Вхід | Реєстрація

Будемо їсти ковбасу з м'ясом, або сосиски із соєю

Будемо їсти ковбасу з м'ясом, або сосиски із соєю
Напевно, сьогодні всі знають, що у ковбасі, яка продається на прилавках магазинів та в інших торгових точках, м’ясом хіба-що пахне. Чи не всі засоби масової інформації трублять: у ковбасних виробах є все, що завгодно (соя, крохмаль, білкові стабілізатори, різні рослинні домішки тощо). Та, незважаючи на обізнаність про те, що в тій ковбасі, люди все ж таки купують, говорячи при цьому: «Їсти ж щось треба…». А як же здоров’я?

Днями в Україні набув чинності закон, за яким усі ковбаси повинні бути виготовлені за єдиним держстандартом (ДСТУ), а не за техумовами (ТУ) кожного виробника, як зараз. Зроблено це, щоб підвищити якість ковбас, перш за все варених, у які кладуть в основному сою і відходи м’яса. Віднині ж, якщо ковбаса міститиме сою чи інші рослинні домішки, – це вже буде не ковбаса і називатися так вона уже не може. Тож усі традиційні сорти ковбас мають вироблятися винятково за державними стандартами - за класичними, затвердженими державою рецептурами. Виробникам заборонено вносити туди свої корективи. Зрозуміло, що виробники такому нововведенню не дуже зраділи, адже сировини – м’яса – в Україні мало. До того ж, є ще один нюанс: якщо ковбаса буде з м’яса, то і коштуватиме вона значно дорожче. Так, якщо виробник дотримається усіх вимог, то кілограм вареної коштуватиме близько 60-ти гривень. Чи багато пересічних громадян дозволять собі таке задоволення – ковбасу по 60 гривень? Ні. Зрозуміло, що дешева ковбаса не зникне з ринку, адже не неї більший попит. Тож, як стверджують експерти, забороняти соєві сосиски чи подібну продукцію ніхто не буде. Але покупець знатиме, що він купує.

Як ставляться до «нового» у ковбасах пирятинці? Про це ми поцікавилися безпосередньо у них.

Галина МИКИТЕНКО, 52 роки:

- Особисто я до ковбаси байдужа (вегетаріанка), тому мені все одно, з чого її виготовляють. А діти мої їдять, хоч скільки раз не говорила їм: купіть краще м’яса, - не слухають.

Марія Степанівна, пенсіонерка:

- Ковбасу купую дуже рідко – мізерна пенсія не дозволяє. Та якщо тепер подорожчає, то й узагалі не братиму.

Світлана, 29 років:

- Ковбасні вироби частенько купуємо – і сосиски, і ковбасу. В основному беремо, яка подорожче, адже думаємо, що вона якісніша. Чула, що прийняли закон про держстандарти виготовлення ковбаси. Хотілося б вірити, що там дійсно буде м’ясо. Хоча, мені здається, ковбаса, яка була, така й буде. Лише на етикетках писатимуть: “зроблена згідно державних стандартів”. Та ще дорожче коштуватиме. А так, виробники все одно придумають, як «розбавити» м’ясо у ковбасі.

Ось такі думки у споживачів. Сподіваємося, що законодавці та інші посадовці не тільки прийматимуть закони про держстандарти, а й знайдуть способи жорсткого контролю над їх дотриманням, адже давно вже час почати дбати про здоров’я нації.

Автор: Оксана БОНДАРЕНКО, www.piryatin-visti.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 лютого 2010, 15:05 | Пирятин | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації