Вхід | Реєстрація

Непопулярні реформи

Непопулярні реформи

Цього тижня на вулицях Нових Санжар найбільше обурювались пенсійною реформою. Точніше, перерахунком пенсій. Тема «кому, скільки і чому добавили» одразу стала найпопулярнішою у розмовах людей старшого віку. Переважна більшість результатами реформи (і перерахунком) обурювалась. Одні — тим, що їм перерахували і не додали нічого. Інші — тим, що їм додали лише 200 гривень, а от комусь нарахували зверху 400! А декому, подейкують, додали цілих 2000! І лише ті, кому дійсно нарахували 2000, мовчали. Можливо, тому, що хвалити реформи у народі якось не прийнято.

Загалом, як і будь-яку реформу, зміну у підході до нарахування пенсій у народі зустріли з підозрою та нерозумінням. Із усіх співрозмовників, з якими довелося обговорювати пенсійну реформу, лише один чоловік спокійно і розважливо визнав, що вона була необхідна і певною мірою відновила справедливість.

— Хочеш більшу пенсію? Більше відраховуй зі своєї заробітної платні! Хочеш пенсію у 5 000, а сам все життя працюєш за 1000 гривень? Шукай кращу і вище оплачувану роботу!

Твереза, поміркована, але цілком непопулярна у народі думка.

Менш обговорюваною у народі, але більш обговорюваною у мережі «Фейсбук», є медична реформа, за яку минулого тижня таки проголосувала Верховна Рада. Частина громадських активістів хором назвала її антинародною і нарекла мало не узаконеним геноцидом українського народу. У той самий час інша частина громадських активістів зустріла прийняття реформи оплесками. Перша частина лякає українців, що медицина тепер стане всуціль платною, дуже дорогою і недоступною простій людині. Друга частина пояснює, що більшість медичних послуг і зараз є платними (але неофіційно). Після реформи буде чітко визначено, на яку медичну допомогу громадянин може розраховувати абсолютно безкоштовно, а за яку йому (цілком законно й офіційно) доведеться заплатити. Крім цього, після реформи заробітна платня лікаря напряму залежатиме від якості надання ним послуг і кількості задоволених пацієнтів.

Але і ця реформа народу не до душі. По-перше, тому, що незрозуміла. Фейсбук читає порівняно невелика кількість новосанжарців, а серед людей старшого віку (саме вони частіше звертаються до лікарів) — лише одиниці. А серед тих, хто таки читає Фейсбук чи відвідує інші Інтернет-ресурси, мізерно мала частина тих, хто знайде час і бажання, щоб таки прочитати той медичний закон. По-друге, тому що непопулярна. Ну як так, у країні, де медицина роками була безкоштовна, сказати: а завтра ви будете платити зо оце й оце! Людям таке не подобається. Сунути лікарю пляшку коньяку та коробку цукерок — так це ж нормально, це ж замість «спасибі», а заплатити за відвідини ті самі 100–200 гривень (які ви витратите на коньяк і цукерки), так це ж якийсь загниваючий капіталізм виходить, правильно?

Хоча і тут знаходяться одиничні, але тверезо мислячі люди, які кажуть приблизно наступне:

— А мені, чим безкоштовно сидіти у черзі, штовхатися, псувати нерви, потім прийти до засмиканого лікаря, який тебе бачити не хоче і вилікувати тебе не зацікавлений, краще прийти платно, але у визначений час і до спеціаліста, який розуміє, що я йому плачу гроші, тому він мені надасть якісну послугу. Щоб я потім прийшов до нього ж, а не до іншого лікаря.

Про це говорять, але небагато і неголосно. Тому що розумні та тверезомислячі люди у суспільстві є, а от популярних реформ — немає.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 жовтня 2017, 09:50 | Нові Cанжари | Редакційна


1. Седой / 27 жовтня 2017, 10:26
Вова, как ты с такими куриными мозгами во власть попал и даже чуток в ней продержался? Как Закон изменит состав и профессионализм ваших новосанжарских эскулапов? Какой выбор? Куда бабки-дедки пойдут лечиться альтернативно? В Гейропу? Обычная агония власти, точнее безвластия. Потуги додербанивания и без того нищего бюджета укромедицины. Мое сочувствие одурманеным пожилым. А кастрюлям так и надо, кто не вымрет, может от кастрюли избавится. Хотя, судя по Паршевлюку, диагноз очень серьезный, лечение будет длительным и сложным и прогноз слабо предсказуем. По первой части - то что вы называете пенсией- это даже подачкой назвать стыдно. Определение «Милостыня» по сумме вроде водходит, а по содержанию - форменное издевательство. Вова, не пиши, иди зарабатывай пенсию в 5000! гривен????
2. Чудо Юдо / 27 жовтня 2017, 10:35
Сєдой, ти як писав оцю словесну ахінею, мабуть аж пісьнув у штани пару раз від натуги :)
Такий словесний понос, зате скільки емоцій!
3. Selena2017 / 27 жовтня 2017, 10:56
2.Чудо Юдо
«2. Чудо Юдо / сьогодні, 10:35»


Порадимо йому подивитися навколо себе і побачити, як живуть російські старці, обкрадені до нитки, обдурені злочинною пропагандою ( через одного - ідіотом поробили), позбавлені елементарних життєвих благ. У цього - подвійний Іван Ніс вселився, ще й із залишками Меншикова. Ну вже ж і типчик...
4. don / 27 жовтня 2017, 11:49
2.Чудо Юдо
«мабуть аж пісьнув у штани пару раз від натуги»

мабуть і не трохи
5. Адекватник / 27 жовтня 2017, 12:31
3.Selena2017
«Порадимо йому подивитися навколо себе і побачити, як живуть російські старці, обкрадені до нитки, обдурені злочинною пропагандою »

Селена на своїй волні. Чого його в чужу хату заглядати? Національна звичка? У себе порядок наведіть, а потім до сусідів заглядайте. А якщо вже заглядаєте, то й кажіть, що там сама нейменша пенсія у двічі більша від мінімальної української.
6. Чудо Юдо / 27 жовтня 2017, 12:34
Не знаю чи доведуть до ума медицинську реформу, але давно пора.
Псевдобезкоштовна медицина уже дістала. Із самого дитинства я хрєн можу нормально сходити і отримати лікування безкоштовно - доїли моїх батьків і мене самого нині доять втридорога, тільки з-під поли все. Рятує тільки те, що хворію рідко. Поки що.

І що найбільше цікаво, так це те, що самі люди дуже хочуть щоб їх доїли. Веду родичку у лікарню, хворіє хронічно. Кажуть, на денний стаціонар покладуть. Ок, полежимо. Зібрав їй речі, все необхідне, а вона мені "А ти лікарю дав? А медсестрі дав?" Я їй: "Та нічого не давав, їм зарплати платять за їх роботу, що там ще давати?". А вона мені у відповідь: "Та ти шо?! Та так же не можна!" і мерщій сама їм побігла тицяти гроші.
І при цьому нічого не вимагали ні ілкар, ні медсестра. Але коль давала то взяли.
От чи не йо**ті люди??? Хоч і не хотілося на родичку поганого казати...

Минулого року чисто ради інтересу поїхав у Полтаву здати аналізи у приватну лікарню. У холі висить прейскурант. Ціни посильні, я думав страшніші будуть. Прицінився що хочу у себе проаналізувати і на що грошей вистачає. Прицінився, оплатив, мені все зробили за якісь пару годин уже мав результати.
Все чітко і ясно: я купив послугу - мені її надали. Що не купляв - того не всчували.

Скажете не у всіх гроші є платно лікуватися?
А що, не потрібно було грошей раніше на "безплатну медицину"? Захворій хоч проносом - ліки все рівно купляти за власні гроші.
7. Адекватник / 27 жовтня 2017, 12:38
Ну а паршевлюк, як завжди, в зазеркаллі живе. "Хочеш більшу пенсію? Більше відраховуй зі своєї заробітної платні! Хочеш пенсію у 5 000, а сам все життя працюєш за 1000 гривень? Шукай кращу і вище оплачувану роботу!"

От хотів би я дожити до того, як паршевлюк буде вже без зубів і присліпуватий і без куска хліба. А тоді йому взяти і порадити йти на роботу з більшою зарплатою, щоб була більша пенсія, і щоб її хватило і на окуляри за 500 грн і на вставні зуби. Хоча б на це, бо на інше не вистачить. І щоб пенсію на той час приначали усім в юанях і тим, хто не заробляв юані, як і парщевлюк, платили мінімалку.

Змінено 27.10.2017, 21:36
8. don / 27 жовтня 2017, 14:11
єдиний недолік цієї реформи в тому, що якщо медицина перейде в категорію бізнесу, то ніхто нікого лікувати на повне виздоровлення не буде, оскільки невигідно буде для самого лікаря-бізнесмена втрачати грошовитого пацієнта
лікар буде змушений викачувати з пацієнта максимальний прибуток, який зможе собі покласти в карман

Змінено 27.10.2017, 14:11
9. Адекватник / 27 жовтня 2017, 14:33
6.Чудо Юдо
«Скажете не у всіх гроші є платно лікуватися?»

Скажемо. Для тебе це новина? Тоді твій нік тобі якраз.
6.Чудо Юдо
«А що, не потрібно було грошей раніше на "безплатну медицину"? Захворій хоч проносом - ліки все рівно купляти за власні гроші.»

Не потрібно, і не треба тут триндіти. Якщо ти недоросль, то запитай у батьків. І самі ліки, якщо навіть їх купляти, коштували копійки. Аспірин - 4 коп. Валідол - 8 коп. Антибіотики - копійки. Імпортні - трішки дорожчі. В стаціонарі ні з кого ліків не вимагали . Фталазол від твого проносу теж коштував копійок 20.
6.Чудо Юдо
«Минулого року чисто ради інтересу поїхав у Полтаву здати аналізи у приватну лікарню. У холі висить прейскурант. Ціни посильні, я думав страшніші будуть. Прицінився що хочу у себе проаналізувати і на що грошей вистачає. Прицінився, оплатив, мені все зробили за якісь пару годин уже мав результати.
Все чітко і ясно: я купив послугу - мені її надали.»
Ну так і що тобі невистачало. От і іздь хоч у Полтаву, хоч у Ізріль. Що, заради твоїх примх треба виложити мільйони пенсіонерів?
10. Адекватник / 27 жовтня 2017, 14:33
6.Чудо Юдо
«От чи не йо**ті люди??? Хоч і не хотілося на родичку поганого казати...»

В цьому ти тільки й правий.
11. Седой / 27 жовтня 2017, 14:34
Ну что вы до моих штанов докопались? Ну Селена понятно, уже диагноз ставили - ранний климакс, ну можнт не ранний... А Чудо што в моих штанах ищет? Или в Гейропу съездил и заразился? Нормальные штанч, кстати, в Италии одеваюсь. Пенсия моя, для справки, чуть больше штуки, но не гривен, а евриков. Ну и зарабатываю, без выезда на Украину, достаточно, т.е. по вашим меркам ну ОЧЕНЬ много. Так что писайтесь сами с вашими пенсиями- подачками и совершенной совершенно бесплатной медициной. Ешьте, не обляпайтесь, кастрюлеголовые.
12. Адекватник / 27 жовтня 2017, 14:38
8.don
«єдиний недолік цієї реформи в тому, що якщо медицина перейде в категорію бізнесу, то ніхто нікого лікувати на повне виздоровлення не буде, »

Ну й молодцом, прям прогрес на ліцо. Анекдот в тему. Помирає старий лікар-єврей і передає свою практику сину. Оце ось, каже, фермер Микита, його я лікував, твій дід лікував, тепер ти будеш лікувати. Приходить на другий день синок недоумок ( є й такі у євреїв) і каже: ну які ви тату з дідом таки тупі. Я вже того Микиту за один день вилікував.
13. Anatoliy / 27 жовтня 2017, 21:17
Саме по собі поняття "платна медицина" нічого не говорить. Важливі деталі - як саме вона буде організована.
3.Selena2017
«російські старці, обкрадені до нитки»

3.Selena2017
«позбавлені елементарних життєвих благ.»

Є й таке.
5.Адекватник
«Чого його в чужу хату заглядати? Національна звичка? У себе порядок наведіть, а потім до сусідів заглядайте.»

І то теж так.
6.Чудо Юдо
«І що найбільше цікаво, так це те, що самі люди дуже хочуть щоб їх доїли. Веду родичку у лікарню, хворіє хронічно. Кажуть, на денний стаціонар покладуть. Ок, полежимо. Зібрав їй речі, все необхідне, а вона мені "А ти лікарю дав? А медсестрі дав?" Я їй: "Та нічого не давав, їм зарплати платять за їх роботу, що там ще давати?". А вона мені у відповідь: "Та ти шо?! Та так же не можна!" і мерщій сама їм побігла тицяти гроші.
І при цьому нічого не вимагали ні ілкар, ні медсестра. Але коль давала то взяли.
От чи не йо**ті люди???»

100 % так.
9.Адекватник
« Аспірин - 4 коп. Валідол - 8 коп. Антибіотики - копійки. Імпортні - трішки дорожчі. В стаціонарі ні з кого ліків не вимагали . Фталазол від твого проносу теж коштував копійок 20.»

Теж згоден. Пам’ятаю до цього часу, як уночі на поле перед вулицею мого села приземлявся ветроліт санавіації - забирали у Полтаву мого друга дитинства з тяжким отруєнням.
14. Anatoliy / 27 жовтня 2017, 21:18
Врятували. Батьки його - самі звичайні, прості люди. Не платили нічого. Десь рік так 1983...
15. Anatoliy / 27 жовтня 2017, 21:23
Певний раціоналізм можна знайти і в автора статті. Не секрет, що багато людей хочуть не більше заробляти, а більше отримувати.))) Але докоряти пенсіонерам, які пропрацювали все життя на фермах-заводах і нині мають копійки за те, що їм, мовляв, не вистачило розуму роботу з більшою зарплатою знайти??? Тобто, за логікою автора, всім, у кого зарплата невелика (читай - усім бюджетникам, приміром), треба негайто кидати роботу к бісовій матері? І «грошової» роботи у нас навалом, просто всі ледацюги і працювати не хочуть? Вибачте...
16. Anatoliy / 27 жовтня 2017, 21:30
1.Седой
«Как Закон изменит состав и профессионализм ваших новосанжарских эскулапов? Какой выбор? Куда бабки-дедки пойдут лечиться альтернативно?»


Оце ще пропустив. Теж вірно на всі 100.
17. Beri Mor / 27 жовтня 2017, 21:40
14.Anatoliy
«Врятували. Батьки його - самі звичайні, прості люди. Не платили нічого. Десь рік так 1983...»

Кастрюлеголові не повірять.Якби написав,що вертольотом відправили не в лікарню,а на Соловки,повірили б радо.
18. Адекватник / 27 жовтня 2017, 21:42
17.Beri Mor
«Кастрюлеголові не повірять.»

Щас налетят дон з селеною.
19. don / 27 жовтня 2017, 23:57
Та я тоді про кастрюлю пошутив . зелена не винна

Змінено 28.10.2017, 00:04
20. Чудо Юдо / 28 жовтня 2017, 00:59
13.Anatoliy
«Пам’ятаю до цього часу, як уночі на поле перед вулицею мого села приземлявся ветроліт санавіації - забирали у Полтаву мого друга дитинства з тяжким отруєнням.»

Охоче вірю.
Але смисл говорити про це зараз? Немає тих схем і уже не буде. Натомість капіталістичні схеми пропонують інші адекватні методи на кшталт посильної медицинської страховки. І у Європі вертоліт прилітає, коли є необхідність.
Але у нас забрали сервіси СРСР, а не дали здраві сервіси Європи, запропонувавши натомість псевдобезкоштовну медицину, лайно рідкісне насправді. Тепер приходиться боротися із нею.
21. Чудо Юдо / 28 жовтня 2017, 01:03
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
9.Адекватник
«Якщо ти недоросль, то запитай у батьків. І самі ліки, якщо навіть їх купляти, коштували копійки. »

Я про 1991-2015 роки. Глибше не копаю, те що було давніше, як я колись казав, Ви, шановний, просрали разом із тими, хто з вами у 90-ті жив. Мені, відносно молодому, тепер це все розгрібати.
22. Beri Mor / 28 жовтня 2017, 04:10
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
21.Чудо Юдо
« Глибше не копаю, те що було давніше, як я колись казав, Ви, шановний, просрали разом із тими, хто з вами у 90-ті жив. »

Так твої ж мама з папою і просрали.Чи ти з пробірки,такий чудовий?
23. Адекватник / 28 жовтня 2017, 09:36
20.Чудо Юдо
«Охоче вірю.
Але смисл говорити про це зараз? »

По-переше. Ти ж перший почав про це говорити: "Із самого дитинства я хрєн можу нормально сходити і отримати лікування безкоштовно - доїли моїх батьків і мене самого нині доять втридорога, тільки з-під поли все". Тобі почали заперечувати,бо ти написав неправду. А по-друге, історію треба знати, хоча б для того, щоб не наступати на старі граблі. "Преподавание любого предмета, особенно больших разделов науки, у нас начинается с рассмотрения исторического развития и всех ошибок сделанных на пути» (И.Ефремов, «Час Быка») От таке нупутствіє потомкам написав відомий письменник и вчений. Потомки не читають. Ну хай лоби набивають і далі. Кожен за свій лоб сам в отвєтє. Деякі думають, що їх врятують кастрюлі. Нехай собі й далі так думают.

Змінено 28.10.2017, 09:38
24. Адекватник / 28 жовтня 2017, 09:51
21.Чудо Юдо
«Я про 1991-2015 роки. Глибше не копаю, »

А треба й глибше копати. Бо як стосується голодомору, так ви копаєте аж до 33-го. А якщо щось хороше було, так ви намагаєтесь того не помічати.
21.Чудо Юдо
«Ви, шановний, прос.рали разом із тими, хто з вами у 90-ті жив. Мені, відносно молодому, тепер це все розгрібати.»
А чого б і не розгребти. Тоді люди висловилися за збереження СРСР. Подивись підсумки референдуму. Люди ж повірили в те що їм вішали, в демократію. І проголосувавши за СРСР думали, що волевиявлення народу то святе, то саме та західна цінність і буде так як вони висловилися. А не тут то було. Сценарсти від цього афуєлі і спішно придумали і реалізували т.з. ГКЧП і Бєловєж. Треба мати на увазі те, що тоді люди не розуміли багатьох речей і все те відбувалося якби вперше. Почитати по темі було ніде. Зараз є все і все доступне дякуючи інтеренету. Але люд тепер дякуєчи тому ж інтеренету ще дужче одебілізований. Тепер люд грає у танчики, постить ккотиків і рецепти пиріжків. Все інше люду по барабану.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації