Вхід | Реєстрація

Що змінилось для пільговиків

Що змінилось для пільговиків

Постановою Кабінету Міністрів України від 4.06.2015 № 389 «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї» з 1 липня 2015 року змінено порядок надання пільг пільговим категоріям населення.

Без урахування доходів сім’ї, як і раніше, пільги надаються: інвалідам війни, учасникам бойових дій, чорнобильцям 1‑ї та 2‑ї категорій, ветеранам військової служби, інвалідам армії.

Решта пільгових категорій отримають пільгу в тому разі, якщо середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців (до звернення за наданням пільг) не перевищує величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу. На 1 січня 2016 року вона становить 1930 гривень.

До цих категорій належать: учасники війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни; діти війни; особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до 3‑ї категорії; пенсіонери, які отримують пільгу за профознакою з числа педагогічних, медичних працівників, бібліотекарі, працівники культури; багатодітні сім’ї.

Пільги на житлово‑кому–нальні послуги для «дітей війни» та за профознакою надаються лише одній особі — пільговику.

Останній перерахунок із визначення права на користування пільгами проведений управлінням соціального захисту 1 липня цього року.

Визначення права на пільги відбувається наступним чином:

— пільговики подають до управління соцзахисту декларацію про доходи сім’ї пільговика, а також довідки про свої доходи та членів сім’ї (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги) за 6 місяців, що передують місяцю звернення, або документи, які підтверджують відсутність доходів за такий період;

— управління отримує самостійно інформацію про суми пенсійних виплат, факт працевлаштування пільговиків‑пенсіонерів від Пенсійного фонду; про доходи сім’ї — з декларації пільговика. Протягом 10 днів з дня її отримання визначається середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу шляхом ділення загальної суми грошових доходів кожного члена сім’ї пільговика за попередні шість місяців на 6 та на кількість членів сім’ї;

— управління подає організаціям, що надають житлово‑комунальні послуги, списки пільговиків, які мають право на отримання пільг; надає в установленому порядку пільги готівкою для придбання твердого палива і скрапленого газу; видає пільговикам довідки для отримання інших видів пільг, які надаються з урахуванням доходу (безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, зубопротезування тощо), відповідно до законодавства;

— підприємства надають у встановленому порядку протягом 12 місяців (розрахованим після 1 травня 2016 року) пільги пільговикам, зазначеним у списках.

Зміни, які передбачені постановою КМУ від 27.04.2016 № 317, яка набрала чинності 30.04.2016, стосуються усіх норм і коефіцієнтів для індивідуального опалення газом, що застосовуються при призначенні пільг та субсидій. Зокрема, зменшено соціальні норми споживання газу на приготування їжі та підігрів води. За наявності газової плити в разі відсутності газового водонагрівача — з 9 до 7,1 кубічного метра; за наявності газової плити та газового водонагрівача — із 18 до 14 кубічних метрів. Зменшено соціальний норматив (норму використання природного газу) для індивідуального опалення з 7 до 5,5 кубічного метра на 1 квадратний метр опалюваної площі на місяць (у опалювальний період). Переглянуто коригуючі коефіцієнти для опалення — для споживачів багатоповерхівок.
Постановою Кабміну від 27.04.2016 № 319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яка набрала чинності 30.04.2016, передбачено низку змін щодо призначення та надання субсидій, а також щодо визначення сукупного доходу при наданні пільг. Зміни щодо визначення сукупного доходу для пільговиків — враховуватиметься допомога по безробіттю та інші виплати, що здійснюються фондами соціального страхування. Право пільговика на отримання пільг із 1 травня 2016 року визначається на 12 місяців (раніше — на 6 місяців). Проте громадянам, які мають пільги на оплату житлово‑комунальних послуг і звертаються за субсидією, пільги на період отримання субсидії не нараховуватимуться. При призначенні субсидії враховується вартість плати за послуги без урахування пільг. Інформація про зазначених осіб подається підприємствам-надавачам житлово‑комунальних послуг та вноситься до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

До уваги пільговиків! При занесенні даних в ЄДАРП про отримувачів субсидії надання пільг на період отримання субсидії припиняється на всі житлово‑комунальні послуги.


Автор: Ірина БОЖКО, начальник відділу ведення персоніфіковано обліку одержувачів пільг УСЗН


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 листопада 2016, 09:13 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації