Вхід | Реєстрація

Гроші використали, а дах продовжує текти

Гроші використали, а дах продовжує текти

Жителям багатоквартирного будинку по вулиці Шевченка, 39 величезного клопоту й незручностей завдає дах, який постійно протікає. Незважаючи на те, що його два роки поспіль за кошти мешканців і міської ради ремонтували спеціалісти, проблему вирішити не вдалось. Люди стверджують, що підрядник не виконав обіцяного об’єму робіт і, можливо, привласнив гроші міськради.

Уже неодноразово на сторінках тижневика ми розповідали історії, пов’язані з ремонтами багатоквартирних будинків. Ще за керівництва попереднього міського голови Олександра Ісипа практикувалось спільне фінансування таких об’єктів. Жителі багатоквартирного будинку створювали ОСББ і як юридична особа разом із міськрадою та виконавцем робіт укладали тристоронній договір. У такий спосіб ремонтувались дахи, замінювались вхідні двері, заливались відмостки будинків. У принципі, нарікань із боку мешканців міста не було, оскільки міська рада брала на себе 50 відсотків усіх витрат.

Восени 2014 року жителі багатоквартирного будинку по вулиці Шевченка, 39 вирішили відремонтувати дах, який постійно протікав. Для цього вони звернулись до керівника «Рембудсервіс-Т» Олега Калюжного. Працівники цієї будівельної організації ремонтували дах сусіднього будинку і отримали позитивні відгуки за свою роботу. Тож мешканці двоповерхівки також звернулись до Калюжного.

Розповідають жителі будинку.

— Олег Калюжний приїхав на об’єкт, обдивився дах і сказав, що потрібно 9 тисяч гривень. Ми погодились на це. Жодного письмового договору з підрядником не підписували, проектно-кошторисної документації також не виготовляли. Коли його працівники приступили до ремонту, виявилось, що зібраних коштів буде замало. Тоді мешканці нашого будинку зібрали ще 5 тисяч. Цієї суми вистачили лише для того, щоб перебрати передню частину даху і то лише над двома під’їздами. Калюжний заявив, що грошей немає. Він порадив нам створити ОСББ і звернутись за допомогою у міську раду. Що ми і зробили. Міський голова пообіцяв нам допомогти. Весною 2015 року з’явилась неофіційна інформація, що наше питання було розглянуте на виконкомі і на ремонт виділять 35 тисяч. У червні в двір двоповерхівки приїхали тодішній секретар міськради Сергій Галушко, Олег Калюжний та двоє його працівників. Ремонтники занесли на горище будинку дерев’яні бруси і до вечора там працювали. Сергій Галушко сфотографував процес і поїхав. Більше секретар міськради у нашому дворі не з’являвся. Ремотників після цього дня ми також не бачили. Тобто, вони не відремонтували й половини даху, уже не говорячи про обіцянки Калюжного замінити вітрову дошку, вставити вікна у підвалі та обшити оцинковкою козирьки над під’їздами. У вересні ми звернулись до Олександра Ісипа. Він сказав, що гроші для ремонтних робіт на рахунку міськради є і для того, аби їх освоїти, треба звернутись до керівника «Водоканалу» Івана Дяченка. Дяченко відмовився ремонтувати дах і відповів, мовляв, нехай той, хто починав працювати, доводить справу до кінця. Тоді Ісип каже: «Значить, звернетесь після виборів». Коли розпочався сезон дощів, то дах знову почав протікати. Ми повідомили про це Калюжного і попрохали, щоб він приїхав і полагодив його. Той відмовився. Уже влітку цього року приїжджав син Калюжного, подивився на дах і на цьому все скінчилось. Тепер у нас немає грошей і дах продовжує текти. У деяких квартирах на другому поверсі під час дощу доводиться підставляти під стелю миски. Теж саме у під’їздах.

1 липня мешканці двоповерхівки направили звернення до міської ради, у якому прохали надати інформацію щодо виконання робіт на даху їх будинку. 14 липня їм надійшла відповідь за підписом заступника міського голови Анатолія Кісіля. У ній говориться, що, згідно рішень виконавчого комітету від 25.05.15 та 25.06.15, ПП «Рембудсервіс-Т» були виділені кошти у сумі 19 534 гривні за виконання робіт із капремонту покрівлі будинку по вулиці Шевченка, 39. До відповіді прикріплявся акт приймання робіт із печаткою казначейства від 26 червня 2015 року, підписаний Олегом Калюжним та Сергієм Галушком. Згідно нього, вказана сума була перерахована «Рембудсервіс-Т».

— Ми не заперечуємо, що в той день, коли приїздили Калюжний і Галушко, дошки привозили, — говорять мешканці будинку, — але жодної шиферини, крім тих, що купували за наші кошти, виконавцем придбано не було. Натомість у акті азбестоцементні листи зазначені.

 

Калюжний працював наперед

Олег Калюжний так прокоментував цю подію:

— Коли я вперше зустрівся із жителями двоповерхівки, то вони прохали частково замінити на даху шифер. Ми підрахували, що для таких робіт вистачить 9 тисяч гривень. Коли ж почали знімати покриття, виявилось, що опорна дерев’яна конструкція майже зогнила. Основна причина — антени, які жителі будинку встановлювали на дах. По них вода стікала на дерево. Від цього дах місцями прогнувся настільки, що тримався лише за рахунок шиферу, який теж потріскався. Я пояснив мешканцям двоповерхівки, що новий дах обійдеться в 200 тисяч. Тоді ми вирішили піти іншим шляхом. За допомогою домкратів вирівняли дах і зафіксували його дошками й брусами, які прибили до крокв. Крім цього, задню сторону даху ми перебрали повністю, а передню — до третього під’їзду. Із усього шиферу цілими виявились близько 30 листів. Я думаю, що люди просто забули. Із секретарем міської ради я домовився, що працюватиму наперед, а потім кошти мені повернуть. Щодо шиферу. Спочатку ми купували його за кошти мешканців, а ближче до зими я привіз матеріали за власні. Звідси в паперах і значиться 256 квадратних метрів азбестоцементних листів. Дах мої працівники перекрили у 2014‑му, а протікати почало в цьому році, після того, як пройшов буревій. Також жителі просили замінити їм вітрову дошку. Та, щоб це зробити, треба здвинути шифер, оскільки основа, на якій трималась дошка, теж зогнила. Для цього доведеться знову перебирати увесь дах.

Зі слів виконавця робіт, усю суму вони не освоїли, оскільки не знайшли порозуміння з жителями, тому й відмовились використовувати 10 тисяч, що залишались на рахунку. Виконані роботи приймав секретар міської ради.

 

Міськрада виділяла 32 тисячі

На сайті Кобеляцької міськради від 24 червня 2015 року розміщена новина під назвою «Міська рада надала допомогу у ремонті даху будинку ОСББ «Кобеляки-Молодіжне». У ній говориться, що фінансову допомогу для ремонту даху 16‑квартирного житлового будинку по вулиці Шевченка, 39 надала міськрада. Ремонтні роботи виконує ПП «Рембудсервіс-Т». Проектно-кошторисною документацією передбачено заміну шиферної покрівлі на площі 337 квадратних метрів та дерев’яних конструкцій даху. Вартість робіт складає 32 тисячі гривень.

Сергій Галушко підтвердив, що для капремонту даху міська рада виділяла 32 050 гривень:

— Та підприємство «Рембудсервіс-Т» освоїло лише 19 534 гривні. І відмовилось від об’єкту. Я особисто був на даху будинку і перевіряв виконання робіт.

 

P. S. Якщо мешканці багатоквартирного будинку по вулиці Шевченка, 39 вважають, що міські кошти підрядчик використав не за призначенням, то, можливо, їм варто звернутись до правоохоронних органів та керівництва міської ради. Оскільки розповіді сторін суттєво різняться.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 жовтня 2016, 11:39 | Карлівка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації