Вхід | Реєстрація

Хто розповсюджує в Кременчуці тиф та холеру ?

Цікаво, як би на таке відреагували кременчуцькі можновладці, якби їхні сусіди таке влаштували? Саме у таку ситуацію потрапили мешканці третього під’їзду будинку №13, що по вулиці Пролетарській. Та до пересічних кременчужан діла немає…
Спочатку мешканці будинку не помічали коричневої калюжі під вікнами у дворі. Але вона почала з’являтися все частіше. А після того, як вдарили зимові морози, останні сумніви щодо походження бридкої плями зникли: жовті бурульки рясно звисали з даху нижнього балкона.
“Справа в тому, що наші сусіди, в яких ще восени минулого року відключили за несплату каналізацію, знайшли вихід. Вони збирали продукти життєдіяльності свого організму у відро, а потім виливали їх з балкона. Коли було більш-менш тепло, все приймала земля. А ось морози показали все на чистоту”, – переймається пані Ольга.
До речі, у квартирі боржників проживають дві жінки та квартиранти. І з огляду на їхню зовнішність, навряд чи хтось подумав би, що вони таким займаються.
Мешканці будинку звернулися до організацій, які, на їхню думку, мали б покласти край цьому неподобству. Але…

Ми не можемо “закрити” квартиру
Виявляється, міська санітарно-епідеміологічна станція не має законодавчих важелів, щоб припинити ці дії, що невластиві нормальній людині.
“За борги каналізацію відключає КП “Кременчукводоканал”. Ми проти таких дій, та нашої думки замало. По суті у нас немає повноважень, щоб вплинути на порушників. Усе, що ми можемо і робимо – пишемо відповідні листи до УЖКГ, яке стежить за прибудинковими територіями. УЖКГ у свою чергу має сповіщати міліцію. І тільки тоді правоохоронні органи мають право змусити громадян відповідати. Зрозумійте, що будь-якого підприємця за побідні ганебні дії ми б уже закрили і наклали штраф. Так, ми тримаємо ситуацію на контролі, та не можемо “закрити” квартиру”, – пояснює завідуючий комунальним відділенням Микола Закіпний.
За словами фахівця, згідно із законодавством, міліція повинна підпорядковуватися місцевим органам влади. Вони ж повинні відреагувати на подібні “фокуси”. Тільки після цього можна очікувати позитивних змін.
“У нас, виявляється усе навпаки. Всі вважають, що міськСЕС повинна підпорядковуватися владі. Тоді як міліція тут ні до чого. Насправді ж повинно бути так: міськСЕС тримає ситуацію на контролі, влада реагує на безлад і повідомляє міліцію. Остання має право поставити “крапку”. По суті, діяти повинні всі разом. Але коли один намгається покращити ситуацію, а інший спить і чекає з моря погоди – нічого не буде”, – наголошує Микола Закіпний.
Проблема не вирішується, а тепла пора року наближається. Що ж буде, коли сонячні промені грітимуть відходи людського організму, які лежать під вікнами?
“Окрім просто неприємного відчуття, це і хвороби, які соромно допустити”, – завершує думку Микола Закіпний.

Брати по нещастю
До речі, випадок на Протеларській не поодинокий. Не всі ті, кого відключено від каналізації, мають совість. Серед них багато тих, хто запросто виливає фекалії через вікна. При цьому ще й примовляють: “ага, відключили мене, ось вам… нюхайте”.
Буває й по-іншому: через старі труби будинки просто просякли каналізаційними “ароматами” і спасу від цього немає. Так кажуть мешканці вулиці Веренєєва, 6 та Родимцева, 5. І як бути, коли у підвалі житлового будинку просто плавають фекалії і сморід стоїть нестерпний? Усілякі косметичні ремонти тут не допоможуть. А на капітальні, як кажуть можновладці, грошей немає.
Тим часом люди, які справно платять за комунальні послуги, знаходяться у програші. Мало того, що тарифи за воду, сміття, прибирання прилеглих до будинку територій постійно зростають, так ще й сусіди під вікнами туалет влаштовують. За що ж платити у такому разі, коли обіцянки на виконуються?

Це просто замкнене коло
На питання прямо і відверто не хоче відповідати ніхто. Проте КГЖЕПи не заперечують, що проблема існує.
“Справа водоканалу – відключити боржників. І їх можна зрозуміти. Проте відключення не гарантує КП погашення заборгованості. Натомість працівникам ТОВ “Житлорембудсервіс” це додає проблем. Скажу чесно, вплинути на людей, які ллють непотріб через вікна, практично неможливо. Посудіть самі: ті, хто так робить, не мають совісті. Судами їх не залякаєш, адже забирати у них, як правило, немає чого. Звісно, ми складаємо протоколи, подаємо на адмінкомісію. Потім документи передаються до суду. Останній зобов’язує порушників погасити борг водоканалу. Коли цього не відбувається, приходять судові виконавці. Але ж брати нічого. А закону про виселення з квартир, наприклад, до соціальних гуртожитків, у нас немає. Немає і самих гуртожитків. Це замкнене коло”, – розповідає директор ТОВ “Житлорембудсервіс” Віктор Шкурат.

У нас це “хуліганка”

Правоохоронні органи вирішують проблему антисанітарії швидко – виїжджають на місце події.
“У нас це розцінюється як хуліганство чистої води. Якщо надійшов сигнал, ми виїжджаємо на місце події. Переважно недобросовісні люди займаються “зливом” свого добра вночі. Коли хтось це помітив, то знову викликається міліція. Інцидент розцінюється як порушення громадського спокою. Після встановлення основних фігурантів брудної справи, вони з нами їдуть до відділку. На порушників складається адмінпротокол. Накладається штраф у розмірі від 51 до 200 гривень. Це все, що ми можемо. На мою думку, цим питанням повинна впритул займатися санстанція. Адже хто знає, що ті люди ллють на голови іншим і на що вони хворі”, – коментує прес-офіцер Кременчуцького міського управління Ганн Волювач.

Допомога потопаючих…
На Протеларську, 13 місцеві правоохоронці ще не виїжджали. Зате у “центр антисанітарії” приходила комісія з Управління житлово-комунального господарства. Вона нібито зобов’язалася вирішити брудне питання.
Взагалі ж, у самому УЖКГ на дані теми спілкуються неохоче. Проте ще неохочіше із кременчужанами спілкуються у службі контролю за оперативною обстановкою у місті.
“Коли я телефонувала туди, щоб повідомити про неприємну ситуацію, що склалася у нашому будинку, то розраховували на дії з боку працівників міськвиконкому. Та мені підвищеним тоном порадили жити у злагоді із сусідами, поспілкуватися із порушниками і самим вирішити конфлікт. Це звучало так, ніби вони казали: робіть, що хочете, самі, а нас залиште нарешті у спокої. Тільки після того, коли я зателефонували до секретаря заступника міського голови Володимира Онищенка, ситуація хочь якось зрушила з мертвої точки”, – обурюється мешканка будинку №13.
На якому етапі перебуває розгляд “брудної справи” – невідомо. Принаймні боржники водоканалу перестали лити на голови перехожим свої відходи. Поки що.

Автор: Ольга Дерев’янко, www.pp.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кременчук |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації