Вхід | Реєстрація

ООНівські гроші — для царичанських громад

Днями у районній раді відбулося засідання координаційного комітету Форуму місцевого розвитку Царичанського району з питання реалізації Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

На засіданні були присутні керівники району, представники об’єднаних громад та сільських рад, громадських організацій, районної лікарні, преси, а також обласний координатор проекту Олексій Скворцов та інженер проекту ЄС ПРООН Лариса Батченко.

Голова координаційного комітету Світлана Горбачова наголосила на важливості співпраці у рамках реалізації проектів місцевого розвитку громад (МРГ). На сьогодні Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» як спільна ініціатива Європейського Союзу та Програми розвитку ООН, спрямований на створення сприятливого середовища для тривалого сталого розвитку громад. Проект підтримується як місцевою владою, так і органами місцевого самоврядування.

Зараз закінчується ІІІ фаза ПРООНівського проекту. Усі об’єкти, які брали участь у попередніх фазах ПРООН у Царичанському районі, функціонують. Це ДНЗ № 4 у Царичанці, ФАП у Шарівці, ДНЗ у Прядівці та Китайгороді, Могилівська школа І-ІІІ ступенів. Не відбулося скорочення чи закриття жодного закладу.

У ході засідання своїм досвідом поділилися представники тих об’єктів, де успішно втілився проект.
Завідуюча дитсадком «Сонечко» у селі Прядівка Ольга Чернявська повідомила, що завдяки енергозберігаючим заходам  (заміна вікон та дверей на металопластикові, часткове утеплення фасаду, заміна системи опалення) дошкільна установа на сьогодні забезпечена комфортними умовами для перебування дітей, додатковою різновіковою групою. Економія — до 2000 кубів газу.

У Могилівській ЗОШ І-ІІІ ступенів 117 старих вікон замінили на металопластикові. За рахунок власних коштів об’єднаної територіальної громади, а це близько 1800 тисяч гривень, проводиться облаштування шатрової покрівлі. Планується замінити вікна, які залишилися, на металопластикові та встановити сонячні батареї на аварійне освітлення та гарячу воду. На це вже виготовлена проектна документація. Про це розповіла присутнім директор школи Леся Моня.

Голова Могилівської об’єднаної громади Валерій Дружко зазначив, що за рахунок власних коштів замінено вікна в дитсадку та придбано котел, встановлена захисна сітка у спортзалі школи. Громада бере активну участь у різних проектах. Зокрема, отримали перемогу у міжнародному проекті DOBRE. Ведуться перемовини щодо визначення об’єкту.

Обласний координатор проекту Олексій Скворцов виразив задоволення, що громади району вже мають позитивний досвід співпраці з ЄС/ПРООН і що в організаторів є стимул і далі продовжувати втілення проектних програм на теренах Царичанського району. — Дуже важливо, щоб у співпраці отримали користь і задоволення бенефіціари, тобто — мешканці громад, на кого і розраховані вигоди від втілюваних проектів, — акцентував координатор. Що стосується планів на 2017 рік, Скворцов відмітив, що інформація щодо планів та напрямків діяльності буде відома у другому півріччі наступного року. Орієнтовано це буде фінансування сільгоспкооперативів (тваринництво, молочарство, придбання сільгосптехніки) та співпраця з ОСББ.

Лариса Батченко, інженер проекту ЄС ПРООН з Києва, відзначила велику активність громад району, орієнтовану на кінцеві результати.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 листопада 2016, 16:31 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації