Вхід | Реєстрація

Обіцянки міського голови

Обіцянки міського голови

Із нового року редакція «ЕХО» вирішила започаткувати нову рубрику. Сподіваємося, що з допомогою наших читачів вона стане традиційною. Ми вирішили оприлюднювати обіцянки і заяви про наміри, дані представниками місцевою влади, щоб у кінці року можна було перевірити, чи були вони втілені у життя. Крім того, досить важливою є й можливість громадськості проаналізувати реальність втілення в життя тієї чи іншої ідеї. І, що, можливо, є найголовнішим, — необхідність у впровадженні задекларованих намірів. Адже, на жаль, далеко не завжди проекти, задумані владою, відповідають потребам місцевих жителів.
Розпочати вирішили з обіцянок Кобеляцького міського голови Олександра Копельця. Надто багато досить гучних заяв зробив керівник міської влади. Та, безумовно, на одному Копельцеві світ клином не зійшовся. Тому ми будемо дуже вдячні, якщо жителі інших населених пунктів інформуватимуть редакцію про плани та наміри очільників інших органів місцевого самоврядування. Про те, що обіцяють керівники РДА та райради, сподіваємось, дізнаватимемося самостійно. Але від допомоги теж не відмовимося.

Навіщо все це робиться? А для того, щоб читачі, вони ж, виборці, могли перевірити і проаналізувати, чи завжди слова «властьімущих» співпадають із реальними справами. Але, підкреслюємо, що до уваги братимуться лише ті обіцянки, істинність яких можна перевірити, тобто, оформлені в документах або хоча б проголошені на офіційних заходах.

Отже, починаємо з того, що у вже минулому 2017 році обіцяв Кобеляцький міський голова Олександр Копелець.

 

Обіцянка перша. Будівництво спортивного комплексу

Про свої наміри збудувати у Кобеляках новий спортивний комплекс чи зал Олександр Копелець писав у передвиборчій програмі. Нагадаємо, що у свій час, будучи головою Кобеляцької райдержадміністрації,  Олександр Олександрович почав втілювати в життя ідею реконструкції занедбаної будівлі колишнього кінотеатру «Іскра». Копелець будівництво розпочав. А більшу частину робіт виконали в роки, коли районом керували Олег Решетило та Анатолій Таранушич. Хоча й до цього часу існує міф, який приписує виключно Копельцеві заслуги у появі в місті комфортного спортивного комплексу.

Очевидно, натхненний своїм і чужим успіхом, Олександр Олександрович вирішив, уже будучи міським головою, збудувати для міста ще один комплекс. Заяви про наміри лунали вже неодноразово. Щоправда, і до сьогоднішнього дня ніхто не бачив навіть проектно-кошторисної документації нової споруди.

Між тим, судячи з повідомлень обласних ЗМІ, реконструкція спортивного комплексу на базі Решетилівського ліцею обійшлася обласному бюджету в 14 мільйонів гривень. Для порівняння, увесь бюджет Кобеляк на 2018 рік планують в обсязі 8,2 мільйона.

 

Обіцянка друга. Багатоквартирний будинок у парку Богдана Хмельницького

Про цей проект заговорили влітку 2017 року. Міський голова на одній із сесій озвучив, що у Кобеляки прийде інвестор, який збудує на території парку Богдана Хмельницького п’ятиповерховий житловий будинок. Спочатку мова йшла про інвестора з Києва, потім – із Кременчука.

12 липня на сесії депутати дали дозвіл на проведення у парку геодезичних робіт. Копелець пообіцяв, що на наступній сесії виступлять інвестори-забудовники, презентують свій проект, розкажуть про умови, на яких будуть вести будівництво. Не виступили ні на наступній, ні до кінця року.

Як вдалося дізнатися редакції з неофіційних, але досить серйозних джерел, наближених до інвестора, питання будівництва не «заморожене». Зараз триває збір документації і необхідних погоджень. Ймовірно, роботи розпочнуться навесні 2018 року. Із міського бюджету кошти на цей проект виділяти не будуть. Це — приватна справа.

 

Обіцянка третя. Розчищення річки Ворскла в районі пляжу і аквапарк

Заяву про плани розчистити річку Ворсклу в районі так званого Дитячого пляжу Олександр Копелець зробив під час одного із засідань міськвиконкому. Це було у жовтні. За словами міського голови, гроші на проведення гідротехнічних робіт мають дати з обласного бюджету. Він про це говорив з кимось із депутатів облради. Копелець зробив припущення, що на березі Ворскли, у межах Кобеляк, можна встановити аквапарк.

Після заяви ніякої більш детальної інформації з приводу озвучених намірів у публічній площині не було. Між тим, згідно інформації, яку редакція взяла з відкритих джерел у Інтернеті, вартість установлення міні-аквапарку, згідно розцінок спеціалізованих організацій, стартує від 5 мільйонів доларів США. За сьогоднішнім курсом — 140 мільйонів гривень. Аквапарк без «міні» коштує від 15 мільйонів доларів. Тобто, майже півмільярда гривень.

А, згідно з інформацією, оприлюдненою на сайті Полтавського обласного управління водних ресурсів, розчищення річки Говтва у районі села Пасічники Решетилівського району на ділянці довжиною 240 метрів обійшлося місцевому бюджету в 100 тисяч гривень. Ще 380 тисяч надійшли з бюджету області. Не менше коштуватимуть і роботи в районі Дитячого пляжу.

Працівники редакції зателефонували до директора Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської ОДА Ігоря Піддубного, щоб запитати, чи надходила з Кобеляцької міськради яка-небудь інформація щодо озвучених намірів із розчищення річки Ворскла у Кобеляках.

Ігор Анатолійович повідомив, що станом на 5 січня 2018 року жодних запитів чи інших документів з цього питання у Департаменті немає. Також він пояснив:

— У цілому ідея хороша. Більшість наших людей не можуть собі дозволити відпочинок на морі, тим більше — за кордоном. Але будь-яка ідея не є утопічною, коли має під собою матеріальне підґрунтя. Якщо в Кобеляцькій міській раді є кошти на подібний проект, то, будь ласка, нехай отримують дозволи і працюють. Якщо говорити про співфінансування, то з обласного бюджету кошти виділять лише в разі, коли міська рада продемонструє прийнятий бюджет на 2018-й рік і закладені у ньому кошти на подібні роботи. Ну і, звичайно, надасть проектно-кошторисну документацію. Хочу наголосити, що гроші в обласному бюджеті є, але на втілення у життя будь-яких задумів їх не вистачає. У 2017 році ми отримали заявок на проведення різного роду робіт в сумі 270 мільйонів гривень. А виділили лише 100 мільйонів. Крім того, керівництво області підтримує нашу думку про те, що роботи з розчищення водойм потрібно проводити комплексно. Якщо розширити береги і поглибити дно на території довжиною у 200 метрів, то це не дасть потрібного результату. Буде лише короткочасний ефект.  Тобто, бюджетні кошти використають нераціонально.

 

Обіцянка четверта. Башта із годинником

Про плани Олександра Копельця встановити на ринковій площі (у місці, де зараз стоять автомобілі таксистів) башту з годинником кобелячани вперше дізналися з газети «Наше місто» у серпні поточного року. Потім у жовтні на виконкомі міський голова знову згадав про цей намір. За його словами, згідно підрахунків якогось львівського майстра, сам годинник буде коштувати близько ста тисяч гривень. Ціну башти ніхто не озвучував. Вона, як сказав Копелець, буде залежати від розмірів годинника, якого теж ніхто не бачив. Між тим, люди, професійно знайомі з будівельною справою, говорять, що зведення навіть невеликої за розміром башти буде коштувати від 250 до 500 тисяч гривень. Іще потрібен проект і Генплан міста. Ні того, ні іншого у Кобеляках немає.

 

Обіцянка п’ята. Зоопарк і нове футбольне поле

Ця заява з уст міського голови злетіла вже наприкінці року, що минув. Спочатку Олександр Копелець озвучив власну ідею щодо зоопарку в Кобеляках під час засідання міськвиконкому. Потім повторив її на сесії, що відбулася 22 грудня. Він навіть наголосив, що у Кобеляках буде заклад, якому позаздрять столичні жителі. Озвученням цифр міський голова, звично, себе не утруднював. І міські депутати, без тіні сумніву, проголосували за виділення 200 тисяч гривень на утримання будівель колишньої кінно-спортивної школи. А саме там, зі слів Копельця, збудують зоопарк.

Ми зайнялися пошуком варіантів можливих витрат. Якщо усерйоз вірити заявам про можливість «втерти носа» киянам, то потрібно орієнтуватися хоча б на ціни Харкова. Згідно з інформацією із відкритих джерел, у 2018 році на реконструкцію харківського зоопарку планують витратити 700 мільйонів гривень. 700000000 гривень, Карл! Копелець, вочевидь, планує потратити більше.

Безумовно, є й більш бюджетні варіанти. Так, з Інтернету вдалося дізнатися, що на утримання міні-зоопарку при станції юних натуралістів у Каховці виділять 85 тисяч гривень. Цього вистачить на утримання двох єнотів, двох носух, ще кількох пар птиці.

Узагалі, зараз в Україні залишилося лише десять діючих зоопарків, що утримуються за рахунок бюджетних коштів. Це якщо не рахувати Ялтинського, Докучаєвського, що в зоні АТО, та заповідника Асканія-Нова. У місті-мільйоннику Дніпро такого закладу немає.

У місті Мена Чернігівської області існує єдиний в Україні зоопарк у райцентрі. Його заснував ще в радянські часи тодішній місцевий перший секретар райкому партії  Павло Сич. Із 90-х років минулого століття кошти на утримання закладу виділяють із бюджету області. Сам  райцентр таку розкіш «не тягне». Адже лише на корми для тварин витрачають 4 тисячі гривень у день.

Будівництво нового футбольного поля зі штучним покриттям зараз коштує близько чотирьох мільйонів гривень. Поле із звичайною травою є трішки дешевшим. Але менше трьох мільйонів теж не коштуватиме.

 

Де взяти два мільярди?

Якщо сплюсувати вартість усіх можливих проектів, про які ми, з легкої руки Олександра Копельця, згадали, то вийдемо на суму майже у два мільярди гривень. Звичайно, якщо вважати, що ці заяви були зроблені не під впливом коноплі, грибів-галюциногенів чи інших психотропних засобів, то постає логічне питання про фінансування. Звідки у Кобеляках з’являться такі шалені гроші? Ще раз нагадаємо, що міський бюджет становить трішки більше восьми мільйонів гривень. А Олександр Олександрович примудрився наговорити на два мільярди. При цьому з бюджету області у 2017 році Кобеляки не отримали жодної гривні. І не тому, що обласні депутати ігнорують наше містечко, а тому що міська влада не спромоглася на виготовлення проектів і подання їх до облради. У всякому випадку, відповідаючи на наш інформаційний запит про подібні проекти, міська влада надала лише копії листів до депутатів райради із проханням про виділення грошей. А всі, хто має справу з бюджетним фінансуванням, знають, що під такі, з дозволу сказати, документи грошей не дають. Не надто звертали увагу на Кобеляки і приватні інвестори.
І якщо ситуація не зміниться, то оплачувати всі згадані проекти доведеться міським підприємцям. Дійсно, що для них два мільярди? Є ще один оригінальний варіант: Кобеляки почнуть друкувати власні гривеники.
Звичайно, говорити про створення якогось суперового зоопарку чи будівництво аквапарку можна лише у рамках першоквітневих жартів. Ні в місті, ні в області чи навіть державі немає коштів для втілення у життя таких дороговартісних проектів. Можна хіба що «нашкребти» якихось пару-трійку сотень тисяч гривень на міні-зоопарк. Чи є це пріоритетом для Кобеляк? Це вже інше питання. Усе інше — реально. Щоправда, лише за умови наявності проектно-кошторисної документації, грошей у бюджеті та співфінансування.

Як відомо, 22 грудня 2017 року відбулася сесія міськради, під час якої депутати прийняли бюджет на 2018 рік. Проголосували вони й за документ, що має назву «Програма соціально-економічного розвитку міста Кобеляки на 2018 рік». У прийнятому розписі нічого не згадано ні про башту з годинником, ні про проект із розчищення річки, ні про будівництво спорткомплексу. Найбільше грошей виділили на утримання самої міськради: 3 мільйони 239 тисяч 100 гривень. Про кінно-спортивну школу є: двісті тисяч. Згадали про кінно-спортивну школу і у Програмі розвитку. У цьому документі йдеться і про співфінансування Генплану, і про реконструкцію двох артсвердловин, і про ремонт доріг, і про придбання трактора, що дійсно життєво важливо для Кобеляк. Але все це коштує ще близько п’яти мільйонів. Де їх візьмуть? Можливо, із перевиконання бюджету. Та в будь-якому разі — обіцянки дані, слово вилетіло.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 січня 2018, 17:30 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації