Вхід | Реєстрація

Тепло, діти і гроші

Тепло, діти і гроші

2 листопада була скликана позачергова 19 сесія районної ради УІІ скликання, на якій було присутніх 23 депутати.

На сесії обговорювали два питання, які у терміновому порядку треба було затвердити. Мова йшла про встановлення нового тарифу на теплову енергію для КП «Факел» та функціонування бюджетних освітніх закладів на території Новопідкрязької та Цибульківської сільських рад.

Нагадаємо, що комунальне підприємство «Факел» постачає теплову енергію установам та організаціям, що фінансуються з державного чи місцевого бюджетів (школи, дитсадки, медичні установи тощо). Що стосується освітніх установ вищезгаданих сільрад, то питання їх фінансової подальшої спроможності на сьогодні постало проблемою. Для того, щоб функціонували дві школи на території Цибульківської сільради та ясла-сад у Новопідкряжі, потрібні чималі кошти, понад три мільйони гривень. А їх якраз і немає. Це лягає на плечі бюджету району. Там таких коштів теж немає. Питання складні, тому сесія була емоційною, дискусійною, важкою. Напередодні сесії відбулися розширені засідання постійних комісій, які теж були не менш бурхливі та емоційні.

Щодо встановлення тарифу на тепло, то тут виникло спірне питання. Думки розділилися. Присутнім треба було дійти до єдиного правильного, обґрунтованого рішення, яке б задовольнило усі сторони. Дискусія тривала довго. Керівництво «Факела» наполягало на підвищенні тарифу, оскільки виникла необхідність у перегляді цінової політики на тепло, бо «Факел», за словами його начальника Юрія Баршака, працює собі у збиток. За рік подорожчав газ, збільшилися зарплати, змінились обсяги споживання, штатний розпис тощо. З таким твердженням не згоджувалися голова Царичанської ОТГ Геннадій Сумський та керівник Ляшківської громади Юлія Омелян. Вони вважали запропоновані тарифи необґрунтованими і здирницькими. Валентина Семенча, голова постійної комісії з питань бюджету, власності та інвестицій, звернувшись до представників «Факела», додала:

— Вам все одно прийдеться знижувати ціни. Нравиться вам це чи не нравиться.

Геннадій Сумський наголосив:

— Який смисл перераховувати тариф? Якщо буде такий тариф, то на весну ми не зможемо платити і цього підприємства не буде.

Юрій Баршак заперечував:

— Ми місяць топимо за старими тарифами собі в убиток, поки сесія рішення знайде. Ми сократились так, що дальше нікуди. Голі ставки, немає ніяких надбавок. Залізаємо в борги.

На це голова райради Світлана Горбачова сказала:

— Питання дуже складне, але все одно правильне рішення треба знайти. Ми тільки «сотрясаємо воздух». Ми вже тричі збиралися, але так і не дійшли до єдиної думки. Ситуацію треба розуміти та прийти до спільного рішення. Пропоную затвердити тариф, але аналізувати і контролювати щомісячно. А в грудні повернутися до цього тарифу. Поки що він буде діяти до кінця грудня.

Нарешті після бурхливого обговорення депутати вирішили встановити тариф на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання для КП «Факел» до 31 грудня цього року у розмірі 2610,37 гривень з урахуванням ПДВ за 1 Ге калорій. За один квадратний метр опалювальної площі платити 12,68 гривень з урахуванням ПДВ. А також встановити тариф на теплову енергію, вироблену на установах з використанням альтернативних джерел енергії для потреб установ та організацій, що фінансується з державного чи місцевого бюджетів на рівні 90 відсотків тарифу. Крім того, встановити, що до складу тарифу на теплову енергію включено витрати на капітальні вкладення (інвестиційна складова) в розмірі 117 тисяч гривень з метою їх використання на інженерно-технічну модернізацію виробництва, покращення якості послуг. У разі зміни тарифу протягом строку дії може проводитися його перерахування шляхом коригування лише даних складових частин його структури. Рішення набирає чинності через 15 днів після повідомлення про це споживачів. Депутати доручили постійній комісії з питань промисловості, будівництва, енергетики, транспорту і зв’язку щомісячно здійснювати аналіз фінансово‑господарської діяльності КП «Факел».

Друге питання черги денної обговорювалося не менш гаряче, ніж попереднє. Вирішували долю двох шкіл і дитсадка. Де взяти фінанси на роботу цих закладів? Якщо для Новпідкрязького ясла-садка «Казка» потрібно один мільйон гривень, то для Цибульківської неповної школи і Молодіжнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів — 2 мільйони 100 гривень. Крім того, у Молодіжному майже завершилася реконструкція приміщення, яка буде дитсадком. У дитсадку «Казка» близько 20 дітей, у Цибульківській школі — 59, Молодіжному — 81. До Молодіжнянського дитсадка набирається 15 малят. Депутат Валентина Семенча зауважила:

— У грудні ми будемо формувати бюджет на наступний рік. Ми повинні закласти у бюджет кошти на утримання закладів. Якщо ми не знайдемо джерела фінансування, то хто їх буде утримувати?
Голова Новопідкрязької сільської ради Іван Явтушенко озвучив можливу фінансову допомогу з боку крупних орендарів Підпарубочого і Нушеля. Щодо Цибульківки, то варіантів не знайшлося. Світлана Горбачова зазначила:

— Усе дуже не просто. Але приймати рішення мусимо. І звернувшись до голів та представників даних сільських рад, промовила: — Ніхто, крім вас, не вирішить, як жити далі. Вам треба визначитися зі своїми людьми, куди вам рухатися. Об’єднуєтеся ви чи не об’єднуєтеся?Що ви далі будете робити? Хоча ви повинні вже давно знайти рішення, ви чомусь зволікаєте. Робіть конкретні кроки.

Крім того, Світлана Андріївна повідомила новину, від якої усі присутні мали непідробне здивування і шок. Готуючись до позачергової сесії, працівники районної ради і голови постійних комісій натрапили на документ сесії обласної ради за 11 жовтня. Рішення називалося «Про внесення змін до рішення обласної ради від 27 травня 2015 року № 641–31/УІ «Про перспективний план формування територій громад Дніпропетровської області» (зі змінами). У додатку до рішення був перелік територіальних громад, які об’єдналися, де рекомендовано у графі «громади, які запропоновані включити до спроможної громади» приєднати Новопідкряж і Цибульківку до Могилівської ОТГ. Здивовані новиною були навіть могиляни. Світлана Горбачова відмітила:

— Є сенс обговорювати виживання шкіл чи їх закриття, коли у цих сільських радах не відбулася децентралізація?

Депутати прийняли рішення, яке на цей час виявилося найбільш прийнятним: головам Цибульківської та Новопідкрязької сільських рад до 15 листопада ініціювати розгляд питання про добровільне приєднання до існуючих ОТГ на території Царичанського району відповідно до перспективного плану формування територій громад області. Відділу освіти РДА спільно з новопідкрязьким сільським головою та керівником ДНЗ «Казка» терміново вжити заходів щодо залучення альтернативних джерел опалення для забезпечення належних умов функціонування закладу; попередити працівників установи про можливу зміну істотних умов праці та наступне вивільнення у разі переведення на сезонний режим роботи; рекомендувати директорам шкіл Цибульківської громади вжити заходів щодо оптимізації витрат на утримання закладів освіти.

Таким чином, Новопідкряжу і Цибульківці залишається два тижня, щоб знайти відповідне рішення.


Автор: Олена МАРЕНИЧ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 листопада 2017, 18:21 | Царичанка | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації