Вхід | Реєстрація

А якщо завтра вибори?

Весняне загострення, чи що? Але все більше людей запитують про позачергові вибори чи то президента, чи то Верховної Ради. Мовляв, влада однак нічого не робить, потрібне перезавантаження, молода кров і таке інше. Новини по телевізору я дивлюсь нечасто, але здогадуюсь, що хвиля йде з «ящика».

Я в таких випадках погоджуюсь: вибори — це завжди добре. Зміна облич, нові ідеї замість старих схем — чому б і не вибори зрештою? Але потім пропоную вдатися до елементарного прогнозування: що змінять можливі позачергові вибори?

Почнемо з дострокових виборів президента. Якщо б вони, умовно, відбулися завтра, то знаєте кого б вибрали українці? Не знаєте? Та знаєте-знаєте. Так, Юлію Володимирівну. Вона за рейтингами різних соціологічних опитувань випереджає чинного президента на 3–4 відсотки.

— Добре, — кажу я співрозмовникам, — завтра відбудуться вибори президента і українці оберуть Тимошенко замість Порошенка. Вас це влаштує? Так буде краще? Чомусь заперечливо хитають головами. Дивні люди: тільки що говорили про перевибори, але якось не задумувались над їх результатом.

Ідемо далі. До теми оновлення парламенту шляхом дострокових виборів. І звертаємось до тієї ж соціології. Якщо вибори до ВР відбувалися б завтра, то бар’єр у 5 % подолали б «Батьківщина», «Солідарність» (БПП), «Опозиційний блок», «Самопоміч» та «Радикальна партія Олега Ляшка» — п’ять політичних сил, які вже і так є в парламенті. Щодо зникнення старих облич та появи нових. Так, у новому парламенті майже гарантовано не буде «Народного фронту», у якого зараз надзвичайно низькі рейтинги. А хто ж зайде у парламент натомість і стане тією самою молодою кров’ю? Найбільший прогрес росту симпатій зараз демонструє спільний проект екс-регіоналів Вадима Рабіновича та Євгенія Мураєва «За життя». Найоптимістичніша соціологія показує їм до 10 відсотків. Ще на межі проходу в раду — «Свобода» та «Громадянська позиція», які за різними опитуваннями то долають, то не долають 5‑відсотковий прохідний бар’єр.

— Добре, — запитую далі, — якщо завтра пройдуть вибори у Верховну Раду, у ній не стане «Народного фронту», але побільшає депутатів від «Батьківщини» та «Опоблоку». Ну і Рабінович заведе свою молоду кров. Ще «свободівців», можливо, стане не п’ять, а п’ятнадцять. Вас влаштує таке оновлення?

Знову хитають головами:

— От якби усіх вигнати і нових набрати!

І я за це. Але вкотре повторю: щоб змінилася влада у Києві, мають спершу змінитись ті, хто її обирає. До того часу (це, звісно ж, моя суб’єктивна думка), дострокові вибори будуть лише зайвим марнуванням грошей.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 квітня 2017, 09:18 | Нові Cанжари | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації