Вхід | Реєстрація

«Дєвочки, вам кирпич нада?»

«Дєвочки, вам кирпич нада?»

У четвер 20 липня в центрі Кобеляк відбулися одразу дві події, прямо пов’язані між собою. Спочатку будівлю районної ради пікетували працівники міських дитсадків із вимогою виділити бюджетні гроші для підвищення зарплати, що має відбутися з 1 вересня. А потім депутати райради ті бюджетні гроші ділили. На потреби вихователів так і не виділили. Натомість кошти зарезервували для невідомих потреб. У всякому випадку ні на сесії, ні після неї ніхто так і не зміг чітко пояснити, куди ж «піде» зарезервований мільйон.

За півгодини до початку сесії Кобеляцької районної ради біля будівлі зібрався гурт людей. Близько сорока жінок стояли під дверима, спілкуючись між собою та чиновниками, які до них виходили. Пікетувальниками були працівники дошкільних навчальних закладів із Кобеляк. Вони прийшли вимагати від депутатів, аби ті виділили кошти їм на зарплату, яка має зрости з 1 вересня, та інші виплати, котрі виховательки у повному обсязі не отримують.

Доки жінки, а в пікеті брали участь в основному представниці прекрасної статі, стояли під дверима райради, до них підходили випадкові перехожі. Люди цікавились, із якою метою будівлю пікетують. Дехто давав поради. Чоловік на велосипеді чи то спитав, чи запропонував:

— Дєвочки, вам кирпич нада?

Хоча до штурму будівлі чи інших проявів насилля, чи непокори справа не дійшла. Усе ж таки в пікеті брали участь досить освічені і виховані люди. Крім того, люди ще не доведені до відчаю. Адже зарплату педагоги таки отримують.

До працівників дитсадків для того, щоб пояснити ситуацію, вийшли голова РДА Таміла Шевченко та начальник відділу освіти Наталія Коваль. А ось депутати райради пікетувальників проігнорували. У всякому випадку до початку сесії до людей так ніхто і не вийшов. Спочатку свої претензії висловили учасниці пікету:

— Нам не доплачують за престижність праці.

— Нас уже зрівняли по рівню зарплати з нянечками. Нічого проти них не маємо. Але нам незрозуміло, чому практично однакову зарплату отримують за виконання різної за рівнем і кваліфікацією роботи.

— Із нас зняли по 400–500 гривень.

— Гляньте на наповнюваність груп. Має бути по 15 дітей, а в групах — по 25–30.

— Тут в раді і РДА одні представники партій Порошенка і Гройсмана. Вищі керівники говорять про підвищення зарплат, а у Кобеляцькому районі цього робити не збираються.

Урешті–решт стало зрозуміло, що виховательки прийшли висловити невдоволення, яке назрівало досить давно. Зокрема, вони говорили про те, що отримують неповну ставку. Але зменшення оплати відбулося ще кілька років тому, коли дитсадки знаходились у віданні міськради. І нинішні районні обранці до цього жодного стосунку не мають.

Та головною причиною для збурення стала чутка про те, що депутати райради відмовляються виділяти гроші для підвищення зарплат працівникам дошкільних закладів.

Нагадаємо, якщо педагоги, котрі працюють у школі, отримують зарплату із держбюджету, то працівники дитсадків, музичної школи, Будинку дитячої творчості, станції туристів можуть сподіватися лише на гроші з районного бюджету. Звідки з’явилася інформація про те, що районні депутати не хочуть виділяти кошти, необхідні для підняття зарплати, педагоги чітко пояснити не змогли. Але подальші події підтвердили, що їх побоювання таки мають під собою підґрунтя.

Наталія Коваль, виступаючи перед пікетувальниками, спробувала їх заспокоїти. Вона оголосила, що з 1 вересня працівникам дитсадків зарплату підвищать. Проігнорувати постанову Кабміну ніхто не посміє. Але для фінансування підвищених зарплат і доплат за престижність праці до кінця року грошей може не вистачити.

Завідуюча дитсадком Любов Старостіна, яка в кулуарах райради говорила з керівниками та депутатами, також запевнила колег, що їх питання буде вирішене позитивно: без зарплати вони не залишаться. Та все ж педагоги вирішили залишитися біля будівлі райради до кінця сесії. Адже вони розуміли, що ні Коваль, ні Старостіна, ні Шевченко їм грошей не виділяють. Це — прерогатива депутатів. А вони пікетувальникам нічого не обіцяли.

Після сесії ясність у питанні фінансування зарплат працівникам дитсадків так і не настала. Та про це — у іншому матеріалі.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 липня 2017, 11:26 | Кобеляки | Суспільство
1. Dana77 / 27 липня 2017, 16:47
Дайте дєвочкам кирпич, хай запустять у народного депутата, швидше справа вирішиться.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації