Вхід | Реєстрація

28 відсотків «прозорості»

28 відсотків «прозорості»

Суспільство хоч і усвідомлює ризики сьогодення, але чомусь обмежується «базарними кулуарами» і коментарями в соцмережах. На жаль, ці умови посилюють неприхований головний рецептор: почуття страху і байдужості. Адже в більшості українців «хата скраю» так і залишилась. Тому нашій громадській організації, на яку хоч і крізь зуби, але реагують чиновники, доводиться самотужки займатися такою важкою і невдячною справою як контроль за діяльністю місцевої влади. Звичайно, хотілося б, аби таких контролерів було більше. Але маємо те, що маємо.

Не думаю, що ремонт частини доріг Нових Санжар і прибирання снігу — це особиста заслуга місцевої влади, а не результат громадського контролю. Адже владу і депутатів обирають люди, які наділяють їх повноваженнями і зарплатою. Значить, кожен громадянин для представників влади є роботодавцем і має право спитати за якість виконання роботи. Тому на нещодавньому заході селищного голови Інни Коби, що проходив у медичному центрі «Нові Санжари», представники нашої громадської організації не обмежились тільки присутністю серед залежних від керівника прихильників, а взяли участь в обговоренні звіту щодо проблемних питань і перспектив розвитку Нових Санжар.

Безперечно добре, що цей захід взагалі відбувся публічно, але його організація і місце проведення дали змогу очільнику місцевої громади уникнути незручних запитань жителів селища. Чомусь звіт селищного голови був дуже схожим на звіт голови райради Геннадія Супруна, навіть у кількості доходів і розподілі бюджетних мільйонів. Утім, деякі цифри хоч і були ретельно завуальовані, усе ж привернули нашу увагу. Щоб мати якесь порівняння подібних заходів, я звернув увагу на звіт мера Горішніх Плавнів. Зрозуміло, що там і бюджет ого-го, й інвестицій найбільше в області залучено, і взагалі ми — не рівня їм. Але хтось з відомих сказав: «Щоб мати прогрес і розвиток, необхідно дружити і рівнятись на сильніших». Маючи великі надходження й цифри, звіт голови колишнього Комсомольська уклався на 18 сторінок, а в наших керівників його подали 50‑хвилинною доповіддю і в різних варіантах. Але від того не доводиться думати, ніби в нас упродовж року було зроблено для громади більше, ніж у Горішніх Плавнях, де у звіті керівника увагу акцентовано на головних цифрах і напрямках соціально-економічного розвитку своєї громади: культури, спорту, містобудування, зайнятості населення, благоустрою і надання послуг. Особливо сподобалось, що там навіть створено відповідну службу, яка належним чином реагує на скарги і звернення громадян. Зате у нас — банкрутство одного комунального підприємства і створення під щось чи під когось іншого, два дитсадки на балансі, дороги, водогони, пам’ятники і цвинтарі…

Новосанжарці, які очікували почути звіт Інни Коби, сподівались почути не екскурс в історію селища і його географію, не статистичний звіт про видачу 81 довідки та розгляд 170 питань на виконкомах і 196 на сесіях. Адже це статистика, яка є в кожній сільській раді при мінімальному бюджеті. Головне для більшості — коефіцієнт корисної дії тих рішень. Тому найбільше цікавості сьогодні викликає те, наскільки ефективно витрачались 11 мільйонів гривень, з яких на благоустрій використано майже 50000. Чому у нас з кожним роком збільшуються витрати на благоустрій, тоді як на інші важливі напрямки життєдіяльності селища грошей постійно бракує? І в чому видно той благоустрій? Адже троянди посаджені раніше, парк Перемоги зостається в тому стані, що й раніше, ремонт тротуарів не проводився, як у сусідніх Кобеляках. Щодо зайнятості населення, то я більше помічаю розвиток і збільшення кількості об’єктів фармації (аптек), приміщень для богослужіння і похоронних послуг, а не підприємств чи інвесторів.

На думку відразу спадають перші рядки геніального роману Ільфа й Петрова «Дванадцять стільців», перефразовуючи які, хочеться сказати: «В уездном городе Новые Санжары было так много парикмахерских заведений, аптек и бюро похоронных процессий, что, казалось, жители города рождаются лишь затем, чтобы побриться, остричься, освежить голову вежеталем, отдать последние деньги на лекарства и сразу же умереть».

З того офіційного документа, що є на сайті селищної ради, стає відомо лише про обмежений рух коштів за рік діяльності голови виконкому. Зокрема, витрачено 35 тисяч гривень на «Глобус» і придбано невідомо на яку суму 57 нових урн для сміття, якими замінили «старі» (Якщо вартість таких в Інтернеті 250–300 гривень, то виходить кругленька сума: майже 20 тисяч). Дитячий майданчик на Зарічці обійшовся у 80000 гривень. Знову заходиш в Інтернет і бачиш, що середня вартість обладнання: карусель — 6000, гірка — 6500, гойдалка — 2700 — 4500, гойдалка-пружина — 4600.То не важко порахувати загальну суму витрат. Автобусні зупинки обійшлися в 59000. Це змусило згадати Віктора Лотоуса, який, будучи кандидатом у нардепи, на моє прохання встановив у Лелюхівці автозупинку іншої конструкції і захисту. Фонд витратив на той час 16500 гривень. Навіть сьогодні, судячи з інтернету, можна виготовити подібну споруду такої ж вартості. Чомусь для громадян у звіті приховали суму, за яку придбали штучну новорічну ялинку, з доповненнями нашої місцевої сосни. За нашою інформацією, її вартість склала 70 тисяч. Чомусь украй було необхідно сьогодні придбати штучну ялинку, яка стоятиме кілька тижнів, а не відремонтувати тротуари чи водогони, які служитимуть людям десятиліттями.

Якось не згадали в доповіді і про кошти на ремонт і будівництво водогонів, приміщення селищної ради. Не прозвучали й інші важливі дані про використання селищного бюджету. Можливо, саме через це й зал був практично порожній. Люди вже стомилися слухати пустопорожню балаканину. Тим більше, що для цього у нас Верховна Рада є.

Якщо не прийшли послухати і підтримати обраного керівника навіть ті близько 700 виборців, які голосували за Інну Кобу, то виникає сумнів у результаті виборів. Або ж виборці вже встигли розчаруватись у своїй обраниці, або їх і під час виборів не було в такій кількості. І що найгірше — їм що на виборах, що зараз абсолютно байдуже, хто і як керує селищем, бо вважають, що за них давно все вирішили і вони нічого не змінять.

До речі, вельми красномовними є результати голосування на сайті селищної ради щодо оцінки прозорості роботи органу місцевого самоврядування. 625 осіб (62.4 % респондентів) не вірять в «прозорість». І тільки якісь 28 % ще сподіваються на диво.

Можливо, наші вимоги до керівників влади виглядають завищеними, але в цих умовах вони не можуть бути іншими, бо від цього залежить перспектива і розвиток не тільки громади, а й кожного її представника. За ці роки ми втратили надто багато часу. І коли рухатися далі в такому ж темпі, то втратимо ще більше, може, навіть і Україну. Прозорість влади — запорука довіри. То ж вибір — за владою.


Автор: Борис ФЕДОРЕНКО, голова ГО «Голос Новосанжарщини»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 січня 2017, 12:44 | Нові Cанжари | Суспільство


1. don Pedro / 23 січня 2017, 13:38
3.Maks73
«Схаменіться, люди добрі!»

Тобі наче крашаночки прищемило якось ти так заспівав.
3.Maks73
«Або віддати ті гроші на допомогу АТО»

На АТО грошів вистачає з головою. У воєнкоматі получають по 12-15 тисяч. і це в тилу!, так що кричати ратуйте ще рано.
3.Maks73
«нові мусорні урни замість ще добротних старих.»

Крім мусорних урн там ще нова мусорна машина куплена, ну Борька видно заснув на доповіді і тепер не вкурсі дєла.
3.Maks73
«Упевнена,»

Бонжур мадам, я рад знакомству.
3.Maks73
«Інною Кобою буде те саме, шо з Андрієм Рекою»

На її місці повинен бути Федоренко?
2. луна / 23 січня 2017, 21:16
Макс73,отчего схамениться.Честно мне все равно какие там у вас в Санжарах разборки,это ваш скилет в шкафу,но я хотела бы видеть такую елочку у себя в поселке,как и многое другое.Увязать Новогоднюю елку с "пиром во время чумы",это надо же,глупость какая.Ведь для людей же,для настроения.Зачем уничтожать природу рубить елку в лесу,и тащить ее за 100км. дешевле не будет. Уже надоело это бла бла бла.Все негативные какие то эмоции.Не помню,но кто то сказал,что плохие дела критикуют критики,а хорошие кретины.Извините за выражение.
3. ukr2017 / 24 січня 2017, 11:56
Педро,ти пиши,тільки нам санжарцям локшину не вішай,а то якимсь душком пахне від тебе.Ми знаємо як Река вибори для Інки робив, і хто і що набрав.Тільки якось не получається воно, Федоренко дбав про свій добробут, а мільйонером став разом з дітьми Река.Почекаємо, що задекларує новий селищний голова
4. don Pedro / 24 січня 2017, 13:59
7.ukr2017
«якимсь душком пахне від тебе.»

занюхай поглубже, може то дзінтерс
7.ukr2017
«Ми знаємо як Река вибори для Інки робив, і хто і що набрав»

Ви - це ти і Федоренко? Чи там ще з вами хтось третій?
7.ukr2017
«Федоренко дбав про свій добробут, а мільйонером став разом з дітьми Река.»

Тобі мабуть той віртуальний мільйон поперек горла стоїть? Іди працюй, і заробиш і ти якусь копійку. Он у Польшу на курятники робочі руки потрібні, будеш помет вичищати, згадуватимеш дзінтерс
8.ukr2017
«в кармані буде густо,а не пусто»

Щоб в кармані було густо треба працявати, а не соплі жувати
5. ukr2017 / 24 січня 2017, 18:34
2.don Pedro
«бескорисним майданчиком дорожнього руху у школі, куди ймовіно списали сотні тисяч районних коштів, який абсолютно не потрібен, і скільки ще такого, »

Видно,що нік собі Педро не спроста взяв,бо виховання так і вилазить.Так вилазить,що готовий за той мільйон свого видно боса аж до піни у рота писати.Я захотів перевірити на скільким брехунець цей захисник в інтернеті,щодо автомайданчику,який викрав Федоренко.То на сайті Ехо кобеляк знайшов,що писали за нього,коли відкривали Левицький і Шовкопляс,і гроші надавала англійська нафтогазовакомпанія.І відкривали його до дня захисту дітей.Можливо дітей на ньому треба вчити,а не піаритись, хоча я не памятаю,щоб щось відкривали в минулому році і щось подарували дітям.
6. Гай Фокс / 25 січня 2017, 14:58
15.don Pedro
«Якщо в тебе такі вагомі підозри (в тому що нардеп нечесним шляхом отримав мільйона)»
А ти вважаєш, що то чесно зароблене?
15.don Pedro
«В Кобеляках мужик із снігу зліпив ялинку у себе біля двору і розфарбував.»
Тож у себе, і своїми силами. А в Санжарах -- начебто для громади, і за її кошт. Чи одобрили б самі новосанжарці таку суму, маючи значно вагоміші проблеми? Думаю, питання риторичне. Про відкат я взагалі не говорю.
15.don Pedro
«Вся площа дуже красива була, коли світилися гірлянди вночі. »
А вдень? Особливо "йолка":)))...
15.don Pedro
«Тобі треба йти у селищну раду... там тебе направлять у вірному напрямку...»
Ось тут згоден. Рекині методи залишились у спадок.
7. Адекватник / 25 січня 2017, 18:57
22.Maks73
«Якби й далі не втручалися, він би керував і досі. »

Я не захисник Януковича але, якби він керував і досі, то, як мінімум, не було б війни. Чи ви й досі не зрозуміли, що організаторам майдану треба поділити знищити Україну?
8. луна / 26 січня 2017, 06:30
Представить себе не могла во что может превратится,то что я просто похвалила елку!Господа все подряд коментаторы,сколько у вас зависти и слизи.А еще мужики(так думаю),вырождаетесь!Все у вас,в Санжарах относительно хорошо,красивый город,хорошие люди,замечательная природа ,интересное благоустройство.Беда лишь в том,что как я вижу у вас полно вот таких горе коментаторов,каждый из которых преследует свою индивидуальную цель.Будте сплочение и все решить можна.
9. don Pedro / 26 січня 2017, 08:46
Федоренка отшили від влади як лоха і стало нічим заправляти джипа, він почав бігати всім пакостити, пукати від злості, і все щоб не робилось - то все не так. Звичайно зібрав біля себе ще кілька обижених життям індивідуумів, які думають, що вони дуже важні персони, на них ти й натрапила у коментарях під статтею Федоренка.
А взагалі новосанжарці привітні люди
10. ukr2017 / 26 січня 2017, 19:14
9.don Pedro
«
Тобі мабуть той віртуальний мільйон поперек горла стоїть? Іди працюй, і заробиш і ти якусь копійку. Он у Польшу на курятники робочі руки потрібні, будеш помет вичищати, згадуватимеш дзінтерс»

Мені зовсім той мільйон до одного місця, хай за нього переймається власник,щоб у нього його не забрали ті, за рахунок кого він його заробив.Вони дурні велися на ті розочки і лавочкиі хай тепер сидять на них і нюхають розочки.А заодно заглядають в урни,чи там нічого не залишилось від господаря.ті що вірили в ці казки вже мабуть в Польщі,а ти доне педріус тоб то Педро залишився, мабуть сидиш обіжений на всіх,аби тільки ті крихти не забрали,що капають зі столу
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації