Вхід | Реєстрація

Колективне й індивідуальне

Ця редакційна є своєрідним продовженням попередньої, надрукованої у минулому номері. Тоді висловив свою точку зору на акцію, яка пройшла під Кобеляцьким відділом поліції. До речі, після виходу статті зателефонував один із учасників пікету і запропонував зустрітися, щоб поговорити. Це — добре. Зустрінемося, поговоримо і (майже впевнений у цьому) порозуміємося. У будь-якому випадку, щиро цього прагну.

Та мова не зовсім про це. А про — колективне та індивідуальне. На мій погляд, саме ці два питання, підхід до них, перевага одного над іншим, кардинально відрізняє українців від європейців. Адже ні для кого, окрім вітчизняних політиків і політологів, які їх обслуговують, не є секретом, що Україна лише географічно є Європою. Недаремно ж під час опитувань земляки говорять «У нас і в Європі», «Ми йдемо в Європу», «Хочемо жити, як в Європі». Цим самим вони таки констатують, що не є європейцями.

І мені здається, що справа тут зовсім не у рівні життя, захисті прав людини чи відмінностях в роботі бюрократичного апарату. Різниця в усьому цьому, безумовно, є. І вона — на користь Європи. Але головна відмінність українців від європейців, на мою думку, полягає в тому, що ми, як і століття тому, є колективістами. А вони — більш егоїстичні, прагматичні, раціональні. Вони — індивідуалісти. Тому й живуть краще.

Чому так склалося? Про це можна говорити і писати дуже довго, а істину так і не знайти. Краще наведу приклади, чому притримуюся саме такої точки зору.

От візьмімо вже згаданий пікет. Крім родичів постраждалого хлопчика, конкретних вимог до поліції не було ні в кого з присутніх. Захистіть нас і наших дітей, покарайте винних, працюйте краще. Усе це якось абстрактно. І головне — все це вимагають для всіх, тобто, для величезного колективу під умовною назвою Білицька громада.

Під схожими колективістськими лозунгами і гаслами проходив і наш Євромайдан. Дайте нам європейський вибір, поважайте наші права, не чіпайте наших дітей. Скрізь — ми, наші. А де — моє, особисте?

І водночас. Є в Кобеляках кілька підприємств легкої промисловості. Там працюють десятки, якщо не сотні земляків, ще точніше — землячок. І, судячи з інформації, яка інколи «витікає» з тих підприємств, працюють каторжно. А роботодавці нахабно порушують їх права. Наприклад, не доплачують за понаднормову роботу, за роботу у вихідні, ба, навіть «мінімалку» не платять. І люди мовчать, не борються і не протестують. Більше того, судячи із все тих же витоків інформації, відверто не люблять тих небагатьох із колег, хто намагається свої права захистити.

Тобто, за чужих дітей, за чужі права, за абстракті ідеї земляки виходять і борються. А за свою особисту зарплату, за свій час, за свій індивідуальний рівень життя — ні. І не люблять тих, хто за своє бореться.

Неправда скажете? Тоді, будь ласка, назвіть приклади акцій, які проводили у Кобеляках з вимогами підвищити зарплату чи знизити ціни. Та що там Кобеляки, в Україні приклади назвіть. Я, приміром, нікого, окрім шахтарів, згадати не можу.

От вам і різниця. Європейці думають про себе любимих, про свої права і гроші, а ми, як і раніше, «смєло в бой пойдьом і как одін умрьом».

За що «пойдьом» і чому при цьому обов’язково помирати?

Інколи доводиться чути від земляків, що їм соромно вимагати свого. І вони живуть для дітей, для батьків, для партії і для Батьківщини. А європейці живуть для себе. І нічого: і діти в них нагодовані, і держави процвітають.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 липня 2017, 09:10 | Полтавщина | Редакційна
1. Selena2017 / 21 липня 2017, 13:18
Якісь у цій редакційній думки розхристані та догори ногами поставлені. Колись в Україні думка громади для порушника була такою важливою, що переважала присуд влади. Погоджувалися на будь-яке рішення громади, яким би суворим воно не було. Не знаю за інші краї, а назвіть мені здорову і дієву громаду на наших теренах. Немає таких, всі вони пронизані любим автору індивідуалізмом, хворі, байдужі. Тому й живемо кожен своїми проблемами і болями, нічого світлого попереду не чекаючи.Один у полі не воїн, індивідуалісти загризуть. Схоже , автор сам не знає особливостей європейського життя, а взявся порівнювати.
2. Гай Фокс / 21 липня 2017, 14:01
Стаття ні про що. Тема "штучна", висмоктана з пальця. Принаймні, у твердженні, що особисте має бути над суспільним. А якщо і те, і інше сприймати у комплексі?
А може це такий прихований хід, який вигідний і владі, і поліції? Ходіть кожен боротися сам за себе, за своє, виключно особисте? Так вас буде легше "приструнити", поставити на своє місце. Це як захищати інтереси того «батька» з прислів я, якого "гуртом легше бити"...
Тепер факти, що роблять «скелет» цієї статті нікчемним. Невже автор не чув, які були конкретні вимоги протестуючих до Федана? Боротися з криміногенністю у селищі, навести порядок з дозвіллям білицької молоді в нічні години, припинити практику поліції безпідставно зупиняти транспортні засоби, у тім числі вночі у темних місцях, припинити «забаву» патрульних влаштовувати небезпечні погоні за скутеристами. Називались навіть конкретні прізвища поліціянтів, що цим промишляють. Невже у всіх трьох співробітників «Ехо» у той ранок понеділка були проблеми зі слухом? Чи може «аура» фасаду райвідділу стали для них тим фільтром, що так серйозно вплинув на сприйняття? А може криза жанру, коли вже ні про що писати, крім цієї, пробачте, маячні? У такому випадку, ви тут самі собі підкинули тему: порушення прав людини у світлі виконання трудового законодавства. Слабо провести журналістське розлідування, а не робити якісь натяки на несвідомість самих працюючих?

Змінено 21.07.2017, 14:04
3. Beri Mor / 21 липня 2017, 14:31
2.Гай Фокс
«У такому випадку, ви тут самі собі підкинули тему: порушення прав людини у світлі виконання трудового законодавства. Слабо провести журналістське розлідування, а не робити якісь натяки на несвідомість самих працюючих? »

А нафіга?Автор же пояснив,що захищати треба,як в Європі, СВОЄ.Філоненка ж не трогають.А на швейній колектив, і захищати його вийде якось не по-європейськи.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації