Вхід | Реєстрація

Вільховатка замість Дашківки?

Вільховатка замість Дашківки?

Два тижні тому на сайті «Децентралізація влади» з’явилася публікація під назвою «Перелік є рекомендаційним». У статті В’ячеслав Негода, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, ділиться інформацією про стан справ із створенням об’єднаних територіальних громад. Також у публікації наведений список потенційних центрів майбутніх громад. У цьому переліку є і Кобеляцький район. А одним із можливих центрів громад поряд із Кобеляками, Біликами, Бутенками і Озерами, визначене село Вільховатка.

Нагадаємо, що кілька років тому в Перспективному плані формування громад були визначені інші потенційні центри нових адміністративно-територіальних одиниць. Зокрема, частина сучасних сільрад мали об’єднатися навколо села Дашківка. Зараз замість цього населеного пункту в якості можливого потенційного центру фігурує Вільховатка.

Замміністра наголошує, що цей список має виключно рекомендаційний характер. І зовсім не є обов’язковим, що саме Вільховатка у майбутньому стане центром громади. Але говорити про якусь перспективу вже можна.

Як відомо, Вільховатська сільська рада є однією з найбільших на території сучасного Кобеляцького району. Її площа становить 11 353 гектари. На території сільради розташовані п’ять населених пунктів: Вільховатка, Деменки, Лівобережна Сокілка, Панське і Проскури, у яких проживають близько 1600 жителів. Вона межує по суходолу з Дашківською, Красненською та Василівською радами, по річці Ворскла — із Лучківською.

Експерт з децентралізації Олександр Ісип так прокоментував цю новину:

— Визначати потенційні центри об’єднаних територіальних громад — це прерогатива Уряду. При виборі користуються цілим рядом факторів. До уваги беруться географічний, демографічний, економічний та цілий ряд інших чинників. На вибір може впливати навіть політична ситуація на місцях. Скажімо, у якійсь сільраді діючий сільський голова, депутати, активна частина громадськості докладають багато зусиль для того, щоб стати центром ОТГ. Враховується і кадровий потенціал. Тобто, чи є в цій місцевості люди, які зможуть бути ефективними чиновниками. Так, раніше потенційним центром нової громади в Уряді визначали Дашківку. Зараз рекомендують Вільховатку. Але це не обов’язково станеться саме так. Адже це поки що виключно рекомендації. А якщо Вільховатка і стане центром громади, то зовсім необов’язковим буде перенесення туди всіх інфраструктурних об’єктів із сусідніх сільрад. Скажімо, школа може залишитися в Орлику чи Дашківці, пожежна команда буде ще в якомусь селі. Хоча логіка в зміні пріоритетів Уряду прослідковується. Вільховатська сільрада більша за Дашківську і за територією, і за кількістю населення.
Вільховатський сільський голова Володимир Скляренко теж ознайомився з рекомендаційним списком. Він говорить:

— Ще у 2015 році депутати на сесії прийняли відповідне рішення і звернулися до сусідньої Дашківської сільради з пропозицією створити громаду із центром у Вільховатці. Дашківка, у свою чергу, звернулася до нас. Жодна пропозиція в життя так і не була втілена. Потім ми провели сходку в селі. Люди однозначно висловилися за те, щоб саме Вільховатка стала центром нової громади. У цьому бачу резон. У нас, в порівнянні з усіма сусідами, найбільше землі, у нас найбільше людей проживає, у нас є вся необхідна інфраструктура, у нас — непоганий бюджет. Зараз ми продовжуємо по мірі сил розвивати інфраструктуру, зокрема, ремонтуємо дороги. Так що, працюємо, а як буде — покаже час.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 вересня 2017, 18:00 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації