Вхід | Реєстрація

Вибір зроблено. Вибору більше немає

Вибір зроблено. Вибору більше немає
7 лютого на Новосанжарщині пройшло голосування в рамках другого туру виборів Президента України. Його результати хоч і суттєво різнилися із загальноукраїнськими, проте також виявилися досить прогнозованими.
Цього разу наш кореспондент вирушив на дільниці незадовго до восьмої ранку. І встиг стати одним із перших, хто завітав до виборчої дільниці № 80, розташованої в Центрі культури та дозвілля. Біля входу до приміщення вже стояли кілька найперших виборців. Серед яких, звичайно ж, був і селищний голова Андрій Река. Який аж ніяк не волів комусь поступатися і понад усе прагнув проголосувати першим. За кілька хвилин, голова комісії Олександр Вусик відчинив двері дільниці та люб’язно запросив виборців до середини. Як і очікувалось, Андрій Река таки проголосував першим. Принаймні, на цій виборчій дільниці Нових Санжар. Мер буквально на лічені секунди зник за дверима кабінки, вийшов і вкинув до урни першого бюлетеня. Швидкість його голосування пояснювалася досить просто — бюлетень у другому турі був набагато меншим і читати на ньому було практично нічого. Два прізвища кандидатів, рядочок для тих, хто не в захваті від них обох — та й усе.
За селищним головою до кабінок почимчикували інші поодинокі виборці. Деякі з них приходили до дільниці із порожніми руками, деякі — з повними торбами.
— А тому, що хтось спочатку іде голосувати, а потім — на базар, — пояснив Андрій Река. — А хтось поспішає скупитися, а вже потім йде на вибори.
Доки виборці ставляють свої галочки та хрестики навпроти обраних кандидатів, ми розмовляємо із Олександром Вусиком. Він розповідає, що в другому турі для голосування на цій дільниці внесені в списки 1740 виборців. З них 77 — для волевиявлення на дому.
— Зараз три представники різних партій візьмуть переносну скриньку для голосування і поїдуть по домівкам цих людей. — пояснює Олександр Лукич.
Отже, представники вирушають проводити голосування на дому, а ми — спостерігати за виборами на інших дільницях.
Перше враження від дільниці № 81, розміщеної у Центральній районній бібліотеці — всередині дуже тепло. Це, звичайно ж, робить приємнішим хід виборів і для голосуючих, і, найголовніше, для членів комісії. Вони зранку налаштовані позитивно, жартують, посміхаються і з нетерпінням очікують кожного нового виборця. Ось, до дільниці заходить досить літня бабуся, отримує бюлетеня і прямує до кабінки.
— В ту не можна, бабушка, — м’яко зупиняє її один з членів комісії. — Там занято. Ідіть в сусідню.
Старенька покірно заходить в іншу кабінку. За деякий час виходить і зупиняється, перш ніж вкинути бюлетеня в урну.
— В любу можна? — запитує.
— В любу, бабушка.
Доки бабуся старанно скеровує листочок в щілину, журналіст робить кілька знімків.
— Та нашо вам фотографірувати стару бабу? Мені ж уже 74 роки. Але на вибори я потихеньку та дійшла! — говорить старенька, прощається із членами комісії та прямує до виходу.
Слідом за нею виходить і журналіст. Він планує відвідати ще одну дільницю — №.83, розташовану в Новосанжарському НВК. Тут рух людей найбільш активний та масовий. Зранку проголосувати поспішають не лише, мабуть, найвідповідальніші виборці — пенсіонери, а й цілі родини. Голова виборчої комісії Олена Шкільна реєструє журналіста і розповідає, що напередодні в НВК побували двоє іноземних спостерігачів з Канади. Вони цікавилися готовністю дільниці до 2‑го туру виборів і залишилися цілком задоволеними.
Голосування на дільниці проходить цілком спокійно та без ексцесів. Тож, зробивши кілька знімків, виходжу на вулицю. Назустріч поспішають нові виборці. Вони йтимуть на дільниці у Нових Санжарах, Полтаві, по всій країні до 20.00. І коли в урни впаде останній бюлетень, Україна матиме нового Президента. Щоправда ще не знатиме — якого.
Миттєво переносимося у понеділок. Точніше — у його другу половину. Всій країні вже все зрозуміло. Новим Президентом України стане Віктор Янукович. Лишилося дочекатися офіційного оголошення результатів. Але, нас наразі цікавлять результати голосування в Новосанжарському районі. За інформацією, отриманою в районних штабах обох кандидатів, підсумки голосування наступні: Юлія Тимошенко — 11184 голоси (55,8 %), Віктор Янукович — 7835 голосів (39,12 %), жодного з кандидатів не підтримали 830 виборців (4,1 %).
Керівник районного штабу БЮТ Геннадій Супрун говорить, що не задоволений результатами голосування в районі. А на питання про порушення виборчого законодавства відповідає:
— Звичайно, були випадки підкупу виборців і горілкою, і шоколадками. А в Дубині, наприклад, в суботу велася агітація за Януковича, чого робити було не можна.
Всеукраїнський результат голосування викликав у Геннадія Супруна непідробний жаль:
— Шкода, що наші виборці проголосували за порожнє місце в українській політиці. За людину, яка навіть не знайшла в собі сміливості прийти на теледебати.
У районному штабі Віктора Януковича, не дивлячись на локальну поразку, були налаштовані досить оптимістично.
— У нас збільшення по кількості голосів і взагалі очевидний ріст порівняно з минулими виборами. — зазначив представник штабу Анатолій Віблий. А от загальноукраїнський результат Анатолій Максимович оцінив досить спокійно:
— Ми очікували більшого розриву — близько 10 відсотків. Але, як би там не було, перемога є перемога!
Що ж шановні, Президента вибрали. Тепер чекатимемо на зміни. Позитивні чи негативні — покаже час. Він же підтвердить чи спростує правильність нашого вибору.

Автор: Володимир Паршевлюк, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 лютого 2010, 11:32 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації