Вхід | Реєстрація

Полтава в крижаній облозі

У понеділок на апаратній нараді міський голова Полтави Андрій Матковський оголосив у місті надзвичайний стан. Закликав пересічних городян, працівників різних служб, організацій та установ, підприємців міста об’єднатися проти негоди й ожеледиці, що перетворили Полтаву на суцільну безкоштовну ковзанку. А заодно й взяти до рук ломики та лопати, щоб загальними зусиллями побороти спільного ворога.
— Враховуючи те, що сьогодні коїться на дорогах та тротуарах, можна зробити висновок, що комунальні служби не в змозі контролювати ситуацію та впливати на неї, — прокоментував мер. — Якщо доведеться, будемо звертатися по допомогу до працівників МНС. Усі служби повинні працювати в надзвичайному режимі.
Цілий понеділок полтавці ковзали вулицями, нагадуючи пінгвінів, та згадували незлим тихим словом комунальників. Хоча представники комунальних служб на тій же апаратній нараді виправдовувалися, що вони з 3-ї ранку посипали дороги та тротуари піщано-соляною сумішшю і розбивали кригу. Та все ж графік руху транспорту було зірвано. Деякі автобуси взагалі не змогли виїхати з автопарку. Як повідомив начальник відділу з питань транспортних перевезень та зв’язку Микола Дубинка, з 400 одиниць транспорту 78 не вийшли на маршрути.
Важкий понеділок якось пережили, ніч переночували. Та ранок вівторка нічого не змінив. Навпаки, ситуація погіршилася після ранкового дощу. Бо навіть на тих небагатьох тротуарах, які двірники таки посипали піском, вода його просто змила. Міська ж «ковзанка», вкрита шаром води, стала ще підступнішою. І якось уже було не до жартів.
Чистити тротуари майже ніхто не вийшов — ані комунальники, ані підприємці, яких просили розбити лід на тротуарах біля своїх торгових точок та підприємств.
Виходити на такі вулиці справді ризиковано для здоров’я. Після цього понеділка багато людей замість роботи потрапили до травмпункту — із забоями та переломами рук і ніг різного ступеня складності.
Щоб не впасти, полтавцям доводиться чимчикувати проїжджою частиною, ризикуючи при цьому потрапити під колеса автівок. У парки взагалі краще не заходити. Ті, хто ризикнув зайти в Корпусний парк, нагадують партизанів: алеї схожі на скло, тому поодинокі перехожі бредуть по коліно в снігу навпростець поміж деревами — краще з мокрими ногами, ніж із поламаними. Про те, на що схожі тротуари та двори у спальних районах Полтави, годі й говорити…
Про нинішню ситуацію у Полтаві знають і в Міністерстві житлово-комунального господарства України. Як повідомив начальник Державної житлово-комунальної інспекції в Полтавській області Юрій Бехтір, підвідомчі безпосередньо міністерству співробітники служби не лише аналізують стан справ, а й фіксують все на фото.
— Прикро про це говорити, та в питанні прибирання зимових вулиць Полтава зрівнялася з таким районним центром, як Лубни, — констатує невтішний факт Юрій Анатолійович. — У цих двох містах найгірша ситуація в області. В Лубнах узагалі минулого тижня перевізники оголосили страйк й відмовилися виходити на маршрути. Там дороги непроїзні, а тротуари непрохідні. Таке враження, що прибиральна техніка місяць не виходила в місто. Тому перевізники й відмовилися їздити дорогами, на яких техніка просто нищиться.
— У чому причини і чому полтавці мають потерпати від бездіяльності комунальників? — запитую у Юрія Бехтіра, котрий тривалий час працював в управлінні житлово-комунального господарства Полтави й очолював його при двох міських головах.
— Причин чимало. Можна говорити й про кризовий рік та погане фінансування. Та головна — реформування житлово-комунального господарства провели непрофесійно, — вважає колишній головний комунальник Полтави. — І ці наслідки ми відчуваємо зараз на собі. Порівняно з 2002—2003 роками утричі скоротилася кількість двірників у ЖЕДах Полтави. Зменшено тариф на комунальні послуги для населення. Задля цього скоротили кількість послуг, що надаються, — зимове прибирання узагалі виключили з тарифу. Та це не звільняє комунальників від розчищення тротуарів. Якщо не заклали кошти на ці потреби в тариф, мали передбачити їх у бюджеті. На жаль, вийшло так, що з тарифу виключили — і більше нікуди не включили. Окрім того, було ліквідовано кілька підприємств, що займалися прибиранням міста. Немає дільниці механізації, котра безпосередньо чистила тротуари. Нехай це робилося переважно у центральній частині Полтави та на великих міських артеріях — вулиці Калініна, Великотринівській тощо, та все ж чистили. Зараз цим не займається ніхто.
Ситуація на дорогах Полтави дещо краща — міська ШЕД їх таки чистить. Тож і ходити можна лише дорогами. А от більшість зупинок громадського транспорту нечищені. І щоб сісти у тролейбус чи автобус, городянам доводиться демонструвати чудеса еквілібристики. Свого часу міська ШЕД, на балансі котрої перебували всі зупинки громадського транспорту, укладала угоди з
ЖЕДами і платила їм кошти за розчищення зупинок. А тепер?..
— А зараз прибирання міста перетворюється на можливість пропіаритися політичним партіям. Дожилися до того, що розчищення тротуарів — це вже акція! — дивується начальник Державної житлово-комунальної інспекції в Полтавській області.

Автор: www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації