Вхід | Реєстрація

Недитяча боротьба

Давньогрецький лікар Гален помітив, що розпухлі кров’яні судини навколо пухлини, схожі на клешні рака, тож і назвав виявлену ним хворобу “рак”. 15 лютого – Міжнародний день дітей, які хворіють на рак. Існує більше ніж 200 різних його форм. У дітей найчастіше зустрічається лейкемія (рак крові).
У Кременчуці останнім часом лікарі фіксують сплеск захворюваності на гострі лейкози. “На другому місці – пухлини головного мозку, на третьому – пухлини нирок”, – розповідає дитячий гематолог Тетяна Ламаш. Саме вона – це перша інстанція, як встановлює діагноз. Зараз у Тетяни Ламаш на обліку більше 20 онкохворих дітей. “Кількість дітей залишається на одному рівні. Є діти, які переходять з дитячої поліклініки на облік в дорослу, є такі, що помирають. Останні три роки спостерігається тенденція зростання захворюваності на лейкози, – продовжує лікар. – Крім того, найважчими вважаються пухлини головного мозку. У дітей зустрічаються локації пухлини, які є не можна оперувати. Незважаючи на титанічні зусилля лікарів, такі випадки закінчуються смертю дитини. Найголовніше те, що більшість дітей народжуються з пухлинами, а проявлятися вони можуть і в два, і в сім років чи й пізніше”. Хоча є також і гарна статистика: тривалість життя дітей з лейкозами зростає. І завдання лікаря-онколога не продовжити життя, а повністю вилікувати. Якщо протягом п’яти років у дитини не діагностують рецидив, лікарі дають майже 100-відсоткову гарантію, що захворювання не загостриться. Таких дітей за останній рік у Кременчуці з’явилося сім.
Рання діагностика – великі шанси на перемогу
Учені та медики не знають, що провокує рак і чому в одних людей він проявляється в похилому віці, а інші хворіють у дитинстві чи в молодості. Вченим залишається лише говорити про спадковість. Зазвичай при цьому мова йде або про спадкове зниження можливості відновлення ДНК, або про зниження імунітету. При захворюваності на рак здорові епітеліальні клітини організму трансформуються в пухлинні, які починають безконтрольно розмножуватися, що й призводить до виникнення злоякісних новоутворень. При лікуванні онкологічного захворювання рання діагностика – найважливіший крок на шляху до одужання. Не менш важливо і те, що лікування хворого на першій стадії є найдешевшим. Проте терапія хворих на другій стадії обходиться вже у 3,6 разів дорожче, на третій – дорожче у 5 разів, і четвертій – в 5,5 раза.
Окрім дільничних педіатрів, батькам потрібно також проявити настороженість. Як писав американський учений-онколог Чарльз Камерон: “Не будьте ні надто легковажні відносно можливого захворювання дитини на рак, ні надто стурбовані. Будьте напоготові!”
Лікарі виявили так званий “пухлинний симптокомплекс”, яких характерний для всіх злоякісних утворень. Отже, це:
- погіршення апетиту і пов’язане з цим схуднення;
- блідність шкіряних покровів;
- підвищення температури без причини;
- змінення аналізу крові, які не характерні для гострого процесу;
- збільшення лімфовузлів, а також печінки та селезінки;
- рецидивуючи болі в суглобах та кінцівках.
Останнім часом спостерігається тенденція, коли хвороба починається не за класичною схемою. Якщо ж говорити про лейкоз, то його називають “мавпою усіх хвороб”. Він може починатися як завгодно. Також, перш за все, батькам потрібно запам’ятати й те, що не повинно бути ніякого самолікування. Краще зайвий раз прийти до лікаря. І аби більш-менш спокійно почуватися, слід хоча б раз здати аналіз крові”.
Окрім спадковості, лікарі-онкологи називають іще один, не менш важливий фактор: екологія. І підтвердження цього – той факт, що найбільше хворих на рак спостерігається на Молодіжному та у Крюкові. Крім того, дитячий онколог називає іще один чинник, який призводить до онкозахворювань: мобільні телефони. “Те, що вагітні жінки постійно користуються мобільними телефонами, а іноді й просто зловживають ними, також впливає на розвиток онкохвороби. Крім того, діти також починають рано користуватися мобілками. “І хоча про цю проблему не говорять, вважаю її також винною у розвитку захворювання, як і погану екологію”.
Замість школи – у лікарню
1 вересня 2009 року маленький кременчужанин Даня Бойко повинен був іти до першого класу. Готувалися до цією події всією сім’єю: новенька форма, шкільне приладдя і плани, плани. Усе перекреслилося в середині серпня. “Під час прогулянки Даню по нозі вдарила дівчина, – розповідає батько Олександр Бойко. – Спочатку син нічого нам не розповів, але за тиждень поскаржився на болі, тож ми одразу звернулися до дитячої лікарні. В той же вечір йому було зроблено рентген і поклали в лікарню на обстеження. Через два дні лікар зробив розріз пухлини і йому здалися підозрілими м’язові тканини. Ці зразки були направлені на цитологічний аналіз у Полтаву. Через вісім діб став відомим результат – пухлина Юінга”. З таким діагнозом родину направили на обстеження для уточнення в Київський Національний інститут раку. Поки проходили обстеження, хлопчику ставало все гірше: він почав погано ходити, боліли ноги, з’явилися болі в спині, вночі взагалі не міг спати. “Після проходження комп’ютерної томографії та обстеження київські лікарі нам встановили діагноз – Саркома Юінга IV стадії”. Після Києва хлопчика направили на лікування до Полтавського онкогематологічного відділення дитячої обласної лікарні. Після першого блоку хіміотерапії полтавські лікарі відправляють батька з новими зразками до Києва. “Там є лікар Любов Захарчева, її багато хто вважає чи не найкращим діагностом онкохвороб. Саме вона змінила діагноз сина, отже, у дитини не саркома Юінга, а альвеолярна рабдоміосаркома м’яких тканин лівої гомілки”, – розповідає Олександр. Інші спеціалісти підтвердили цей діагноз, тож лікування почали практично по-новому. Крім того, після МРТ були виявлені метастази у хребті.
Для лікування хвороби Данилу призначили хіміотерапію, від того, як реагуватиме організм та піде процес лікування, залежатиме і кількість блоків: дев’ять чи дванадцять. А для цього потрібні гроші… і багато. Адже один блок хіміотерапії обходиться близько шести тисяч, окрім цього, на відновлення після неї – більше п’яти тисяч. А якщо додати ще й таке необхідне якісне та поживне харчування, свіжі фрукти, то сума для родини – не підйомна. А ще у Дані є молодший братик – півторарічний Тьома, який з нетерпінням чекає на повернення мами й брата.
За п’ять місяців родина Бойко витратила на лікування Данила вже більше 60 тисяч гривень і, як зазначає Олександр, таке було б неможливо без участі добрих людей. “До мене звертаються багато людей, які просто дають гроші, на картку також є надходження”, – говорить Олександр.


Реквізити для надання допомоги Данилу Бойко в грн..:
Банк: КБ Приватбанк
Отримувач: Приватбанк
МФО: 305299
ОКПО: 14360570
Номер рахунка: 29244825509100
Призначення платежу: поповнення картки №6762 4620 3862 4828, Бойко Олександр Васильович
Реквізити для надання допомоги в доларах США:
BENEFICIARY: Boiko Alexander Vasylievich
ACCOUNT: 4405 8850 1398 2571
BANK OF BENEFICIARY: PRIVATBANK, DNEPROPETROVSK, UKRAINE
SWIFT CODE: PBANUA2X
INTERMEDIARY BANK: JP MORGAN CHASE BANK CHASE METROTECH CENTER 7 TH FLOOR BROOKLYN NY 11245 USA,
SWIFT CODE: CHASUS33
CORRESPONDENT ACCOUNT: 0011000080

Автор: Марина Макєєва, www.pp.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 лютого 2010, 09:29 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації