Вхід | Реєстрація

Сто гривень чи життя?

Сто гривень чи життя?

У кожній ситуації, що виникає на дорозі, пішоходи й велосипедисти завжди звинувачують автомобілістів. Мовляв, засліпив фарами, близько проїхав, не надав переваги в русі.
Та чи завжди ці учасники дорожнього руху дотримуються Правил і чи ознайомлені вони з ними взагалі?

Для цього потрібно згадати Правила, що регулюють обов’язки пішоходів.

Пункт 4.1. ПДР говорить «пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правого боку. Якщо їх немає або пересуватися ними неможливо, пішоходи можуть рухатися по краю проїжджої частини назустріч руху транспортних засобів»

Звичку ходити проїжджою частиною мають багато жителів Кобеляк, Нових Санжар і Царичанки. На це впливають відсутність тротуарів або неможливість ними рухатись. Ні для кого ж не секрет, що в темний час доби на тротуарах можна підвернути ногу чи поранити обличчя гілками дерев, які звисають на пішохідні доріжки.

У пункті 4.4 вказано «в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїжджою частиною, повинні виділити себе, а за можливості — мати на одязі світлоповертальні елементи для своєчасного їх виявлення іншими учасниками руху»

Отож, Правила дорожнього руху стосуються не лише автомобілістів. Пішоходи теж мають їх дотримуватись. Важливо у темний час доби використовувати світлоповертальні елементи.

Інша категорія — велосипедисти. Їм присвячений Пункт 6 ПДР.

Відповідно до нього, «рухатися по дорозі на велосипедах дозволяється особам, які досягли 14‑річного віку. Велосипедист має право керувати велосипедом, який обладнаний звуковим сигналом та світлоповертачами: спереду — білого кольору, по боках — жовтогарячого, позаду — червоного. Для руху в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості на велосипеді повинен бути встановлений та увімкнений ліхтар (фара). При цьому велосипедисту заборонено рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках (крім дітей до 7 років на дитячих велосипедах під наглядом дорослих)»

Пригадайте, у скількох велосипедистів транспортний засіб обладнаний світлоповертачами чи ліхтарем? Приблизно, у 20 відсотків. Виходить, що інші прямо порушують Правила. Або ж просто їх не знають.

 

За порушення ПДР відповідають і пішоходи, і велосипедисти

Та чи понесуть покарання ці учасники дорожнього руху? Про це тижневику розповів інспектор Кобеляцького відділу поліції Артур Матюх.

Виходить, що кожен учасник дорожнього руху має свої обов’язки, які повинен виконувати. За їх недотримання доведеться сплатити штраф.

Звичайно, у райцентрі пішоходам не вдасться придбати світлоповертальні елементи. Та їх можна замовити в Інтернеті. Наприклад, світловідбиваюча стрічка на липучці коштує 60 гривень. Ціна майже дорівнює штрафу. Світлоповертальні наклейки на рюкзак продаються в автомагазинах і коштують 20–30 гривень. Комплект фар для велосипеда обійдеться в 95 гривень. Установивши їх, велосипедист застрахує себе від дорожньо-транспортних пригод. Тим більше, що йдеться про досить незначну суму — 100 гривень.

Тому, шановні пішоходи і велосипедисти, не варто ризикувати і випробовувати долю. Дотримуйтесь Правил дорожнього руху, щоб зберегти своє життя й здоров’я. І не звинувачуйте в усьому водіїв, бо на темній вулиці вас дуже важко помітити.

 

Артур Матюх, інспектор Кобеляцького відділу поліції:
— Стаття 127 говорить, що за перехід пішоходами проїжджої частини у невстановлених місцях або перед транспортними засобами, які наближаються, невиконання ними інших правил дорожнього руху тягне за собою штраф 51 гривню. Для велосипедистів він становить 85 гривень. Ті самі порушення, вчинені особами, які перебувають у стані сп’яніння, оцінюються в 136 гривень. Якщо ж порушення пішоходів і велосипедистів спричинили аварійну обстановку, вони заплатять штраф 170 гривень або відпрацюють на громадських роботах від 20 до 40 годин.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 листопада 2016, 09:11 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації