Вхід | Реєстрація

На всі руки…

На всі руки…
Людину, яка проживає в Кобеляках, знають селекціонери з Києва, Львова, Черкас та інших міст України. Хто він? Садівник? Пасічник? Він той, хто цінує природу та те, що вона дарує.
Андрій Рибалко не виводить щось нове, а користується досягненнями світової селекції. Він виписує журнали та газети, зв’язується із фахівцями сільського господарства, які надсилають йому зразки різноманітних видів рослин.

Яблуня
Андрій Вікторович демонструє яблуню, яка росте біля його оселі. На одній стороні фруктів немає, а інша рясніє великими яблуками. Виявляється, на дереві прищеплено два сорти. «Пінова» німецької селекції ніколи його не підводила і цього року теж добре вродила, а от з іншого боку американський сорт «Мелроуз» не дав врожаю. У садівника по 3-4 прищепи на кожному дереві. Їх було так багато, що спочатку господарю доводилось кріпити на дерево ярлички з назвами сортів, щоб не переплутати. Зараз, говорить, познімав, бо вже запам’ятав де який.

Виноград
Однак не лише яблуні довелось побачити автору статті на цьому подвір’ї. Андрій Вікторович за весь час вже спробував вирощувати плоди 60 сортів винограду. Одні сорти хороші, а інші прийшлося викорчувати до останнього куща.
— Моя дружина Люба, вірний мій помічник, з мене сміється, що я одне викорчовую, а інше саджаю. Що ж, селекційна наука не стоїть на місці.
— Посадив. Викорчував, — додає дружина.
— Одне щось виростив — з’явився смачніший сорт, а на території шести соток його не помістиш усе, доводиться одне викорчовувати — інше садити.
Сьогодні на под­вір’ї Андрія Вікторовича можна спробувати виноград близько двадцяти сортів. Виноград у родині Рибалків як гість, один сорт «погостював», потім його місце займає інший. Виноград ніколи не продавали, а давали покуштувати друзям, рідним, знайомим… А от купує господар сортовий виноград, буває, і по сто гривень.

Кімнатні квіти та акваріумні рибки
— Також хочеться, щоб природа була цілий рік біля мене, чи я біля неї, — усміхається Андрій Вікторович. — Взимку віддаю перевагу кімнатним квітам і акваріумам.
Двадцять років тому весь будинок Рибалків був заставлений акваріумами, деякі з них сягали майже до стелі. Разом вони вміщували до двох тон води. Нині на таке захоплення у Андрія Вікторовича не вистачає часу, однак повністю відмовитись від рибок він так і не зміг — і зараз у них красується великий акваріум з рибками. Усі вікна заставлені горщиками з квітами, за якими дбайливо доглядає господар.
— Часто приходять у гості знайомі і дивуються, скільки квітів дружина понасаджувала, а я тільки посміхаюсь, — пригадує Андрій Вікторович. — Хоча, знаєте, якби у мене дружина не була така працелюбна та дбайлива господарка, то у мене б нічого не вийшло. Вона завжди привітно посміхнеться, смачно нагодує, підтримає мене у нових починаннях.
З насінням кімнатних квітів також трапляються несподіванки. Одного разу придбав Андрій Вікторович насіння банану та кави (Арабіка), посадив, доглядав, а рослини не зійшли. Почав шукати можливу причину у літературі. Виявилось, що насіння, яке потрібно саджати, повинно бути абсолютно свіже. Якщо воно хоч трішки полежало — не зійде. Незважаючи на це різноманітні фірми пропонують насіння певної давності. Багато людей, не знаючи такої умови, «купуються» і купують неякісне насіння.

Крім всього перерахованого вище Андрій Рибалко займається бджільництвом. Нині він має 100 вуликів. Любов до такої роботи у Андрія Рибалка ще від дідусів. Один дід був пасічником, інший — садівником.
Наперед Андрій Рибалко нічого не планує, але обіцяє, якщо побачить щось нове, що його зацікавить — обов’язково цим займеться.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 вересня 2009, 14:44 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації