Вхід | Реєстрація

У боях за Царичанку загинуло 176 воїнів

У боях за Царичанку загинуло 176 воїнів

Минулого четверга мешканці Приорілля відзначили 73‑ю річницю визволення району від нацистських загарбників і 75‑у річницю партизанського руху в Україні. Відбувся урочисто-траурний мітинг біля Меморіалу Слави у Царичанці.

Наш край визволили 23 вересня 1943 року. Звільняли його війська Степового фронту під командуванням маршала Конєва. Це були з’єднання 14‑ї Гвардійської стрілецької дивізії імені Яна Фабриціуса та 71‑ї дивізії. У боях за Царичанку загинули смертю хоробрих 176 воїнів.

За свідченнями очевидців, протягом 1941–1943 років, доки Царичанський край був окупований фашистами, його мешканці зазнали і голоду, і тортур, принижень, нищення, катувань. 530 чоловік загинули у той час, з них 273 були знищені ворогом. До Німеччини у неволю було вивезено 293 юнаків і дівчат.

Не давали спокою німецьким загарбникам народні месники — партизани і підпільники. Вони боролися, як могли, завдаючи відчутного нищівного удару ворогам і наближаючи визволення своєї землі. 360 патріотів діяли у партизанських загонах та підпільних групах на території Царичанщини. Загін під керівництвом Панаса Мостового, підпільні групи «Воля», «Балтика-213» діяли під час окупації. Про героїчну і безстрашну боротьбу партизанів, підпільників ми, їхні нащадки, завжди пам’ятаємо. Іменами Панаса Мостового і 14‑ї Гвардійської дивізії названі дві вулиці у селищі Царичанка.

На мітингу, присвяченому значимим датам, присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх тих, хто загинув у роки Другої Світової війни.

Біля Меморіалу Слави чатували школярі. Під траурну мелодію учасники мітингу поклали живі квіти до пам’ятного знаку розстріляним підпільникам Приорілля та Меморіалу Слави полеглим воїнам.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 вересня 2016, 15:52 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації