Вхід | Реєстрація

Хто допоможе бідним українцям?

Хто допоможе бідним українцям?

Ні для кого не є секретом, що нині величезна кількість українців стали дійсно бідними людьми. У них не вистачає коштів навіть на придбання найбільш необхідних товарів, включаючи продукти харчування та оплату комунальних послуг. Між тим, у людей виникають проблеми і правового характеру, які потрібно вирішувати у суді чи іншій інстанції. А для цього потрібні гроші, яких не всім вистачає. Та навіть в Україні існує можливість отримати правову допомогу безкоштовно. Як це зробити і куди та до кого звертатися, ми розповімо нижче.

Не так давно в нашій газеті вийшла стаття під назвою «Банальна ДТП чи спроба вбивства». У ній ми розповіли про ситуацію, яка виникла в селі Григоро-Бригадирівка. Один із місцевих мешканців, потрапивши в аварію, стверджує, що його сусідка навмисне наїхала на нього автомобілем. Після цього цей же чоловік та його дружини знову зателефонували в редакцію і попросили допомоги в пошуку адвоката, який надасть їм безкоштовну правову допомогу. Адже в них просто немає грошей, аби заплатити фахівцю. У принципі, ситуація типова. Грошей, щоб платити юристам, немає в дуже багатьох українців. Тому ми почали шукати в Кобеляках установу, що надає безкоштовні юридичні послуги. Як виявилося, вона, така установа, існує і послуги свої надає. Та, щоб ними скористатися, потрібно дещо знати і виконати кілька обов’язкових дій.

Що потрібно зробити і на яку допомогу можуть розраховувати жителі Кобеляк і району, розповіла фахівець центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ілона Бобрищева. Вона працює в цій установі лише кілька тижнів. До цього питаннями правової допомоги займався Антон Кулечка. Знаходиться центр у Кобеляках в будівлі по вулиці Батиря, 6.

Отже, які безкоштовні послуги можуть отримати громадяни із низькими доходами.
Безоплатна вторинна правова допомога — це правова допомога, що надається для захисту прав людини у суді за рахунок коштів Державного бюджету України.

Кількість документів, які потрібно зібрати, зовсім невелика і отримати їх нескладно. У більшості випадків йдеться про довідку про склад сім’ї, яку видають органи місцевого самоврядування за місцем проживання (міська, селищна, сільські ради).

Крім цього, необхідно отримати підтвердження того, що ваші доходи дійсно низькі. Для цього беруть довідку з податкової про доходи за останній рік та довідку з Пенсійного Фонду про розмір пенсії або відсутність такої.

Розмір доходів для різних категорій громадян, які можуть претендувати на безоплатну вторинну правову допомогу, наступний: для пенсіонерів — 1130 гривень на місяць (із 1 грудня 1550); для інвалідів — 2260 (із 1 грудня 2494); для працездатних осіб — 1450 (із 1 грудня 1550).

Якщо ви маєте право на безоплатну вторинну правову допомогу, то протягом 10 днів із моменту звернення при наявності всіх названих документів вам повідомлять про прийняте рішення, тобто, призначать адвоката або відмовлять у допомозі, якщо для цього є підстави.

Якщо справу можна вирішити без звернення до суду, центр правової допомоги надасть безкоштовні консультації або направить в установу, яка може вирішити питання по суті.
Які саме послуги надає центр безоплатної вторинної правової допомоги:

— представництво інтересів особи у суді;

— складання документів, необхідних для захисту прав особи у суді.

Потрібно знати і пам’ятати, безоплатна правова допомога передбачає, що роботу адвоката оплачує держава. Ні адвокат, ні працівники центру не мають права вимагати чи просити про додаткову оплату своїх послуг.

Важливо! Усі інші платежі, пов’язані з судовим розглядом справи, людині, яка отримує безоплатну вторинну правову допомогу, необхідно оплачувати самостійно (крім випадків, коли вона має передбачені законом пільги):

— судовий збір;

— експертиза (якщо така потрібна);

— публікація у пресі про виклик відповідача тощо.


Автор: Матеріал підготував Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 листопада 2016, 10:54 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації