнощі з проведенням операції по карті, повідомте про це у найближче відділення.

Дотримуйтесь цих нескладних порад і ви убезпечите себе від раптового зникнення коштів з рахунку, а шахраям просто не залишите жодного шансу.


Автор: Підготував Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації