Вхід | Реєстрація

Рак у дітей: біль і надія

Дитяча онкологія… Такі слова навіть промовляти моторошно, невже діти теж хворіють на рак? На жаль, це трапляється. Лікар-гематолог Тетяна Ламаш розповідає, що кількість онкохворих дітей поступово зростає. Які шанси на одужання?
— Тетяно Борисівно, розкажіть, чому діти хворіють на рак? Адже малюки не пиячать і не палять, порівняно з дорослими, правильно харчуються і дотримуються режиму…
— Величезним фактором ризику для нинішніх дітлахів є погана екологія. До речі, Кременчук та Комсомольськ вважають найбільш забрудненими регіонами, а підтвердженням цьому може бути той факт, що в обласній лікарні найбільше онкохворих дітей саме з цих міст. Що стосується харчування, то не таке воно й здорове, як здається. Наразі у продуктах дуже багато консервантів, різних домішок, які теж можуть негативно впливати. Але бувають такі випадки, коли рак діагностують у новонароджених або малюків віком до 1-го року, дитина взагалі нічого, крім материнського молока, не їла. Справа в тому, що хвороба може бути закладена ще в період внутрішньо­утробного розвитку дитини, іноді рак спричиняє погана спадковість.

— Рак може передаватися від покоління до покоління?
— Рак не передається, але спадкова схильність до хвороби може бути. У таких випадках є певний відсоток ризику, що захворювання розпочнеться в будь-якому віці. Тому батьки задовго до народження дитини повинні подбати про свій організм, про здоровий спосіб життя.

— Хочеться запитати про шанси на одужання, але боюсь, що відповідь буде невтішною…
— А дарма! Сьогодні маємо значно кращі результати в лікуванні онкохворих дітей, ніж кілька років тому. Усе залежить від конкретного випадку, на жаль, іноді хвороба дійсно погано піддається лікуванню і необхідно застосовувати дуже дорогі методи втручання, зокрема пересадку кісткового мозку. Але, все ж таки, за статистикою, близько 80% малюків видужують, деякі види пухлин можна перемогти у 100% випадків. Задача дитячої онкології – не лише продовжити життя дитині, а вилікувати її повністю. І тут дуже важливо вчасно звернутися до лікаря.

— На що треба звернути увагу батьків, щоб не пропустити страшний діагноз?
— На жаль, розпізнати рак у дітей важко. Лейкоз, наприклад, називають «мавпою всіх хвороб», тобто він копіює симптоми інших захворювань і може трапитися, що медики лікуватимуть одну хворобу, а насправді це виявиться рак. Звинувачувати лікарів неправильно, бо дитячі онкохвороби зустрічаються надзвичайно рідко й у практиці навіть дуже досвідченого педіатра могло бути лише кілька випадків, а в кожної дитини хвороба може розвиватися по-своєму.

— В якому віці треба бути особливо уважним до дітей?
— Важко сказати, але останнім часом ми частіше виявляємо хвороби у дітей молодшого віку, навіть у новонароджених. Взагалі, батькам слід бути уважними до дітей будь-якого віку і звернути увагу на збільшення лімфовузлів, зміни в аналізі крові, безпричинну температуру чи слабкість, зниження апетиту й ваги тіла, пітливість. Чим раніше виявлять хворобу – тим більше шансів на одужання.
Держава гарантує безкоштовно, а лікує за гроші
— Лікування одного маленького пацієнта в онкогематологічному відділенні Полтави обходиться державі у 18 тис. грн, на 100% діти забезпечені хіміопрепаратами, а потрібно ще багато інших медикаментів, – зазначає головний спеціаліст управління охорони здоров’я Полтавської ОДА Ігор Перогов. – Проблеми з фінансуванням виникали. На жаль, іноді гроші затримують, а ліки потрібні терміново, тоді батькам доводиться їх купувати. Законодавство не передбачає повернення грошей, які батьки витратили на лікування. До того ж, дітям потрібне якісне харчування, адже вони упродовж року проходять кілька курсів лікування і загалом перебувають в лікарні, як мінімум, 230 днів. Ми звернулися до обласної ради, щоб у цьому році на лікування та харчування дітей було виділено більше коштів.
Хочете допомогти онкохворим дітям?
Для лікування онкологічних хвороб у дітей потрібні не лише гроші, а й наша з вами підтримка. Волонтерське об’єднання «Софія» допомагає добрим словом, порадою, дарує малюкам веселі хвилини дитинства.
— Ми відвідуємо маленьких пацієнтів у Полтавському онкогематологічному відділенні. Улітку приїжджали до дітей із ляльковою виставою та розважальною програмою. Вони були дуже раді, адже в лікарні малюки живуть місяцями, а їм так хочеться ігор та розваг, як і всім дітям! – розповідає волонтер Ольга.
Нещодавно про організацію «Софія» дізналися школярі колегіуму № 25. Тепер учні хочуть теж спробувати себе в якості волонтерів. А всім мешканцям Кременчука волонтери пропонують взяти участь в акції, присвяченій Всесвітньому дню онкохворих дітей. Зробіть свій внесок для лікування дітей:
— Треба лише принести одноразовий шприц або систему для крапельниці. Повірте, що батькам дітей іноді не вистачає тієї останньої гривні, адже на лікування витрачається багато коштів. А крім цього, дорослі та діти, які потрапили у біду, відчують підтримку інших. Давайте боротися з хворобами разом!

13 лютого у кафе «Адажіо» в районі Водоканалу о 10.00 відбудеться збір шприців для дитячого онкогематологічного відділення. Волонтерське об’єднання «Софія», тел.: 77-89-58, www.sofia.pl.ua

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 лютого 2010, 13:31 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації