Вхід | Реєстрація

Про охорону історико-культурної спадщини

Про охорону історико-культурної спадщини

Ставлення до пам’яток історії і культури є показником рівня розвитку держави та духовної зрілості її громадян.

На території Царичанського району знаходиться 209 об’єктів культурної спадщини, у тому числі: 167 пам’яток археології, 36 пам’яток історії, з яких 28 — меморіали та братські могили, присвячені увіковіченню загиблих у роки Другої світової війни, одна пам’ятка монументального мистецтва, 6 пам’яток архітектури, дві з яких — пам’ятки архітектури національного значення.

На сьогодні пильна увага керівництва району і громадськості прикута до меморіального комплексу, який знаходиться у самому центрі Могилівської об’єднаної громади. Пам’ятник знаходиться над дорогою республіканського значення і неозброєним оком видно його жалюгідний стан. Він потребує термінового капітального ремонту, на це вказують і місцеві жителі. Неодноразово питання про доцільність термінового ремонту меморіалу та облаштування прилеглих до нього територій обговорювалося і в райдержадміністрації та районній раді. Питання ремонту затягнулося на кілька років.

Обласний бюджет виділив на ремонтні роботи 80 тисяч гривень. 16 тисяч на умовах співфінансування було виділено з бюджету Могилвської сільської ради. Як на сьогодні вирішується питання капітального ремонту пам’ятки історії в об’єднаній Могилівській громаді, ми запитали у її голови Валерія Дружка. Він прокоментував так:

— Меморіальний комплекс «Меморіал Слави» має статус пам’ятника обласного значення. Він вважається братською могилою, бо там поховано близько 150 воїнів, загиблих у роки Другої світової війни. Захоронені там і наші земляки. Нещодавно ми отримали експертний висновок від спеціалістів щодо статусу пам’ятки. Як тільки отримаємо декларацію про початок будівельних робіт, то розпочнемо ремонт.

Валерій Дружко зауважив, що декларативний документ теж проходить відповідну перевірку. Результати поданої декларації повинні надійти через 2–3 тижні, якщо не буде ніяких зауважень з боку комісії.

— Можливо, що на капітальний ремонт меморіального комплексу будемо ще виділяти додаткові кошти з місцевого бюджету, але це залежить від реалізації інших проектів, — акцентував голова Могилівської об’єднаної громади.

Отож, залишається дочекатися результатів перевірки поданої декларації і розпочати ремонтні роботи. Будемо сподіватися на позитивний результат.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 вересня 2016, 09:10 | Царичанка | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації