Вхід | Реєстрація

Відбулася прес-конференція представників організації «За справедливі вибори»

На ній іноземні експерти, які працювали на Полтавщині, повідомили журналістам про найбільш резонансні факти порушень виборчого законодавства у проміжку між двома турами виборів Президента України та власне в день самих виборів 7-го лютого.
Міжнародну громадську організацію «За справедливі вибори», яка займається моніторингом виборчого процесу, аби привести його до єдиних демократичних стандартів у всьому світі, на Полтавщині під час виборів Президента у 2010-му році представляють Олег Ерліх (Ізраїль) та Олег Шахрай (Росія). Останній доповідав про хід агітації та повідомив: на Полтавщині зафіксована велика кількість агітаційної продукції без вихідних даних, яка, по суті, є чорним піаром. Зафіксовані і факти агітування за одного з кандидатів, яке супроводжувалося роздачею продуктів чи цінних подарунків, зазначив Олег Шахрай. Були й інші порушення законодавства.
Олег Шахрай, офіційний спостерігач (Росія):
- 5-го лютого по Полтавщині, по полтавському радіо, звучав заклик приходити на виборчі дільниці разом з попередженням, що там будуть присутні представники ГЖЕДу і судові виконавці, які будуть вручати відповідні повістки боржникам, які мали борги по квартплаті та за електроенергію.
Про хід 2-го туру виборів розповідає Олег Ерліх:
Олег Ерліх, офіційний спостерігач (Ізраїль):
- Одна з основних проблем, яка була і на попередньому турі виборів, - невідкоректованість списків. Не дивлячись на те, 3 тижні тому пройшли вибори і була дуже сприятлива нагода за цей час їх відкоректувати, цього зроблено не було. На деяких дільницях списки були відкоректовані в інший бік, тобто, людей, які голосували в 1-му турі, на цей раз не було в списках.
Особливо позитивно на цьому тлі відзначилася 24-та виборча дільниця, яка знаходиться в приміщенні Аграрної академії в Полтаві, говорить Олег Ерліх. Тут до списків у проміжок між двома турами виборів було внесено більше восьмисот виборців. Натомість у сусідній 25-й, що розмістилася в Полтавському університеті споживчої кооперації, 500 виборців у списках як не вистачало, так і не вистачає. Ще одна проблема, яка заслуговує на увагу, розповідає іноземний спостерігач, - голосування на дому. Статистика по Україні говорить: вдому голосує 3-4 відсотки населення. По Полтавській області ця цифра становить в середньому 6, а в деяких районах - навіть 11-12 відсотків. Яка причина такої значної кількості охочих голосувати на дому на Полтавщині, - будуть з'ясовувати вже після виборів, говорить Олег Ерліх.
Олег Ерліх, офіційний спостерігач (Ізраїль):
- Навіть порівняно з тим, що було 3 тижні тому, кількість людей, які виявили бажання голосувати на дому, виросло більш ніж на 10 %. Тобто, цифри зовсім незрозумілі.
Щодо голосування на дому виникли іще деякі непорозуміння. За законом про вибори Президента, при голосуванні на дому повинні бути присутні три члени виборчої комісії. Однак напередодні виборів ЦВК у роз'ясненнях зазначила, що дозволяється бути присутніми лише двом. Наскільки це відповідає законодавству - викликає сумніви навіть в офіційних спостерігачів.
Іноземні спостерігачі говорять: чорний піар був присутній і під час другого туру виборів Президента, однак обстановку під час виборів вцілому називають більш робочою.

Автор: Юлія Лис, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 лютого 2010, 15:02 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації