Вхід | Реєстрація

Підтоплення загрожує кобеляцькому Подолу та селам біля малих річок

Цьогорічна справжня зима з її морозами та хуртовинами вже завдала чимало клопотів українцям. Та в недалекому майбутньому, зустрівшись із весною, вона може завдати ще однієї прикрості — забутої всіма повені.
Про можливість підтоплення, а той затоплення багатьох населених пунктів вже зараз попереджають синоптики на всеукраїнському рівні. В Кобеляцькому районі про майбутню повінь ще мовчать. І голова райдержадміністрації Олег Решетило, і міський голова Олександр Ісип в один голос висловлюють сподівання, що в районі та місті великої повені не буде. Дійсно, в разі затяжної зими і поступового танення снігу, обійдеться без форс-мажорних обставин. Але ж потепління може бути й різким. Та ще й з дощем, як це було в середині січня. В цьому разі жителям району не обійтися одними лише мокрими шкарпетками. Змокріють і підлога, і стіни.
В Кобеляцькому районі є дві структури, які в силу свого призначення повинні займатись захистом населення в період повеней та паводків. Це — райвідділ Міністерства з надзвичайних ситуацій, який очолює Володимир Богун та відділ з ліквідації надзвичайних ситуацій при РДА. Ним завідує Олександр Лисенко.
Останній надав редакції спеціальну інструкцію, розроблену на випадок повені. Крім того повідомив, що в Кобеляцькому районі при потужному весняному паводкові під загрозу підтоплення потрапляють населенні пункти, які знаходяться поряд із малими річками, такими як Вовча, Кобелячок і Ворскла. Перш за все, це стосується Бережнівки і Кобеляк, особливо мікрорайону Поділ. Можуть бути підтоплені й села, котрі знаходяться поряд із болотами. Це — Мартинівка, Василівка, Красне, Сухинівка. Танення снігу може призвести до підняття підґрунтових вод і тоді вони вийдуть на поверхню землі. А ось в таких селах Радянське, Світлогірське, Орлик підтоплення може й не бути. У будь-якому, випадку вже багато десятиліть таких випадків не було. Там паводкові води без проблем прийме Дніпро та Дніпродзержинське водосховище. Загроза існує лише для тих забудовників, котрі грубо проігнорували вимоги законодавства і звели свої оселі прямо в охоронній зоні водойм. Так що, «нових українців» може покарати навіть не прокуратура, а сама природа. Від неї ні доларами, ні євро не відкупишся.
Заступник начальника Кобеляцького райвідділу МНС Володимир Дубовик також підтвердив можливість підтоплення деяких вулиць в Кобеляках та селі Бережнівка. Він сказав: «У січні, коли пішов дощ, в Кобеляках вже топило вулицю Леніна і провулок Кірова. Навесні ситуація може повторитися».
Під час можливої повені «еменесники» зможуть хіба що воду із дворів викачувати. Власних плавзасобів для порятунку людей у них немає. Вже багато років вони прохають владу всіх рівнів сприяти у придбанні човна, але безрезультатно. Наприкінці минулого 2009 року керівництво міськради та депутати нарешті погодились придбати човна, який би служив і комунальникам, і еменесникам. Але втілити свою волю в життя не змогли через відсутність в Кобеляках прийнятого бюджету. В кращому випадку, депутати проголосують за виділення грошей на човен наприкінці березня року поточного.
Так що в разі повені порятунок потопаючих дійсно може стати виключно їх турботою. Вже зараз людям, які живуть в низинах потрібно планувати як викопати канави, щоб відвести воду від будівель.

Автор: Ігор Філоненко, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 лютого 2010, 11:40 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації