Вхід | Реєстрація

Кому взимку жити добре?

Кому взимку жити добре?
Через дуже низьку температуру повітря кременчужани мерзнуть навіть у власних оселях. Тим же, кому долею житла не дісталося, наразі й зовсім непереливки. Куди подітися безпритульним у негоду, дізнавалася «КП».

Зима 2009-2010 стала немилосердним випробуванням для міських бездомних. На вулиці –20° С, практично на кожному під’їзді – кодовий або звичайний замок чи домофон. Підвали від бомжів також прагнуть зачиняти. Тепер з особливою ретельністю, адже у пам’яті ще свіжі 3 січневі пожежі у підвалах, постраждалими в яких стали саме безпритульні. Причиною загоряння побутового мотлоху мешканці, часом і небезпідставно, вважають бажання бездомних зігрітися біля вогнища.



Є притулки для тварин, немає – для людей

Так само, як і пересічні громадяни, бажання опікуватися проблемами бомжів не висловлюють і можновладці. Навіть для тварин де-не-де будуються притулки, а безхатченкам навіть помитися – проблема.

За даними закладів обліку безпритульних Автозаводського і Крюківського терцентрів з обслуговування пенсіонерів та самотніх непраце­здатних громадян, у місті щонайменше 250 бездомних. І це лише ті, які або самі приходять до терцентрів, або були виявлені під час проведення соціальних рейдів. Їхнє буття взимку дуже складне. Немає, де сховатися від холоду, поїсти та помитися.

За словами завідувача сектора обліку бездомних громадян Крюківського терцентру Наталії Храпач, остання проблема є однією з нагальних.

— Є безпритульні люди, які мають гроші – збирають пляшки, макулатуру тощо, але навіть якщо вони хочуть проїхати у маршрутці або підстригтися, їх ніхто не бере. Вони самі собі огидні: брудні, смердять. Треба, щоб про це говорили, необхідно знайти місце, де бомжі могли б помитися, пропарити одяг.

Раніше такі послуги бездомним надавали у дезстанції, але її камера санобробки наразі перебуває у жалюгідному стані руйнації.



Працювати не бажають

Новий вид роботи – соціальне патрулювання, запровадили у терцентрі обслуговування пенсіонерів та інвалідів Автозаводського району. Разом з міліціонерами патрульно-постової служби соціальні працівники виявляють безпритульних та доносять до них інформацію про те, де вони можуть вилікуватися, отримати допомогу з відновлення документів, роботу тощо. Щоправда, за словами завідувача відділення обліку бездомних громадян Автозаводського терцентру Василя Ткаченка, жоден з тих, хто перебуває на обліку, бажання працювати не виявив.

Автозаводський і Крюківський терцентри тісно співпрацюють з доброчинними та християнськими організаціями. Соцпрацівники можуть підказати, куди звернутися за гарячим обідом або іншою допомогою. Щонеділі об 11.00 біля церкви у Малій Кохнівці всіх безпритульних годують гаряченьким.



Автозаводцям тепліше

Наразі в обох терцентрах є банки теплого одягу з чималеньким арсеналом зимового вбрання. Але і сюди бомжі звертаються нечасто. Куди більш актуальною є проблема теплої ночівлі. За словами заввідділення обліку бездомних Василя Ткаченка, вона частково вирішена при Автозаводському терцентрі. За адресою: вул. 60 років Жовтня, 130, відкрито пункт обігріву, який готовий приймати людей цілодобово і може одночасно вмістити до 10-ти осіб.



Лікувати зобов’язані, але не багатьох

Переночувати у лікарні мають змогу ті безпритульні, яким «пощас­тило» щось обморозити або важко захворіти. Їх мають забезпечувати соціальними ліжками міські лікарні: у Третій лікарні «заброньовано» 5 таких койко-місць, у Першій – 8, у Другій – 6 соціальних ліжок. Тут їм повинні надавати комплексну медичну допомогу, а також обробляти одяг дезінфікуючими засобами.

Автор: Олена УСКОВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 лютого 2010, 13:35 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації