Вхід | Реєстрація

Банк підвищив відсоткову ставку по кредиту. Що робити?

Таке питання останнім часом стає все більш актуальним.
Надія М., яка рік тому взяла в одній із міських філій великого банку кредит на придбання холодильника, запитує: “Минулого року при сплаті кредиту відсоткова ставка по ньому становила 15%, про це написано в угоді. Але з січня цього року вона чомусь зросла до 20%, про що додатково нам ніхто не повідомляв. Як таке може бути і що робити в такому випадку?”
Практично у всіх випадках банк утримується від коментарів на цю тему. Проте відповідь можна знайти у Цивільному кодексі України, стаття №1056 якого говорить: “Встановлений угодою розмір відсотків не може бути збільшений банком в односторонньому порядку. Умова угоди щодо права банку змінювати розмір відсотків в односторонньому порядку є нікчемною”. Це у своєму листі №6723-0-33-09-20 від 05.06.2009р. підтверджує і заступник міністра юстиції України Л.Єфименко.
Це так, але за умови, якщо ви самі не підписали ніяких додаткових угод з банком. А таке може трапитися дуже легко і просто. Про таку схему анонімно нам розповів один з працівників банківської сфери пан Володимир: “Зазвичай банк пропонує підписати людині-позичальнику додаткову угоду, яка нібито зовсім не пов’язана з кредитом. Це може бути, наприклад, перехід банку на нове програмне забезпечення, в зв’язку з чим вам запропонують, за словами банку, для звичайної формальності, підписати додаткову угоду. В ній на одному аркуші, великими, а в деяких місцях і жирними літерами буде написано про переваги, які отримаєте ви, а на іншому, але вже зовсім маленьким шрифтом (на зразок складу продукту харчування на упаковці) буде написано те, які переваги отримає банк. Серед них можуть бути такі пункти як дострокове погашення заборгованості, підвищення відсоткової ставки або заборона сплачувати відсотки наперед і таке інше, чого, звичайно ж, немає в основній угоді. Довірлива людина у 90% випадків не відмовить у цій “формальності” люб’язному працівнику банку. А потім, коли у неї без будь-яких пояснень попросять достроково повернути кредит, інакше заберуть ваш товар, усе той же люб’язний працівник банку, все тим же солодким голосом скаже, мовляв, треба було читати, що ви підписували”.
У таких випадках та й взагалі при оформлені кредитної угоди пан Володимир радить не шкодувати власного часу і ретельно вивчати увесь текст угоди. А якщо є якісь незрозумілі моменти, то і взагалі не лінуватися показати цю угоду юристу. І запам’ятати один важливий момент, що будь-які додаткові угоди, які пропонує вам підписати банк, укладаються лише на користь однієї сторони – банку і ніколи на користь клієнта.
Якщо ж ви впевнені, що не підписували ніяких додаткових угод і підвищення банком відсоткової ставки по вашому кредиту є самовільним, тоді відстоювати свої права необхідно в суді. До судової заяви слід додати кредитну угоду, повідомлення банку про підняття відсоткової ставки в одностороньому порядку (якщо таке є) або платіжні документи, з яких видно, що відсоток по кредиту збільшився. Приклади, коли суд змушував банк повернутися до відсоткової ставки, яка вказана в угоді, в нашому місті вже є.

Автор: Олег Перцев, www.pp.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 лютого 2010, 09:42 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації