Вхід | Реєстрація

Вміст нітратів у шахтних колодязях перевищує норму в 10 разів

Вміст нітратів у шахтних колодязях перевищує норму в 10 разів

Про це повідомляє Валентина Семиног, керівник установи із довгою та складною назвою Кобеляцький МВПЛД ДУ «Полтавський ОЛЦ МОЗ України», раніше відомої широкому загалу, як санепідстанція.

Той факт, що організм людини в основному складається із води, є загальновідомим. Різні джерела називають різну кількість рідини, що міститься в людському організмі. Найчастіше говорять про 56 відсотків. Тобто у організмі дорослої людини із вагою 70 кілограмів, 40 кілограмів складає вода. Саме тому значення якості цієї рідини для нормального функціонуванні людського організму просто неможливо переоцінити. Надто, коли мова йде про дітей. Дитячий організм особливо чутливий до якості води.

Якщо дитина або її батьки систематично споживають неякісну воду, то це призводить до виникнення низки тяжких недуг, таких як хвороба Дауна, аутизм, дитяча онкологія. Діти в 50 разів чутливіші до канцерогенів, що містяться у воді, аніж дорослі.

Невідповідність якості питної води нормативним вимогам призводить до поширення вірусного гепатиту А, черевного тифу, хвороб системи органів травлення, ендокринної системи, метгемоглобінемії.

Між тим, у Кобеляцькому районі контроль за якістю води з боку органів місцевого самоврядування та комунгоспів фактично відсутній. Валентина Семиног у ході спеціальної наради за участю сільських голів повідомила, що протягом останніх двох-трьох років більшість сільрад зовсім не займалися питаннями контролю якості води. Санепідстанція на договірних умовах та методом моніторингу перевіряла воду лише у Кобеляках, Біликах, Бутенках і Світлогірському. У всіх інших населених пунктах люди вживають рідину невідомої якості.

Особливо небезпечним для населення є споживання води із шахтних колодязів. У всіх них зафіксоване величезне перевищення норм нітратів. Найбільше цих сполук у колодязях Орлика, Дрижиної Греблі, Солошиного, Комендантівки, Вільховатки, Канав, Красного, Чорбівки, Біликів, Шевченок, Озер, Галів, Ганжівки, Григоро-Бригадирівки. Вміст нітратів у колодязях перевищує допустиму норму у 8–10 разів.

Валентина Семиног закликала всіх без винятку керівників органів місцевого самоврядування спільно відновити контроль за якістю питної води, як в системах централізованого водопостачання, так і в колодязях. Але для цього сільські, міський та селищний голови повинні заключити договір із лабораторним центром на платні послуги з проведення аналізів води.

Розцінки на послуги фахівців затверджені ще у 1996 році. Редакція порахувала, у яку суму місцевим бюджетам обійдеться системний контроль якості води. Ми отримали 2 тисячі 932 гривні 88 копійок. Це — мікробіологічне дослідження (щомісяця), повний хімічний аналіз (2 рази на рік), скорочений хімічний аналіз (1 раз у квартал), визначення органолептичних показників (1 раз у квартал). Тобто сума навіть для сільських бюджетів не є критичною. Надто, коли мова йде про здоров’я людей.

Із моменту, коли була проведена нарада і озвучені вимоги та розцінки, до санітарних лікарів передзвонив і висловив готовність заключити договір на проведення аналізів води лише білицький селищний голова Юріій Латиш.

 

Вживання води з наднормованою концентрацією нітратів призводить до розвитку у дітей захворювання на метгемоглобінемію. Це захворювання обумовлене токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканини (гіпоксія). Піднімається рівень метгемоглобіну у крові, у дитини виникає ціаноз (синюшність).


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 лютого 2018, 09:05 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
1. КАМаз / 8 лютого 2018, 13:50
Що говорити про дослідження по якості води по сільських радах, у Кобеляках дослідження останні два роки не проводяться взагалі!
2. Гнатович / 8 лютого 2018, 16:22
А может следует ввести контроль за сельхозпроизводителями, которые бесконтрольно фигачат удобрения, пестициды и прочие яды в грунт и отравляют воду?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації