Вхід | Реєстрація

«Сільські традиції» призупинили свою роботу

«Сільські традиції» призупинили свою роботу

Лише після того, як керівництво свинокомплексу пообіцяло повністю вивезти тварин, біличани пропустили на підприємство вантажівки з кормами.

Однією з найрезонансніших подій у Полтавській області за минулий і цей тиждень стало пікетування жителями Біликів підприємства «Сільські традиції», яке займається вирощуванням свиней. П’ять років поспіль біличани боролись із його керівниками, вимагаючи навести лад у системі очистки і скоротити поголів’я тварин, які в кілька разів перевищували дозволену норму. Мешканці цього населеного пункту потерпали від нестерпного запаху, що у різний час доби доносився із свинокомплексу. Через це в рази погіршилась екологічна ситуація в селищі, що призвело, на думку біличан і деяких спеціалістів, до появи різних видів хвороб, які вражали не тільки дорослих, а й дітей. Це питання намагались вирішити керівники району і області, народні депутати й ті, хто планував ними стати. Із числа депутатів обласної ради формувались екологічні комісії, які працювали над розв’язанням білицької проблеми. Щоразу під час засідань їх члени спільно з жителями селища отримували від керівництва підприємства нові обіцянки, котрі останні до кінця не втілювали в життя. Протягом п’яти років підприємство змінювало назви, керівників, які виконати основні вимоги біличан так і не спромоглись. За що, по суті, і поплатились.

 

Звернення до Кішінського та перекриття Р-52

І от терпець у біличан урвався. 11 серпня кілька десятків жителів селища приїхали під стіни Кобеляцької районної ради.

Вони написали звернення до голови райради і хотіли викликати його на розмову, але виявилось, що Володимир Кішінський перебуває у відпустці. Із його заступником Оксаною Гордійко конструктивної розмови не вийшло. Точніше сказати, із нею не вийшло ніякої розмови. Біличани, які вимагали призупинення роботи комплексу, будівництва очисних споруд і доведення кількості свиней до норми, говорили із головою райдержадміністрації Тамілою Шевченко, її заступниками і начальником поліції Володимиром Феданом. Люди були негативно налаштовані проти цих посадовців, оскільки вважали, що ті не працюють над вирішенням їхньої проблеми. Таміла Шевченко намагалась пояснити, що не має на це жодного впливу. Тоді біличани повідомили, що їдуть перекривати автодорогу Р-52 біля заводу «Мрія», аби на їх проблему звернула увагу громадськість.

Дійсно, на півгодини автодорога була перекрита. Інспектори відділу поліції почали пускати автомобілі в об’їзд через вулицю Стародніпровську. Мітингувальники піднялись вище і перекрили одразу два шляхи на міст через річку Ворскла. Акція тривала близько години. Після чого біличани заявили, що направляються до «Сільських традицій» і блокуватимуть усі в’їзди і виїзди до підприємства.

 

Антисвинячий майдан: початок

Поряд із свинокомплексом на мітингувальників чекали ще кілька десятків односельців. Обговоривши свої дії, вони перекрили під’їзди до підприємства. Біличани оголосили, що акція буде безстроковою і триватиме доти, доки підприємство не виконає їх вимоги. Протестувальники попередили, що не пускатимуть на територію «Сільських традицій» вантажівки із кормом, щоб його керівництво швидше почало діяти. Поряд із головним в’їздом біличани поставили армійський намет. І розробили погодинний графік чергування. Говорити із ними ніхто не поспішав. Можливо, керівники комплексу, уже звиклі до подібних акцій, сподівались, що до вечора люди розійдуться по своїх домівках. Та цього не сталось. Не розійшлися біличани навіть під час зливи, яка вирувала вночі. Наступного дня вони продовжили блокувати в’їзди для автомобілів підприємства. Кобеляцькі поліцейські, які слідкували за порядком, запобігали сутичкам між працівниками комплексу і протестувальниками. Але так тривало до суботи.

 

Антисвинячий майдан: бійка

У суботу стало відомо, що на підприємстві закінчуються корма для тварин. Їх привезли одразу чотири вантажівки. Та біличани блокували рух автомобілів метрів за 300 від підприємства. Тоді робітники комплексу разом із працівниками решетилівського м’ясокомбінату, ставши плечем до плеча, спробували відтіснити мітингувальників, аби дати можливість важковаговикам заїхати на територію підприємства. Біличани почали лягати під автомобілі і всіляко протидіяли свинарям. Вони заявляли, що проти них виставили найнятих «тітушок». Між сторонами щоразу спалахувала штовханина. Тут належне треба віддати поліцейським на чолі з Володимиром Феданом, які не допустили бійки, хоча ситуація була наднапруженою. Штовханина тривала близько години, доки працівники свинокомплексу відступили. Вантажівки з’їхали на обочину і почали чекати своєї черги, щоб потрапити на підприємство. Для нагляду за порядком були викликані полтавські правоохоронці. Біличани почали телефонувати представникам осередків «Правого сектору», «Свободи» та інших політичних партій.

Дивіться: Свиномайдан. Перемир’я

Мітингувальників почав умовляти директор «Сільських традицій» Юрій Грушевський. У відповідь він почув, що для того, аби автомобілі могли заїхати на територію комплексу, йому необхідно почати вивозити хряків і свиноматок. Грушевський пояснив, що це нереально зробити. Біличани не змінили своїх вимог. Вони ставили перед керівництвом усе ті ж умови: призупинення роботи підприємства, будівництво очисних споруд, доведення кількості поголів’я тварин до норми.

Голова РДА Таміла Шевченко, яка протягом цих днів постійно знаходилась поряд із підприємством, зв’язалась із обласним керівництвом. Потім повідомила мітингувальникам, що в неділю на зустріч із біличанами приїдуть представники облдержадміністрації.

 

Антисвинячий майдан: переговори

Зранку наступного дня до підприємства прибула полтавська делегація. Заступник голови ОДА Андрій Пісоцький запропонував біличанам дати можливість підприємству завершити будівництво очисних споруд і змінити його керівника. У відповідь почув, що мітингувальники вимагають повного закриття «Сільських традицій». Тоді полтавські і кобеляцькі посадовці, разом із представниками громадськості і підприємства сіли за стіл переговорів.

Свою думку висловила кожна сторона. Було вирішено, що через постійні порушення з боку підприємства, його робота призупиняється, аж до повного закриття. Починається вивіз поголів’я свиней: приблизно по 2 тисячі тварин у тиждень. Саме таку кількість свиней може переробити решетилівський м’ясокомбінат. Для повного вивезення тварин Грушевський попрохав чотири з половиною місяця. На цей термін громада не погодилась і дала строк до 1 листопада. Мітингувальники, у свою чергу, щоб запобігти масовій загибелі тварин, пускають на підприємство вантажівки з кормом. Також постійне чергування біличан буде продовжено.

Керівництво підприємства постійно звітуватиметься перед громадою про кількість тварин, яку вивезли з комплексу. Якщо «Сільські традиції» порушать умови, то жителі селища знову вийдуть під стіни підприємства.

 

P. S. Більш детальніше про перебіг подій можна подивитись в Ютубі у відеосюжетах на каналі «Тижневик ЕХО».

P. P. S. Зараз поки що не відомо про подальшу долю підприємства після 1 листопада. Точно сказати ніхо не береться, припинить воно свою роботу чи продовжить працювати.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 серпня 2016, 10:20 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації