Вхід | Реєстрація

200 відсотків проти принципів

200 відсотків проти принципів

10 червня у районному Центрі культури і дозвілля відбулися другі громадські слухання щодо ухвалення рішення робочих груп з об’єднання територіальних громад селища і села Зачепилівка, з визначенням центру громади в Нових Санжарах. Як говорить спікер нашого парламенту Андрій Парубій з прийняттям «продавленого» рішення, «сталася знакова історична подія».

Цього разу новосанжарці ще менше пройнялися «знаковою» подією, як і запрошені на неї поважні районні посадовці. Чи то результат був для всіх очевидним, (мовляв, вирішать без нас і за нас), чи нинішнє ставлення до громад представників місцевої влади далося взнаки (якщо влада до нас так, то і ми до неї тим самим…). Відсутність запрошених на слухання народного депутата Андрія Реки, голови райдержадміністрації Сергія Бульбахи і голови районної ради Геннадія Супруна «з поважних причин» здивувала не тільки 31 особу в залі та депутатів селищної ради, а навіть президію. Звісно, така «активна» роль чиновників в об’єднанні громад і виконанні однойменного закону дуже схожа на відому байку Крилова про Лебедя, Рака та Щуку, які намагалися зрушити з місця одного воза.

З часу першого зібрання пройшло майже три місяці, коли в цьому ж РЦКД «гість» з Києва закликав майже сотню громадян і представників громад якнайшвидше «сідати до поїзда», щоб не опинитися в останньому вагоні. Та, судячи з результату, не всіх «пасажирів» зацікавили умови маршруту і «провідники вагонів», бо вони почали купувати білети в інші напрямки. Ще в березні на громадських слуханнях затвердили звернення до всіх розташованих у межах 20–30 кілометрів сільських рад і їх громад щодо спільного об’єднання з Новими Санжарами. Але процес, як кажуть, не пішов. Згодилась на пропозицію лише одна Зачепилівська громада, та й то, мабуть, лише тому, що вона вже давно пов’язана з Новими Санжарами не тільки територіально, а й полігоном твердих побутових відходів та сьогоднішнім спільним німецьким проектом.

Слухав я доповіді селищного голови Інни Коби та сільського голови Михайла Заріцького і чомусь згадував не такі давні часи й події. Про це й говорив і в своєму виступі. Було це два роки тому на одній із колегій РДА. Тоді голова райдержадміністрації Сергій Бульбаха під час обговорення адміністративно-територіальної реформи вніс пропозицію сільським головам вивчити думку сільських громад, провести сходки і сесії. Його слова сприйняли тоді майже як тиск влади, а руденківський голова Сергій Головко на це навіть заявив, що жодна людина цю реформу не схвалює і зустрічі в громаді він не проводив і не проводитиме. А наприкінці зробив ще й палку заяву: «Ви як хочете, так і робіть, а нас, сільських голів, у ці оборудки не втягуйте. Не треба нашими руками руйнувати наше село, а потім нас робити крайніми, якщо результат цієї реформи буде негативним» (цитата з газети «Світлиця» від 12 червня 2015 року). Голова районної ради Геннадій Супрун теж підтримав таку позицію, що нібито громади вводять в оману якимись непевними обіцянками, підмінами понять добровільності такого об’єднання. Варто було б зробити пілотний проект, а потім досвід впроваджувати на всій території. Його, як очільника районної організації ВО «Батьківщина», можна зрозуміти. Адже реформи можуть бути успішними тільки з його лідером, який (точніше, яка) і про ціну на газ уміє «домовлятися», і землю продавати може. От тільки не зрозуміло, якого пілотного проекту він чекав, якщо його депутати–однопартійці першими в районі сформували об’єднані громади в Драбинівці та Нехворощі й зараз чекають виборів? Чи Геннадій Супрун не знає, що в районі відбувається? Чи то, може, у Драбинівці і Нехворощі пішли проти лінії партії? Було б добре, аби голова райради публічно пояснив такі «нестиковочки». Та навряд він на це зважиться.

 

Шапки міняють блискавично

Думаю, всі освічені люди пам’ятають легендарного персонажа «Весілля в Малинівці», який мав різні шапки і блискавично їх міняв під час зміни влади. Наші місцеві керівники добре засвоїли заповіти відомого дідуся. Вище ви прочитали, що говорив Сергій Головко якихось два роки тому. Тепер же голова Руденківської громади — чи не найактивніший прихильник реформи і навіть вирішив схилити на свій бік інших своїх колег, щоб створити самостійне об’єднання громад з центром у Руденківці. Навіть лаври першості намагається відібрати в Нових Санжарах, за принципом «розділяй і владарюй». Так само вчиняють і інші сільські голови, котрі донедавна публічно переймались долею всього району, його збереженням, а сьогодні одноосібно і максимально дружно його подрібнюють. Виникає одне запитання до громад, які зараз стали на шлях об’єднання: чи можна довіряти таке об’єднання своїм керівникам і депутатам, які спочатку використовували вас перед виборами, приховували переваги і недоліки адмінреформи, а зараз раптом «прозріли»? Чому, коли не вдалося уникнути реформи, змінили позицію і риторику, стали загравати з громадами? Чи це не нагадує поведінку «владних князьків», які заради збереження свого крісла з ким завгодно готові об’єднатися і знайти пояснення своїм діям, якщо вони навіть на шкоду громаді? Сьогоднішня поведінка деяких сільських голів вражає до сміху. Їхні громади, які завжди мали невирішені проблеми, ледве кінці із кінцями зводили, а нині раптом стали економічно спроможними і можуть сформувати свій окремий центр. Малий Кобелячок, Лелюхівка, Кунцеве, Старі Санжари і Полузір’я… Навіть Великі Солонці виношують мрію про свою самостійність. Звідки з’явилася така самовпевненість? Можливо, головну роль відіграла довіра, яку маєте в громаді, і впевненість, що вас і надалі беззаперечно оберуть на черговий термін? Та спочатку необхідно все ж громаду спитати, а не її меншість на вуличках і в підворіттях, як роблять деякі керівники. Але все ж більше хвилює інша сторона медалі, про яку повинні думати і дбати громади, коли хочуть створити свій «колгосп» окремо. Якщо чиновники майже три роки поспіль вернули носа від реформи, отримували за це зарплату за рахунок своїх же виборців, не дали можливості вчасно отримати додаткові фінанси від держави, то хто і яку понесе відповідальність за такий саботаж? Можна було б зрозуміти будь-якого сільського голову, який би сказав:«Я був і є противником об’єднання громад. Оскільки цього не уникнути, я йду у відставку, щоб не брати в цьому участі».

Можна було б навіть поплескати у долоні за таку принциповість. Але ж цього не сталося. Раптово всі «прозріли» і стали прихильниками об’єднання. Так, люди мають право на помилку і можуть змінювати свою точку зору на ту чи іншу ситуацію. Можливо, такі метаморфози відбуваються і з сільськими головами Новосанжарщини. Можливо. Та чомусь згадую діда Щукаря. Люди відверто саботували реформу, одночасно отримуючи по 100–200 відсотків премії за інтенсивність роботи. А зараз кардинально змінили позицію. І не згадують про те, що своїми діями не дали можливості своїм громадам вчасно отримати від держави колосальну фінансову підтримку. Якої, швидше за все, вже не буде. А зарплата і премія залишаться. Таки 100–200 відсотків важливіші за принципи.


Автор: Борис ФЕДОРЕНКО, голова ГО «Голос Новосанжарщини»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 червня 2017, 08:58 | Нові Cанжари | Політика


1. ukr2017 / 28 червня 2017, 10:17
В Санжарах чомусь притримуються однієї думки,чому не захотіли обєднуватися інші,що Река з Кобою їх гроші запустять на троянди,а інших кинуть.Навіть думають,що вибори нічого не змінять,бо знову в кінотеатрі на виборчій дільниці всю ніч будуть перераховувати на свою користь голоси.Але люди бачать,що їх сільські голови не кращі від інших і все зроблять під себе
2. Vlada82 / 30 червня 2017, 11:02
Я здогадуюсь, чого сусідні села, крім Зачепилівки, не захотіли приєднуватися до Нових Санжар. Бо люди думають: ось прийдуть вибори і в кріслі мера знову всядеться Река, і почне як завжди тягти одіяло на себе і облапошить сусідів до нитки. Не дуже приваблива перспектива...
3. don / 30 червня 2017, 14:34
двох громад хватило б з головою - одна Новосанжарська, інша Драбинівська, а те що 28 сільських голів не бажають втрачати керівні посади, то тут і знавцем прадавніх хвільмів не потрібно бути.
4. ukr2017 / 1 липня 2017, 13:21
3.don
«двох громад хватило б з головою - одна Новосанжарська, інша Драбинівська, а те що 28 сільських голів не бажають втрачати керівні посади»

Сільські голови деякі так зацарювались,що земля на якій вони сидять,уже мізки їм зїла і вони забули,що ще є люди,а без посади вони не знають що будуть робити і куди йти,до людей рівня опускатись не хочеться.старостою теж низько і доходу того не буде.Тому весь час царювання, так шапки міняли,під всіх і вся,що не памятають з чого починали.Якщо такі люди і далі дурні будуть,то прийде сяде Река дійсно знову.Бо він знає,що ця біомаса,як він її називає,зробить так як він хоче,це в же на минулих виборах довели і не раз
5. ЛУНА / 2 липня 2017, 06:56
Все таки я права, запахло выборами!Зачем эта реформа,и что она изменит?Вопрос конечно уже бессмысленный, но волнует.Не основная ли философия этих изменений ,это замена руководства местного самоуправления,уж много ,особенно на сельских и поселковых уровнях "беспартийных".В моем родном поселке процесс уже пошел,активно пиарят главу РДА.Наверное центру нужна абсолютная власть.Но процессу уже противиться не стоит,в нем надо принимать участие.А к Санжарам не пошли соседи,по глупости .У них есть выбор?Полтава, Кобеляки?Или сам пью,сам гуляю?Вряд ли!
6. ukr2017 / 2 липня 2017, 11:39
5.ЛУНА
«В моем родном поселке процесс уже пошел,активно пиарят главу РДА.Наверное центру нужна абсолютная власть»

Хоч один раз можна згодитись з Луной.Це не центру потрыбна така влада,це партії Народного Фронту,якой депутат Река,Бульбаха і всі іншіз його оточення теж фронтовики і завдання стоїть закріпити за собою монополію, бо в перспективі більше потрібні виборці для виборів Верховної ради і Президента і от ці друзі Яцинюка активно готують площадку,ну заодно і місцеві,якще без місцевого свого керівничка зфальшувати результати і доповісти на гора,як їх люблять і голосують люди
7. ukr2017 / 2 липня 2017, 12:27
Сподобалась стаття,автор правильно підмітив фальшивість реформ і самого обєднання,під когось...Коли треба одну шапку одягають, а коли для когось то іншу,а людям вішають локшину і лякають,як їм буде погано,без них,не забуваючи ні на хвилину про себе і своїх родичів
8. Vlada82 / 2 липня 2017, 13:31
Федоренко постійно кидає камінці в тихе болото новосанжарських чиновників і піднімає волну, а їм це не подобається.
9. don / 3 липня 2017, 08:31
8.Vlada82
«постійно кидає камінці в тихе болото новосанжарських чиновників»

ніхто нікуди нічого не кидає, стоїть тихо пукає на березі та підраховує скільки у воді мішків ряски
10. ЛУНА / 4 липня 2017, 07:31
Федоренко постійно кидає камінці в тихе болото новосанжарських чиновників і піднімає волну, а їм це не под
обається.-пиар заинтересованного человека!!!

ніхто нікуди нічого не кидає, стоїть тихо пукає на березі та підраховує скільки у воді мішків ряски-антипиар плохо воспитанного заинтересованного человека.
Я же говорила ,запахло выборами.Держитесь, тонны разной лапши нам будут вешать со всех сторон.
11. don / 4 липня 2017, 08:26
10.ЛУНА
«запахло .Держитесь»

кріпіться, ми з вами
12. ukr2017 / 4 липня 2017, 12:09
10.ЛУНА
«Я же говорила ,запахло выборами.Держитесь, тонны разной лапши нам будут вешать со всех сторон.»

Луна ти ее видно и не снимала.Люди,что уже перемололи ту лапшу,что им навешали с прошлих виборов.
13. Selena2017 / 4 липня 2017, 13:13
Пані Луна, чесні вибори в Санжарах неможливі в принципі.
14. ukr2017 / 4 липня 2017, 17:05
13.Selena2017
«Пані Луна, чесні вибори в Санжарах неможливі в принципі.»

Чому тільки в Санжарах,хоча люди самі того хочуть щоб їх постійно обманювали,вони від цього отримують задоволення
15. Selena2017 / 4 липня 2017, 19:54
Повністю погоджуюсь. Та про більш масштабні не берусь судити, а тут картина підрахунку результатів вже й не приховується, фальсифікатори всі живі та здорові, совість їх не мучить, миші їхні кишені не прогризають. І почувають себе переможцями - біомаса ( в їх розумінні) все стерпить, бо терпляче шукає доступні способи виживання. Ото коли стане зовсім нестерпно, тоді й задоволення від натиканих лавок та троянд здиміє. І ставлення до важливого кроку в облаштуванні суспільного життя , сподіваюсь, почне змінюватися
16. ukr2017 / 5 липня 2017, 10:51
15.Selena2017
«Та про більш масштабні не берусь судити, а тут картина підрахунку результатів вже й не приховується, »
Шила в мішку не приховаєш,їх знають, вони самі про це говорять, їм в першу чергу зробили мабуть воду, поремонтували дорогу,чи провели світло,премії виписують та грамоти дають,вони просто надія і опора,але вони втратили більше
17. Selena2017 / 5 липня 2017, 11:55
Звичайно, не приховаєш, ні від людей, ні від неба. Вириваючи в ближніх блага лише для себе та поперед усіх, забувають про існування в житті ще й кармічних законів, які на папері не писані ( та хто б з таких спритних Їх ще й читав ?), але такої невідворотної сили, що їх не може відмінити чи переінакшити сама Творча Сила. Нехай тішаться, а кармічна чаша тим часом наповнюється у кожного. Кому сказане видасться маячнею, нехай хоч трішки напружить мізки та оглянеться навколо : життєвих прикладів сила-силенна. Сумно лише одне: часто за тих, хто рве ласі шматки від спільного, платять Їх нащадки. Теж чимало історій, а висновків чомусь не густо. Та всьому свій час.

Змінено 05.07.2017, 11:57
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації