Вхід | Реєстрація

Кілька міфів щодо небезпеки вакцинації

Кілька міфів щодо небезпеки вакцинації
Кобеляцькі медики б’ють на сполох. Кількість громадян, які відмовляються робити щеплення своїм дітям, за останній рік різко збільшилась. Водночас кобелячани зіткнулися із незнаною для них проблемою — їх малюків не приймають у дитсадки.
У минулу п'ятницю в поліклінічному відділенні Кобеляцької центральної районної лікарні мала відбутися зустріч медиків із батьками-відказниками. Тобто з тими людьми, які категорично відмовляються давати дозвіл на щеплення своїх дітей. Зібрання було призначено на 12-ту годину дня. Але ні о 12.00, ні через 15, ні через 30 хвилин батьки так і не з’явилися. Крім кореспондента «ЕХО» в одній із кімнат дитячого консультації поліклініки зібрались лише працівники лікарні та санепідстанції. «Двоє мам приходили набагато раніше, — повідомила одна із медсестер. — Вони швиденько написали відмови від щеплень і пішли».
Лікарі все ж вирішили провести розмову із батьками-відказниками. Але, так би мовити, заочно — через газету. «Можливо люди почитають, подумають, потім ще раз прийдуть до нас і змінять свою точку зору», — резюмував завідуючий поліклінічним відділенням ЦРЛ Валерій Коробейник. Крім нього в розмові взяли участь лікар-епідеміолог райСБС Олег Митько, заступник головного лікаря ЦРЛ з медичного обслуговування населення, голова районної комісії з медвідводів Любов Коломієць та районний педіатр Лідія Ісаєнко.
Розмова почалася з обговорення того факту, що завідуючі дитячими садками Кобеляк почали відмовлятися приймати в навчальні заклади дітей, які не мають необхідних щеплень. Серед кобелячан побутує думка, що це якесь нововведення запроваджене або постановою Кабміну, або й взагалі — міською владою. Медики категорично заперечили це. І, як доказ, продемонстрували Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Там в статті 15 написано: «Прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також, якщо їй проведено профілактичне щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактероносіями.
Дітям, які не отримували профілактичних щеплень, згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється». Закон цей під номером 1645-ІІІ прийнятий 6 квітня 2000 року і підписаний ще Президентом Леонідом Кучмою. Тобто ні про які нововведення й мови бути не може. Просто в 2009 році за його виконанням почали більш ретельно стежити. І пов’язано це із різким збільшенням кількості відмовників від щеплень. А всі розмови про постанову Кабміну чи розпорядження міської ради кобеляцькі медики вважають звичайним міфом. Або вигадкою. Як і багато інших чуток, що курсують містом та районом.
Міф 1. Розпорядженням Міністерства охорони здоров’я тимчасово дозволено приймати в дитсадки не щеплених діток.
Це неправда. Цю інформацію розповсюдили деякі електронні ЗМІ із посиланням на одного із заступників Міністра охорони здоров’я. Але жодного офіційного підтвердження жодна лікарня не отримувала.
Міф 2. Частину не щеплених дітей все ж допустили до навчання у дитячих садках.
У червні 2009 року райСЕС видала приписи всім керівникам дошкільних навчальних закладів щодо особливого контролю за відповідними медичними документами при прийомі дітей. Якщо дитина не матиме хоча б одного щеплення, то завідуючі не мають права приймати їх у заклад. Ті дітки, які відвідували дитсадки без щеплень відстороняються від занять. Більше того, жоден медичний працівник не має права видавати довідку для відвідування дитсадка. За цим має слідкувати районна прокуратура. Порушники, в разі їх виявлення, понесуть адміністративну відповідальність.
Міф 3. Оздоровчі табори, школи та дитсадки в Полтаві приймають дітей без щеплень.
Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» в статті 15 забороняє приймати дітей без щеплень не лише в дитсадки, а й в школи та оздоровчі табори. А в Полтаві дублююче розпорядження видало не лише Управління охорони здоров’я, а й освітянське керівництво. Так що там контроль ще суворіший.
Міф 4. При щепленні застосовуються якісь нові, невідомі навіть медикам вакцини.
Кобеляцькі лікарі і це категорично заперечують. Вакцини отримуються виключно від Міністерства охорони здоров’я, без жодних посередників. Є всі сертифікати. Вакцина «Пентаксим» застосовується з 2006 року. «Тетра — ХІБ» з 2005, «Інфанрикс» з 2004. А вакцини, які застосовуються для профілактики такої небезпечної хвороби як правець не змінювались протягом 30 років.
Щеплення можна зробити і не в медичному закладі. Але в приватних аптеках вона коштує 200-400 гривень. І необхідно пам’ятати про дотримання холодового режиму, щоб речовина не зіпсувалась. Робити щеплення повинен фахівець. А перед цим у будь-якому разі дитину повинен оглянути лікар.
Міф 5. Медики примушують батьків підписувати документи, які звільняють лікарів від відповідальності.
Це неправда. Медики не звільняються від відповідальності жодним документом. Людям пропонують підписати документ під назвою «Проінформована згода батьків на щеплення». Справа в тому, що наказом №149 МОЗ України передбачена обов’язкова згода батьків при будь-якому медичному втручанні в організм дитини. Ведення цієї документації також перевіряється прокуратурою згідно із Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я».
Міф 6. Краще не робити щеплення дитині, якій лише рік від роду. Можна зробити їх пізніше.
Це неправильна думка. Є календар щеплень, згідно з яким більшість вакцин застосовуються, коли дітям ще немає року. Він діє десятиліттями і складали його професіонали вищого ґатунку. Справа в тому, що в дитини до року набагато швидше виробляється імунітет. Крім того, малюки менш травмуються психологічно.
Розглянувши всі ці міфи, медики дали свої коментарі.
Олег Митько: «Дуже прикро, що ЗМІ провокують паніку серед населення. А найприкріше те, що в цій незрозумілій мені кампанії проти вакцинації беруть участь наші колеги-медики. Вони ж повинні розуміти чим це може закінчитись. Пам’ятаю, що відбувалось навколо вакцинації проти краснухи. І водночас знаю — після тих щеплень в районі ніяких ускладнень у дітей не було. І вже 2 роки не фіксуються випадки захворювань на краснуху.
Прикро й те, що серед відмовників чимало людей з вищою освітою, навіть медиків. Вони вважають себе поінформованими краще за інших. Так, вони інформовані, але недостовірною і неперевіреною інформацією».
Любов Коломієць: «Як можна відмовлятись щепити діток від правця? Це смертельно-небезпечна хвороба. І немає діток, котрі не збивають колінця, не мають інших ранок. А інфекція ж ніде не зникла, вона може потрапити на тіло дитини. А імунітету немає».
Лідія Ісаєнко: «Перед вакцинацією кожну дитину оглядає лікар, перевіряється реакція на щеплення. В добрий час сказати, я за десятиліття не пам’ятаю, щоб в Кобеляцькому районі в когось були тяжкі ускладнення після щеплень. Так, були почервоніння на тілі, у декого підвищувалась температура. Але тяжких наслідків не було. Тьфу, тьфу, тьфу, хоча б не зурочити».
За словами лікарів зараз в Кобеляцькому районі 19 діток не мають щеплень, в зв’язку із медичними протипоказанями, а 50 — через відмову батьків. Медики дуже сподіваються, що остання цифра зміниться в бік зменшення.

Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 вересня 2009, 12:40 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації