Вхід | Реєстрація

Відділ освіти усунув порушення, виявлені при перевірці

Відділ освіти усунув порушення, виявлені при перевірці

24 січня інтернет-видання «Полтавщина» розмістило на своєму офіційному сайті новину під назвою «Держаудитори «заморозили» рахунки відділу освіти Кобеляцької РДА через фінансові порушення».
У ній говорилось, що фахівці Держаудитслужби Полтавщини знайшли у кобеляцьких освітян фінансові порушення, які призвели до втрат на суму 267,4 тисячі гривень. Такі дані аудитори отримали після проведення ревізії фінансово‑господарської діяльності відділу освіти за 2015–2017 роки. Відповідне повідомлення було оприлюднене на офіційному сайті Державної аудиторської служби України. Звідси полтавські журналісти і взяли інформацію.

У статті вказано, що під час перевірки аудитори встановили, що відділ освіти із загального фонду оплачував придбання продуктів харчування для дітей у дитсадках. Хоча для цього мають використовуватися кошти спеціального фонду. Таким чином з порушенням були витрачені 71,2 тисячі гривень. Крім того, відділ освіти недоотримав 42,5 тисячі власних надходжень від надання платних послуг. Також підрядні організації завищили обсяги та вартість виконаних робіт із ремонту приміщень освітніх закладів. Їм відділ освіти сплатив зайвих 135,7 тисячі гривень. Аудитори склали 11 протоколів про адмінпорушення. Відділу освіти зупинили операції з бюджетними коштами, а матеріали ревізії передали до Департаменту захисту економіки Нацполіції.

Пояснення з приводу надрукованої інформації надала спеціаліст відділу освіти Наталія Масич:

— Спершу поясню про суми, що стосується придбання продуктів харчування для дітей у дитсадках. Відповідно до законодавства, жителі сільської місцевості щомісяця сплачують за харчування своїх дітей у дошкільних навчальних закладах 40 відсотків від його вартості, містяни — 60 відсотків. Ці кошти надходять на спеціальний рахунок відділу освіти. Якщо батьки не вносять вчасно плату, то ми ж не можемо залишити дітей без харчування? Тому відділ освіти розраховувався з постачальниками за продукти харчування коштами із загального фонду. По мірі надходження батьківської плати, кошти перекидали в загальний фонд. Саме тому аудитор і вказав виявлені «порушення» в 71,2 тисячі гривень та 42,5 тисячі. До речі, усі батьківські кошти були повернуті на рахунки ще до завершення перевірки.

Також спеціаліст відділу освіти пояснила порушення щодо завищених обсягів і вартості виконаних робіт підрядними організаціями. Зі слів Наталії Іванівни, як у відділі освіти, так і в райдержадміністрації немає фахівця, який би міг визначити обсяг і вартість робіт. Для цього ми користуємось послугами організації з технічного нагляду. Після того, як аудитори виявили порушення, підрядники погодились із ними. Вони частково повернули кошти на рахунок відділу освіти, частково виконали певні обсяги робіт.

З приводу того, що аудитори «заморозили» рахунки відділу освіти, Наталія Масич уточнила: з 1 по 23 січня закритий був лише спецрахунок. Усі виплати і проплати проводились вчасно. Відділ освіти перерахував кошти постачальникам за комунальні послуги, а всі освітяни отримали аванс.

Згідно припису, відділ освіти має усунути порушення до 9 лютого. Та, як пояснила спеціаліст, вони вже на сьогодні виконали всі вказівки аудиторів.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 лютого 2018, 12:26 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації