Вхід | Реєстрація

Сумнівна економія

Зі зниженням температури, погіршенням погодніх умов, в наші домівки прийшов холод, і в межах району різко збільшилася кількість споживаної електричної енергії. В мережах Кобеляцької філії ВАТ «Полтаваобленерго» надходження кВт.год. росте, а на приладах обліку споживачів електроенергія не відображується, та і рівень оплати залишає бажати кращого.
Намагаючись зекономити в оплаті за газ та енергію, громадяни підключають поза лічильниками каміни, обігрівачі, калорифери, незаконно обігріваючи енергоносіями свої будинки і нехтуючи при цьому елементарними правилами безпеки, ризикуючи власним життям. Але як кажуть, все таємне колись стає наявним. В Кобеляцькій філії ВАТ «Полтаваобленерго» створено п’ять рейдових бригад, які працюють у дві зміни та вихідні дні. Так, за останню декаду січня було виявлено та зафіксовано десять випадків порушення правил користування електричною енергією. Подібна кількість актів була складена за весь 2009 рік. Дивно, що людей не лякає досить значне донарахування за викрадену, безобліково спожиту енергію, яке проводиться з дотриманням вимог законодавчих актів. Наприклад, громадянину  М., жителю с. Чумаки, нараховано за спожиту енергію поза лічильником 3 200 грн, крадіям — кобелячанам — громадянину С. — 3 300 грн, а громадянину Ч. — 9 800 грн. І це не остаточна межа, бо за деякі види крадіжок енергоносіїв нарахування може сягнути більше 30 000 грн. Виходить, що порушники сплачують в сотню разів більше, ніж платять споживачі, які також користуються обігрівачами, але не порушують при цьому Правил, в повному обсязі та своєчасно платять за використану електроенергію. Тому перш ніж «шкодити», мабуть слід ретельно обміркувати, а чи варта ота краджіка сплачених в подальшому грошей, часу та хвилювань. Звичайно, є й неплатники, з яких заборгованість буде стягуватися в судовому порядку, але і світла в них не буде до моменту повної сплати боргу. Крім того, за ст. 1881 Кримінального кодексу України, передбачено кримінальну відповідальність за розкрадання електричної енергії у вигляді обмеження, або позбавлення волі на строк до трьох років. Ось така злочинна економія…
Кобеляцька філія ВАТ «Полтаваобленерго» вкотре нагадує, що розраховуватися за спожиту електричну енергію треба щомісяця, оплачувати всю кількість використаних кВт, не залишаючи боргів на наступні місяці, адже станом на лютий 2010 р заборгованість населення за електроенергію складає близько 150 000 грн. Звичайно ж, робота ведеться: проводяться відключення боржників, подаються позови до суду, і її розміри поступово зменшуються. Можливо, в недалекому майбутньому ми зможемо наблизитися до цивілізованих розрахунків, наші споживачі стануть більш добросовісно виконувати свої обов’язки, дотримуватися умов підписаних Договорів і зважати на той факт, що працівники філії, зі свого боку, докладають усіх зусиль для виконання обов’язків перед споживачами району, швидкої ліквідації аварій та пошкоджень через погодні умови. Ми вважаємо, що ресурси підприємства краще спрямовувати на покращення рівня обслуговування, а не на пошук викраденої електроенергії, що гальмує роботу Кобеляцької філії ВАТ «Полтаваобленерго». А ви?..

Автор: Юрисконсульт Кобеляцької філії ВАТ «Полтаваобленерго» Олена Жовтяк, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 лютого 2010, 11:16 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації