Вхід | Реєстрація

Матковський: «Недарма проблема краєзнавчого музею виникла в розпал виборів»

Останнім часом у місті гостро обговорюється проблема щодо стану будівлі Полтавського обласного краєзнавчого музею. Нагадаю, що в стінах будинку внаслідок деформації помітні значні тріщини. Подальша доля музею хвилює не лише полтавців, а й міську владу. Зокрема про це на прес-конференції, яка відбулася минулого тижня, розповів міський голова Андрій Матковський.
— Уже не одне десятиріччя крає-знавчий музей залишається візитною карткою Полтави. Не дивлячись на те, що він знаходиться в обласній комунальній власності, міська влада переймається станом цієї будівлі. Ми хочемо, щоб музей назавжди залишився гордістю нашого міста,— прокоментував мер.
Андрій Матковський також зазначив: проблеми щодо краєзнавчого музею стали предметом розгляду ще наприкінці 1997 року. А відповідно до акта обстеження стану будівлі музею від 9 січня 2001 року, в його стінах помітно тріщини шириною до 2—3 сантиметрів. Унаслідок деформації стін розходяться крокви покрівлі. Перші свідчення про деформації стін відносяться до 70-х років; провалля, які з’явилися на подвір’ї музею, періодично виникають протягом 30-ти років у різних місцях території музею. Інтенсивно тріщини в стінах почали розкриватися під час заглиблення паль при будівництві Полтавського музичного училища імені М.В. Лисенка. Комісія тоді радила провести обстеження водоносних мереж на території музею, виконати капітальне дослідження стану основ фундаменту та всіх конструктивних елементів наземної частини будівлі з метою розробки рекомендацій з їх укріплення.
З того часу минуло 9 років. Сьогодні комісія також фіксує тріщини та рекомендує провести обстеження й виконати відповідний комплекс робіт.
— У мене виникає питання до керівників наших обласних служб: чому протягом останніх трьох років було профінансовано капітальний ремонт та реконструкцію музею майже на 15 мільйонів гривень, а 700—800 тисяч не знайшлося для будівництва водовідведення від нього? Чому не було проведено геологічного дослідження території біля музею? Адже тріщини з’являлися не тільки на будівлі музею, а й на сусідніх будівлях. Тобто спочатку треба було провести відповідну підготовку та з’ясувати причини появи тріщин, а вже потім робити капітальний ремонт будівлі, — переконаний Андрій Всеволодович.
Міський голова впевнений, що деякі політичні діячі намагаються влаштувати піар-кампанію на проблемі щодо краєзнавчого музею. Недарма це питання виникло в розпал президентських та незадовго до місцевих виборів.
— Що стосується міської влади, то ми готові сідати за стіл переговорів і вже декілька разів це пропонували. Але ще раз повторю: проблему повинні вирішувати фахівці, які мають відповідні ліцензії та досвід проведення водовідведення. Вони повинні обстежити не тільки музей, а й увесь квартал, — говорить Андрій Матковський. Якщо треба буде залучати інвестиції, ми готові це зробити. Проте наразі маємо лише безпідставні політичні заяви, які аж ніяк не стосуються порятунку музею. Якщо не зможемо домовитися з представниками цієї обласної влади, то я впевнений, що вже незабаром у нас з’явиться нова влада, з якою ми знайдемо спільну мову. Тому я хочу всіх заспокоїти: напевне, навесні ми зможемо виконати комплекс робіт з усунення цих проблем.
Не обминув мер і питань, пов’язаних з будинком, який будується біля краєзнавчого музею. Він продемонстрував журналістам фотографію початку XX сторіччя, на якій зображений краєзнавчий музей. Справа біля будівлі музею стоїть будинок, який згодом був зруйнований. Зараз на тому місці відновлюється така ж двоповерхова будівля, як і сто років тому. Разом з тим Матковський повідомив журналістам, що ця будівля не належить міському виконавчому комітетові.
— Свого часу, коли ми готувалися до відзначення 300-ліття Полтавської битви, я сподівався, що до нас приїде Президент України, король Швеції, інші важливі посадові особи, тому хотів збудувати будинок прийому міського голови. Та коли зрозумів, що на державному рівні по-іншому ставляться до цієї події (навколо неї почалися політичні чвари), відмовився від цієї ідеї. Земельна ділянка була передана управлінню капітального будівництва міськвиконкому. Воно знайшло інвесторів, котрі й вирішуватимуть, яким буде подальше призначення споруди. Я думаю, що там будуть розташовуватися офісні приміщення. Але це вирішувати власнику, — підкреслив Андрій Матковський.

Автор: Ольга ГНАТЕНКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтава |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації