Вхід | Реєстрація

Лише половина водіїв готові до зими

Лише половина водіїв готові до зими

Синоптики цими вихідними прогнозують мокрий сніг. Майже тиждень стопчики термометра вночі показують мінусову температуру. Тож кореспонденти «ЕХО» дізнались у місцевих водіїв, чи вони підготували свої автомобілі до зустрічі з зимою.

Для цього були опитані 40 респондентів, які в основному є власниками вітчизняних автомобілів. Вони відповіли на прості питання: чи «перевзувають» автівки в зимову гуму, чи вже провели цю процедуру та яку марку шин використовують. Останнє питання зовсім не націлювалось на рекламу конкретного виробника. У такий спосіб легше за все дізнатись, чи справді водій «перевзуває» автомобіль.

Відповіді респондентів розділились на чотири категорії. Шестеро опитаних розповіли, що їздять на всесезонній гумі. Вони вважають, що така гума підходить для всіх пор року і жодного дискомфорту під час їзди не відчувають. Головне, щоб ходова й двигун автомобіля були справними. Троє респондентів стверджують, що варто ведучі колеса «взувати» в зимову гуму, а для іншої пари вистачить і всесезонної. Двоє схиляються до версії, що можна використати пару зимових і пару літніх шин. Усі інші їздять на зимовій гумі. Та дев’ять із них ще не «перевзули» свої автомобілі, зіславшись на зайнятість. Отож, виходить, що з 40 водіїв лише половина, дбаючи про власне життя і безпеку на дорогах, «перевзули» транспортні засоби.

Із цього приводу інспектор Кобеляцького відділу поліції Артур Матюх сказав:

— На жаль, Правила дорожнього руху не передбачають відповідальності за експлуатацію невідповідних до сезону шин. Та статистика ДТП говорить сама за себе. Тому вчергове нагадуємо, що літня гума втрачає свою еластичність вже при температурі 5–7 градусів тепла. Водіям задля власної безпеки й оточуючих потрібно «перевзути» автомобілі. Не будьте легковажними, проявіть себе як досвідчені автолюбителі і змініть літні шини на зимові. Дорога помилок не пробачає.

 

Міф про пару зимових шин

Фахівці розповідають, що в радянські часи зимова гума була страшенним дефіцитом. У кращому випадку автовласники могли дістати пару таких шин, дві ж інші залишались літніми. Як бачите, така практика актуальна й досі. Зі слів спеціалістів, автомобілі, обладнані такою гумою, після гальмування й на повороті може розвернути на 360 градусів. Справа в тому, що на задньопривідних авто при гальмуванні вага переноситься на передні колеса. Тому користі від зимової гуми на задніх фактично немає. Не можуть похвалитись безпекою і передньоприводні автомобілі. Оскільки при гальмуванні і навіть при скиданні швидкості задні колеса йдуть юзом.

До речі, складностей при їзді може додавати неправильний тиск у шинах. Підвищений робить гуму жорсткою, збільшується гальмівний шлях. Низький тиск погіршує керованість автомобіля та збільшує витрату палива. При різких поворотах може статись розбортування колеса.

 

Як правильно зберігати літню гуму

Після заміни покришок із літніх на зимові у водіїв з’являється нова проблема, де зберігати гуму. Оптимальним є зберігання шин в темному місці при температурі близько +15 градусів. Тривала дія холоду може призвести до деформації. Вологість в місці зберігання повинна виключати появу конденсату. Також потрібно захистити шини від дощу і снігу. Шини повинні зберігатися вільно: без впливу на них зовнішніх навантажень. Стандартна помилка — покласти колеса боком одне на одне. Правильне зберігання — поставити покришки ребром і перевертати раз на місяць.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 листопада 2016, 09:00 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації