4 жовтня у Біликах відбувся символічний пуск місцевого цукрового заводу. Керівництво підприємства прогнозує, що цьогоріч сезон цукроваріння триватиме саме 52 дні.
Як відомо, у минулому році Білицький цукровий завод взагалі не працював. Його не запускали через відсутність ринків збуту і, як результат, кризу перевиробництва цукру.
Були побоювання щодо того, що цукровий завод повторить долю сусіднього підприємства, молококонсервного комбінату, який уже фактично вирізали і вивезли на металобрухт.
Та завод таки запустили. У цьому році на підприємстві не проводили якоїсь серйозної реконструкції, обмежившись поточним ремонтом. Та перша «продувка» показала, що завод до повноцінної роботи готовий.
Як розповіли гендиректор агрофірми «Добробут» Олександр Коваленко та виконуючий обов’язки директора цукрового заводу Іван Мисько, у поточному році на підприємстві планують переробити близько 400 тисяч тонн буряку. Це далеко не рекордний показник. У 2012 році завод переробив 690 тисяч тонн. Але після року вимушеного простою і цьогорічний результат є хорошим. Це дасть змогу більше аніж півтора місяці працювати 750 співробітникам, що для Біликів, де роботи практично немає, є дуже важливим показником.
Буряк на завод везтимуть із Кобеляцького, Козельщинського та Новосанжарського районів. У основному цю культуру вирощує сама агрофірма «Добробут». У Кобеляцькому районі, крім «добробутівців», буряк сіяли лише фермерське господарство «Громада» і кооператив «Радянський». Загальна площа посівів становить 6770 гектарів. У наступному році площі під цукровим буряком планують розширити до 8 тисяч гектарів.
Під час урочистостей відбулося і традиційне освячення заводу. Його, як завжди, провів отець Петро із Козельщинського монастиря. До речі, на підприємстві є повір’я, що той, хто носить за священиком воду, стане директором заводу. Цьогоріч воду носив Іван Мисько.