Вхід | Реєстрація

Комендантівський конфлікт

Комендантівський конфлікт

У Кобеляцькому районі виникла чергова конфліктна ситуація навколо випилювання дерев обабіч доріг та ліній електромереж.

Кілька років поспіль у Кобеляцькому районі триває процес випилювання старих дерев, що ростуть поряд із автомобільними дорогами та лініями електромереж. Ці посадки були закладені ще у 50-60-х роках минулого століття. Основним їх призначенням був захист полів від вітрової ерозії. За цей період часу дерева розрослися, частина з них досягли так званої вікової стиглості. І їх почали масово вирубувати, особливо в межах спеціальних захисних зон: поряд із автодорогами та лініями електромереж. Дивним чином цей процес співпав із зростанням попиту на дрова як паливо. Можливо, саме через це, а не через турботу про безпеку автомобілістів і споживачів електроенергії, і розпочалася кампанія з вирубки дерев у лісосмугах. Додатковим аргументом на користь цього не надто оптимістичного припущення є той факт, що ніхто не поспішає посадити нові дерева на місці видалених. Безумовно, через якихось десять років бездумне знищення лісопосадок боляче вдарить по урожаях і погіршить загальну екологічну ситуацію. Але зараз про це мало хто задумується.

У процесі вирубки дерев в лісосмугах на території Кобеляцького району регулярно виникають конфліктні ситуації. Як привило, їх учасниками є місцеві жителі і підприємці, котрі займаються вирубкою. Частенько до конфлікту долучаються депутати різних рівнів, регулярно — правоохоронці. Криміналом усе це не закінчується ніколи, точніше, не закінчувалося. Бувають випадки, коли лісорубів змушують припинити вирубку. Та найчастіше галас швидко затихає і випилювання дерев продовжується. Таке вже було у Дрижиній Греблі, Сухинівці й інших населених пунктах. Зараз черга дійшла до Комендантівки.

Про те, що відбувається з лісосмугою на в’їзді в село, першими розповіли місцеві жителі. У їх числі — сільський голова Алла Бабець, депутат сільради Ліна Скалозуб, член виконкому Ольга Левенець. Наша з ними розмова відбулася прямо на місці, де перед тим розгорталися події. Люди розповіли, що спочатку працівники філії «Полтаваобленерго» повідомили про відключення електроенергії 2 і 3 січня. Відключення відбулося. У ці дні невідомі місцевим жителям люди почали випилювати дерева у лісосмузі і вивозити деревину. Працювали на місці події кілька десятків робітників. Сировину вивозили вантажним автомобілем «ІФА». Нібито спиляли і вивезли 24 деревини, серед яких виключно ясен і клен.

5 грудня між робітниками і місцевими жителями виник конфлікт. Мешканці Комендантівки зажадали припинити вирубку. Основна причина, яку назвали люди, — лісосмуга розташована на приватній землі. Так уже сталося, що під час розпаювання люди отримали землю, на якій розташовані і лінія електромереж, і посадка дерев.

Про це редакції розповіла сільський голова Алла Бабець. Вона сказала, що існують усі підтверджуючі документи.

Посадовець наголосила:

— Люди обурені тим, як безцеремонно працюють на їх приватній землі. Окрім того, дуже цікаво, як підприємець Булєца, котрий керує роботами, так легко отримує дозволи на вирубку. Мені, аби обпиляти гілки, що виснуть над автодорогою, довелося кілька інстанцій місяцями оббігати. А тут усе просто: приїхали, попиляли, забрали деревину.

У принципі, описану ситуацію можна було б назвати типовою, аби не нюанс із паями. Законодавство дійсно дозволяє, навіть вимагає випилювати дерева і гілки, що можуть пошкодити лінії електромереж. Але в основному лісопосадки знаходяться на землях державної та комунальної власності. Тут — приватна.

Автору колись довелося спостерігати, як енергетики, жителі села, депутати і сільський голова умовляли одного чоловіка дозволити зайти у його двір і обрізати гілки, які дійсно пошкоджують електропровід. І що ви думаєте? Не умовили і не примусили, у двір так ніхто і не зайшов. Чим відрізняється приватна власність у дворі від приватної власності в полі? Юридично — нічим. І на перший погляд усе в Комендантівці ясно: енергетики і лісоруби мають домовлятися із власниками паїв. А їх на полі, де відбуваються події, аж п’ятеро.

Але інші учасники ситуації в Комендантівці змальовують її дещо по-іншому.

Пояснює Сергій Зінченко, керівник районної філії «Полтаваобленерго»:

— Роботи в Комендантівці проводяться нашими співробітниками спільно з працівниками приватного підприємця. Дозволи, договори і, головне, необхідність у проведенні робіт є. Але ніхто ж не знав і до цього часу не знає, що та земля є приватною. На місцевості немає ні межових знаків, ні якихось табличок. Я взагалі не розумію, як лісосмуга потрапила у склад паю.

Розповідає начальник Кобеляцького відділу поліції Володимир Федан:

— Група швидкого реагування тричі виїжджала у Комендантівку. Хто мені тільки вже не телефонував із приводу тієї події. На сьогодні про порушення кримінального провадження чи навіть притягнення когось до адмінвідповідальності мова не йде. Зараз головне завдання — установити, чи є та земля у приватній власності. Працівники райвідділу поліції вже кілька разів зверталися до землевпорядника Комендантівської сільради з проханням надати відповідні документи. Але відповіді немає. І поки що ми чуємо лише слова про приватну власність.

Прокоментував ситуацію і Віталій Булєца, приватний підприємець, який займається випилюванням дерев поряд із Комедантівкою.

Він сказав:

— А сільський голова і активісти вам усе розповіли? Про те, що в перший день ми відвезли громадянці Губіній, на чиїй землі лісопосадка, десять кубів деревини, сказали? Ні? А про те, що та ж Губіна через день зажадала ще більше деревини, ще й про необхідність платити сільському голові сказала, розповіли? Ні? Так я розповім. Я є субпідрядником на виконання робіт з ліквідації дерев у охоронних зонах електромереж. Випилюю по всьому Кобеляцькому району і не тільки. Але такого, як у Комендантівці, я ще не бачив. Причина всьому — жадібність. Губіна отримала 10 кубів дров. А потім вирішила забрати все. При цьому достовірних документів на право власності на землю ніхто не показував. Ще й сільському голові пропонують платити. За що? А що нам залишиться? Ми ж деревиною беремо оплату за виконані роботи. Наголошую, я готовий вирішувати питання шляхом компромісу з власниками паїв. Але вони повинні довести, що земля дійсно їм належить, і теж іти на компроміс, а не займатися здирництвом.

Водночас власники паїв заявляють, що достатньо зайти на Публічну кадастрову карту, аби побачити, що земля знаходиться в приватній власності. Говорять люди і про те, що підприємець теж не показав жодного оригіналу договору з енергетиками чи іншого документа.

Ось такі справи у Комендантівці.  Це добре, що у нас Україна, а не Техас. Там на приватній території і пристрелити можуть. Узагалі, компроміс у цій справі знайти можна. Та умови, швидше за все, диктуватимуть таки місцеві жителі. Земля ж належить їм.

Ми обов’язково повідомимо читачів про розвиток ситуації.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 січня 2018, 13:25 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації