Вхід | Реєстрація

Могилівський листопад: школу ремонтують, діти вчаться, батьки мітингують

Могилівський листопад: школу ремонтують, діти вчаться, батьки мітингують

Якби частину градусів пристрастей, які буквально кипіли 8 листопада у Могилеві, можна було передати у місцеву школу, то температура повітря у класах миттєво стала б нормальною.

Про те, що у Могилівській школі два роки триває ремонт, а до його якості у багатьох місцевих жителів виникають запитання, редакцію інформували вже давно. Але все не вистачало часу поїхати у Могилівську громаду і спробувати розібратися у цій тематиці. Аж ось 7 листопада з різних джерел почала надходити інформація, що наступного дня у Могилеві відбудеться зібрання жителів села, на якому вони вимагатимуть від голови громади Валерія Дружка звіту про те, чому ремонт школи затягся до листопада. Вони вважають, що 230 школярів навчаються у неналежних умовах.

Зібрання відбулося. Ще до восьмої години ранку на майданчику поряд із адмінбудівлею Могилівської громади почали збиратися люди. Були тут переважно батьки дітей, які вчаться у місцевій школі, та кілька депутатів громади. Усього зібралося близько п’яти десятків громадян.

Вони одразу озвучили суть своїх претензій. Зі слів присутніх, ремонт місцевої школи невиправдано розтягся у часі. У результаті навіть з настанням досить прохолодної погоди над частиною навчального закладу немає даху. Вода затікає прямо всередину будівлі і цим фактично зводить нанівець проведені раніше роботи. До цієї проблеми долучилася й інша. На початок листопада у навчальному закладі не працює система опалення. Температура повітря у класах не перевищує десяти градусів за Цельсієм, тому діти навчаються не роздягаючись. Школярі хворіють, а головне, на чому наголошували люди, — не отримують належних знань. Адже уроки в школі тривають по 20-30 хвилин. І це продовжується з минулого навчального року. Саме з цим батьки дітей пов’язують той факт, що за результатами ЗНО Могилівська школа посіла «почесне» друге місце з кінця серед трьохсот навчальних закладів Дніпропетровщини. Одна із присутніх жінок емоційно заявила:

— Та які ж знання у моєї дитини можуть бути, якщо вона сидить у класі в теплій куртці й шапці і труситися від холоду! Я її з понеділка взагалі у школу не пускаю. Тут вже не до навчання, думаєш, аби запалення легень дитина не дістала.

Розповідаючи про все це, жителі Могилева стверджували, що протягом багатьох місяців, доки триває ремонт у школі, вони не можуть почути адекватної відповіді на свої запитання ні від дирекції закладу, ні від голови громади Валерія Дружка.

Постоявши з півгодини на майданчику, люди вирушили до будівлі, у якій працює адмінперсонал громади. Зайшовши у приміщення, мітингувальники одразу констатували:

— А тут тепло. Про себе не забули! От нехай наші діти сюди вчитися і приходять.

Почали телефонувати Валерію Дружку. Той повідомив, що знаходиться у школі, контролює процес запуску котельні. На вимогу людей голова громади приїхав до них. Почалася розмова. Моментами вона була дуже «гарячою», а почавшись в адмінбудівлі громади, продовжилася у школі.

Спочатку Валерій Дружко посянював, що він не має відношення до деяких моментів шкільного життя, приміром, до збору коштів батьківським комітетом. Але депутат Ольга Браславець, батьки дітей Наталія Шерстюк та Марина Котовська резонно зауважили, що керівник громади відповідає за все, що на її території діється. Одна із жінок зауважила:

— Ми вас обрали, з вас і питатимемо. А ви питайте із своїх підлеглих.

Пртрібно відзначити, що однією лише темою ремонту даху розмова не обмежилася. Згадали і про незадовільне харчування дітей. Пролунала фраза:

— Дітей годують холодною кашею-арнауткою із нечищеним яйцем.

Згадували й про те, що одна із учительок дозволяє собі вживати алкогольні напої прямо в школі. На це Валерій Дружко відповів:

— Люди добрі, я не можу покарати педагога, керуючись лише вашими заявами. Потрібні докази. Роботу проведемо.

Водночас голова громади закликав земляків одразу його повідомляти при виявлені якихось негараздів у школі і пообіцяв, що особисто контролюватиме, щоб діти батьків, які взяли участь у сьогоднішньому мітингу, не зазнали утисків з боку дирекції школи та педагогів.

Під час візиту до школи стало зрозуміло, що батьки говорили правду щодо холоду у класах.

У найтеплішому із них температура повітря становила +11°. Діти сидять за партами одгнуті у куртки, шапки і навіть рукавички. У деяких приміщеннях стіни вологі, шпалери від них відклеїлися. У всій будівлі стоїть специфічний затхлий запах вологи. Хоча директор школи Леся Моня запевнила, що грибка в навчальному закладі не виявили. Між тим самі вчителі не на камеру підтвердили, що уроки тривають по 20 хвилин. А за таких умов діти не отримують належного рівня знань. Самі школярі теж розповіли, що їм холодно, а скорочені уроки почали проводити ще з весни цього року. Тоді вчилися по 30 хвилин.

У процесі екскурсії по школі, яка таки засвідчила наявність ряду недоліків, Валерій Дружко спробував пояснити, чому ж виникла така напружена ситуація. Голова громади розповів, що котельню, яка обігріває школу, на баланс громади передали наприкінці серпня. Присутні депутати це підтвердили. І за ці два з половиною місяці довелося міняти практично все обладнання, яким раніше користувалося комунальне підприємство «Факел». Дружко підкреслив:

— Я кожного дня у школі. Ми поміняли все у котельні. Але як на зло почалися поломки вже нового обладнання. За деякими деталями, щоб не чекати кур’єрської служби, їздими службовим автомобілем навіть у Харків. Зрештою вже, здається, все зробили. Сьогодні, 8 листопада, гріємо школу.

Ми попрохала директора школи Лесю Моню та батьків через день-два зателефонувати в редакцію і повідомити, чи стало в школі тепліше.

Щодо ремонту даху, то Валерій Дружко пообіцяв, що його закінчать у грудні цього року. Він розповів, що загальна вартість робіт, згідно з проектом, становить 12 мільйонів гривень. Ремонт проводить дніпровська фірма «Теплотехніка». Вона виграла тендер із пропозицією 9 мільйонів. Можливо, це той випадок, коли із дешевої рибки виходить погана юшка? Хоча дехто з присутніх заявляв, що той ремонт коштує три мільйони, а решту вкрали. Але це вже справа поліції.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 листопада 2017, 11:15 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації