Вхід | Реєстрація

В Україні набув чинності закон про обов’язкове встановлення лічильників опалення та води

В Україні набув чинності закон про обов’язкове встановлення лічильників опалення та води

В Україні набув чинності закон про комерційний облік послуг з постачання теплової енергії та водопостачання, яким передбачається зобов’язання операторів зовнішніх інженерних мереж (тепломережі, водоканали) обладнати 100% житлових будинків побудинковими вузлами обліку (теплової енергії, води). Закон набув чинності 2 серпня 2017 року.

Згідно з документом, до 2 серпня 2018 року треба встановити лічильники тепла на будинки, а також лічильники гарячої та холодної води для нежитлових будівель. Для житлових будівель термін встановлення лічильників гарячої та холодної води продовжено на рік — до 2 серпня 2019 року. Обладнання повинен встановлювати власник інженерних споруд. А платити за це будуть споживачі шляхом внеску, який розрахують для кожної будівлі, розстрочать на 5 років і включать до «платіжок». Оператор інженерних мереж повинен попередити власника будинку про намір встановити лічильники щонайменше за 2 місяці, як саме — вирішить Кабмін.

Зі свого боку, власник або співвласники будинку протягом 2 місяців можуть повідомити про свою згоду або пропозиції про зміну умов встановлення лічильників, або про намір самостійно обладнати будинок лічильниками. Відсутність реакції протягом 2 місяців трактується як згода на встановлення лічильників за заданими умовами.

Платити за установку лічильників на будинки та під’їзди будуть споживачі опалення, гарячої і холодної води, а також власники будинків шляхом сплати виконавцю відповідної послуги спеціального внеску. Якщо власник будинку сам встановлює лічильники, то він не платить зазначений внесок. Розмір внесків за установку лічильників визначається окремо для кожного будинку, а сума розстрочується на 5 років (можливий і інший термін, якщо сторони домовляться). Закон регулює відносини щодо:

комерційного обліку послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання (далі — комунальні послуги);

розподілу між споживачами обсягу спожитих комунальних послуг;

встановлення, обслуговування, заміни вузлів обліку/приладів — розподілювачів теплової енергії;

формування та надання споживачам рахунків на оплату комунальних послуг;

забезпечення споживачів обліковою інформацією.

Закон передбачає оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку здійснюється відповідно до проектної документації з дотриманням будівельних норм і правил у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово‑комунального господарства. Таке оснащення та відповідна проектна документація не потребують видачі технічних умов та інших вимог до встановлення вузла комерційного обліку, погодження з державними органами, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими особами, операторами зовнішніх інженерних мереж, виконавцями комунальних послуг.

Законом забороняється приєднання житлових і нежитлових будівель до зовнішніх інженерних мереж без оснащення таких будівель вузлами комерційного обліку відповідних комунальних послуг.

Документом передбачено, що органи місцевого самоврядування, згідно із затвердженими відповідно до законодавства програмами, можуть приймати рішення про виділення коштів з місцевого бюджету на оснащення вузлами розподільного обліку теплової енергії або приладами-розподілювачами теплової енергії у приміщеннях будівель, які на день набрання чинності цим Законом були приєднані до зовнішніх інженерних мереж.

Закон встановлює відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері комерційного, у тому числі розподільного обліку, комунальних послуг та фінансові санкції.

Закон прийнято з урахуванням внесених Комітетом з питань будівництва, містобудування і житлово‑комунального господарства поправок.

Завдяки обліку теплової енергії та водопостачання, населення платитиме лише за спожиті ресурси, а не за нормами. Крім цього, облік дозволить контролювати ефективність реалізації заходів з енергоефективності. Усе це сприятиме зменшенню витрат споживачів на оплату комунальних послуг.

Граничний термін запровадження комерційного обліку тепла — протягом року з дня набрання чинності Закону, комерційний облік води — протягом двох років, а розподільний облік — протягом трьох років.
Прийняття Закону дозволить знизити обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах та скоротити споживання теплової енергії протягом 1–3 років у середньому на 15–20 %, що сприятиме зменшенню споживання газу та скороченню викидів парникових газів.

З 2 серпня почне діяти заборона на приєднання житлових і нежитлових будівель до зовнішніх інженерних мереж без оснащення лічильниками.

Якщо людина володіє кількома будівлями, що розташовані поряд, можна встановити лічильник на межі завершення власності в кожній точці приєднання до зовнішніх інженерних мереж. За порушення цього закону передбачено штрафи.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Кобеляцького бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Кобеляки, вул. Батиря, 6, тел. (05343) 3–43–43.


Автор: Ірина Тихоненко, головний спеціаліст відділу «Кобеляцьке бюро правової допомоги»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 серпня 2017, 16:05 | Полтавщина | Суспільство
1. светка / 9 серпня 2017, 22:08
Скажу бабусі хай зверниться у Водоканал за безкоштовним встановленням лічильника і усім раджу у кого його не має.
2. Адекватник / 10 серпня 2017, 00:44
1.светка
«Скажу бабусі хай зверниться у Водоканал за безкоштовним встановленням лічильника і усім раджу у кого його не має.»

Як писав Ключевський "мало уметь читать, надо еще и понимать чтимое". "Платити за установку лічильників на будинки та під’їзди будуть споживачі..."
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації