Вхід | Реєстрація

Чому Нові Санжари програли вибори?

Чому Нові Санжари програли вибори?

При чому програли ще до завершення офіційного підрахунку голосів. І справа не в перемозі Інни Коби чи невиграші когось із її конкурентів. Справа у самих новосанжарцях, які у своїй більшості відмовились від свого права обирати.

Найважливіші для новоствореної Новосанжарської об’єднаної громади вибори відвідала лише третина мешканців селища. Близько 4 тисяч виборців, які могли змінити результат голосування більш ніж кардинально, на дільниці просто не прийшли. І вже наступного дня після виборів частина з тих, хто не голосував, продовжили поширювати давно завчену мантру: «Усе вже вирішили і без нас, мій голос нічого б не змінив».

— Я не ходив голосувати. Я і так знав, що переможе кандидат такий-то, якого підтримував депутат такий-то, — за тиждень після виборів філософськи розповідатиме автору молодий новосанжарець, який має мізки, має руки, але, як і багато українців, тішить себе тим, що від нього нічого не залежить.
Ну якщо вам зручно так думати — заспокоюйте себе цим. Але це не так. Якщо б хоча б четверта частина тих, хто взагалі не голосував, прийшли б на вибори і віддали свій голос, приміром, за Романа Бобонця, він би цілком міг стати головою громади. А що? Єдине нове обличчя серед кандидатів. Таким чином вам цілком під силу було втілити бодай на місцевому рівні те, чого ви так запекло вимагаєте від політики високого рівня: зміни старих облич на нові.

Така низька явка новосанжарців на вибори насторожує й з іншого приводу. Якщо ці люди відмовляються від права владу обирати, то чи будуть вони користуватися іншим правом: цю ж владу контролювати? Чи будуть ті, хто не ходить на вибори, цікавитись використанням коштів із бюджету, який у об’єднаної громади має бути в рази більшим? Чи будуть? Не певен. Чи будуть вони брати участь у створенні проектів, під які можна буде отримати кошти з обласного, районного чи громадського бюджету? Навряд чи. Адже будь-який аргумент розіб’ється їх переконанням: «Так від нас нічого не залежить! Усе одно гроші підуть туди, куди треба їм, а не нам».

Саме тому, на думку автора, ці вибори програли не Геннадій Супрун, Борис Федоренко чи Роман Бобонець. Вибори програли Нові Санжари. Не як селище, а як сукупність людей, які б разом мали бажання розвиватися.

Утім, це лише авторська думка. Можливо, участь жителів селища у виборах не настільки показова. І Нові Санжари розвиватимуться незалежно від того, ходять їх жителі на вибори чи ні. Це ми побачимо вже в перший рік існування об’єднаної громади.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 листопада 2017, 12:13 | Нові Cанжари | Редакційна
1. ukr2017 / 11 листопада 2017, 23:32
Таким чином вам цілком під силу було втілити бодай на місцевому рівні те, чого ви так запекло вимагаєте від політики високого рівня: зміни старих облич на нові.
Санжарці вже не одне нове лице отримали в РДА,райраді і селищній в постмайданівський період.Навіть Паршевлюк міг свого часу втілити надії новосанжарців працюючи керівником РДА,та чомусь не вийшло.Бобинець був би таким же собі правонаступником всього того,що не втілив Паршевлюк
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації