Вхід | Реєстрація

Береженого автовласника Бог береже

Шановні громадяни! Працівники міліції ще раз попереджають, що безпека вашого автомобіля безпосередньо залежить від вашої пильності та обережності. Адже на сьогодні, викрадення автомобілів для «зловмисників-бізнесменів» вважається прибутковою діяльністю. Ця категорія злочинів стоїть поряд із такими масштабними злодіяннями як реалізація наркотиків і зброї, а також на одному рівні з порушеннями у банківській сфері.
Викрадають автомобілі з різною метою: перепродаж, розбирання на запчастини або навіть для пересування. На практиці зустрічаються непоодинокі випадки, коли підлітки використовують викрадені автомобілі для того, щоб добратися до чергового дискоклубу, грального закладу, поганяти з компанією нічним містом тощо, а потім кидають їх прямо на узбіччі (причому здебільшого у незадовільному технічному стані).
Водії повинні пам’ятати, що найбільш небезпечні для автомобіля і привабливі для крадіїв автівок місця – ринки, стихійні стоянки (що не охороняються), а також паркінги біля житлових будинків. Зазвичай, крадії автомобілів обирають для реалізації злочинного наміру сутінки – ранок, пізній вечір або ніч. Тому працівники міліції радять дотримуватися всіх правил безпеки і користуватися засобами проти викрадення. Також слід пам’ятати: чим більше перешкод на шляху злочинця, який намагається незаконно заволодіти транспортним засобом, тим більше шансів, що він пройде мимо.
За статистичними даними у 2009 році у Полтавській області зареєстровано 136 випадків викрадення колісних транспортних засобів, з них розкрито 120 злочинів.  У цифровому співвідношенні показник розкриття таких злочинів за 2009 рік в Україні становить 61,3 відсотки, а у Полтавському регіоні рівень розкриття аналогічних злочинів значно вищий – 79,5 %. Цей показник – результат планомірної роботи працівників міліції щодо розкриття  і профілактики злочинів, а також злагодженої співпраці різних галузевих служб ГУМВС.
Щоб не стати жертвою викрадачів машин, необхідно вживати всіх можливих заходів безпеки. Причому, належний вигляд транспортного засобу також має важливе значення, адже несправні замки, незакриті вікна і двері провокують злочинців на крадіжку. Особливу увагу привертають автомобілі із транзитними номерами.
Серед «залізних коней», яким крадії віддають перевагу, можна виділити наступні моделі автомобілів: перше місце посідає «Жигулі» (ВАЗ), наступною іде «Daewoo Lanos», «Toyota». Великою популярністю користуються «Mitsubishi», «Honda», «Subaru», «Chevrolet». У Полтавській області від угонів найбільше потерпають мешканці міст Кременчука, Лубен і Полтави.
На даний час попитом користується система викрадення авто та доведення його до ринку, де кінцевим пунктом є реалізація його покупцям. Система за змістом досить проста, але викрити зловмисників дуже важко. Після заволодіння автомобілем, наступним кроком є його передача іншому зловмиснику. Таким шляхом транспортні засоби доводять до цехів, де проводиться їх повне переобладнання. Машину перефарбовують, перебивають номерні знаки кузова, агрегатів тощо. Потім виготовляють фальшиві документи і перепродають їх через підставних осіб довірливим громадянам, наприклад за дорученням. Проблема викриття таких лиходіїв полягає втому, що кожен із цих людей не знає один одного в обличчя. Вони діють через посередників і в більшості з них фальшиві документи, або документи громадян, що викрадені чи втрачені з різних причин.
Досвід і рівень технічного оснащення дозволяють співробітникам міліції доволі оперативно викривати нелегальні автомобілі. Прикро, що «крайніми» завжди виявляються нові господарі таких машин, які вже вклали в них кошти. Тому перед покупкою будь-якого автомобіля за дорученням, краще звертатися за консультацією до підрозділів ДАІ. І варто пам’ятати, що міліціонер, це перший порадник та захисник громадянина від протиправних посягань.
Підтвердженням цьому є нещодавній факт затримання злочинця молодим міліціонером Главку. Професіоналізм і відданість своїй справі продемонстрував співробітник відділу кадрового забезпечення ГУМВС України в Полтавській області, який зумів запобігти злочинному посяганню на чуже майно. Повертаючись із виборчої дільниці, Олександр Авдєєв помітив підозрілого чоловіка біля машини. Підійшовши ближче, зрозумів, що той хоче проникнути до чужої автівки. Завдяки професійним діям міліціонера злочинець був затриманий «на гарячому».
Слід зазначити, що останнім часом і громадяни Полтавщини беруть активну участь у затриманні таких злочинців. Гідним прикладом є сміливий вчинок Володимира і його чотирилапого друга Річарда, які змогли затримати і передати злочинця до рук правосуддя. Як відомо, від дій зловмисника за одну ніч постраждали близько двадцяти власників престижних іномарок, з яких останній позривав логотипи для їх подальшої реалізації. Іще з двох авто зловмисник викрав особисті речі власників. Правоохоронці нагородили героя-захисника, Річарда, великим мішком собачого корму   а господаря пса, Володимира, – міліцейською відомчою відзнакою.
Начальник ГУМВС України в Полтавській області Михайло Цимбалюк зазначає: «Мені дуже приємно, що громадськість Полтавщини активно долучається до співпраці з правоохоронцями. Сподіваюся, що така активна підтримка буде систематичною та принесе позитивні результати у подоланні злочинності в регіоні. Ми повинні розуміти, що наша Батьківщина – це велика родина, в якій чужого горя не буває!»
До речі, за поточний період 2010 року в Полтавській області викрадено 8 одиниць транспортних засобів, проти 18 за аналогічний період минулого року. Та завдяки оперативним діям правоохоронців розшукано 7 машин і лише одна знаходиться у розшуку, утім це тільки справа часу.

Автор: Анна Маселькас, ВЗГ ГУМВС


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 лютого 2010, 16:11 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації