Вхід | Реєстрація

У Кобеляки привезли вакцину від дифтерії та… кір

У Кобеляки привезли вакцину від дифтерії та… кір

Станом на 12 лютого в Кобеляцькому районі підтверджено 11 випадків захворювання на кір. Більшість хворих знаходяться на лікуванні в інфекційному відділенні центральної райлікарні. Двоє із них уже виписані. Вірус приїхав у Кобеляцький район із Одеси.

У понеділок в Кобеляцькому районі почали циркулювати дві новини, пов’язані з медициною. Перша — позитивна. У Кобеляцьку центральну районну лікарню привезли вакцину від правцю та дифтерії. Головний лікар Кобеляцького Центру первинної медико-санітарної допомоги Любов Коломієць наголосила, що цього разу з Полтави привезли достатню кількість доз, щоб вакцинувати всіх бажаючих. Але, водночас, медики закликають людей бути обачними і, можливо, трішки відтермінувати дату проведення щеплень. Ця пересторога якраз і пов’язані з другою, неприємною, новиною.

Друга новина — у районі зафіксовані перші випадки кору. Одинадцять із них офіційно підтверджені, ще один — під питанням. На Кобеляччину був занесений вірус Кабул. Він вважається дуже агресивним і таким, що викликає низку ускладнень: менінгіт, пневмонію, енцефаліт.

Перший випадок захворювання був зафіксований у Деменках. Кір приїхав у село з Одеси разом із студентом одного з тамтешніх вузів. Зараз поодинокі випадки захворювання на кір, окрім вказаного села, виявлені у жителів Кобеляк, Біликів, Лебединого, Солошиного, Кунівки та Ганжівки.

Усі хворі госпіталізовані в інфекційному відділенні ЦРЛ. Двоє із них уже видужали. У шести з одинадцяти випадків хвороби йдеться про дорослих людей. Захворіли і п’ятеро дітей. Наразі про запровадження карантину в навчальних закладах району мова не йде. Відомо, що серед хворих є учні кобеляцьких міських шкіл №1 та №2.

У зв’язку з виявленням в районі кору, в центральній районній лікарні запроваджені додаткові заходи безпеки. На вході у заклад відвідувачам видають медичні пов’язки на обличчя, котрі захищають ніс та рот. Окрім того, медсестри запитують у людей, чи немає серед них хворих із підвищеною температурою тіла. Таких відвідувачів заводять у заклад через інші двері.

Любов Коломієць закликала земляків із розумінням поставитися до таких заходів. І назвала їх звичними при загрозі виникнення епідемії. Щодо медичних масок, які, за твердженням деяких медиків, не захищають від кору, Любов Афанасіївна пояснила:

— Так, вірус кору дуже летючий. Якщо людина не була щеплена і не хворіла на цей недуг, то при контакті з хворим вона заражається у ста відсотках випадків. Маска не є панацеєю від вірусу. Стовідсоткову гарантію дає лише щеплення. Але маска захищає від слини, що обов’язково виділяється під час розмови. Також необхідно знати, що маска виконує свої захисні функції лише протягом години. Потім її потрібно викинути, краще — спалити.

Перші ознаки кору — висока температура, почервоніння очей, кон’юнктивіт. Крім того, проявляється світлобоязнь. Людині важко перебувати в освітленому приміщенні чи на відкритому повітрі у сонячний день. Медики рекомендують у домі, де є хворий на кір, закривати шторами вікна.

Як уже говорилося вище, від хвороби убезпечені лише люди, які вакцинувалися або раніше хворіли і мають вироблений імунітет. Минулого тижня в Центрі ПМСД зробили щеплення 20 дітям. Днями привезуть ще 30 доз вакцини. Безкоштовно роблять щеплення лише дітям і людям віком до тридцяти років. Усі інші можуть придбати вакцину за гроші. Але в кобеляцьких аптеках її немає. У мережі Інтернет на своїх сайтах різні заклади пропонують бельгійський препарат Пріорікс від кору, паротиту та краснухи по 370-600 гривень.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 лютого 2018, 15:55 | Кобеляки | Спорт і здоров'я


1. parhom / 15 лютого 2018, 18:18
Доброго дня.
Так сталося,що з місяць тому передивилася інтернетом чимало інформації про кір.Посиланн не зберігала, бо не думала,що це буде потрібно, шукала для свого розуміння. Виявилося, що і лікарі не дуже цікавилися цим захворюванням. А тим, щоб ще пояснити комусь що це таке не переймався ніхто.
Інкубаційний період 10-15 днів до початку клінічних ознак захворювання. Весь цей час людина заразна и заражає інших не підозрюючи навіть про це і ще 5 післе появи також.
Школярі, які захворіли, спілкувалися і ходили до школи. Що зараз там може відбуватися? Правильно, саме інкубаційний період. Ті школи, в яких є випадки захворювання закрили?
Будуть казати про поріг епідзахворювання, коли багато людей захворіє, а попередити... зась. Це не грип. Вище у статті пишуть, що можливість зараження майже 100%.
Прививки. В дітей вони є хоча б частково. Це полегкість у випадку захворювання, як надія в убезпеченні від ускладнень. І тільки. «Найцікавіше» з дорослими. Профілактично вважалося, якщо не хворіють (завдяки привитості) діти, то не захворіють дорослі. Хвороба то дитяча.
Ми самі себе заспокоюємо тим, що отримали усі можливі ще в часи СССР. Але, виявляється, щоб імунітет збегігся, повинна була бути ревакцинація до 30 років. У багатьох з нас вона є?
Вакцинуватися потрібно і дорослим, інакше це лотерея. Кажуть, не так страшне саме захворювання, як його можливі наслідки.
«Не привитые люди могут вакцинироваться в любом возрасте. Вакцина защищает даже при введении в течение нескольких дней после заражения.
Но стоит отметить, что заболеть корью могут и дети, и взрослые – как вакцинированные и невакцинированные. Просто у вакцинированных заболевание протекает с меньшими осложнениями.
Примечательно, что в СССР людей прививали от кори один раз, а большинство нынешнего взрослого населения Украины вакцинировалось именно в то время. Поэтому тем взрослым, которые не получили вторую дозу вакцинации, врачи советуют прививаться сейчас,
2. parhom / 15 лютого 2018, 18:18
потому что от кори защищают две дозы вакцины.»

Трохи посилань на людей, які вже зіткнулися з цією хворобою, якщо комусь буде цікаво.
Ні в які дискуссії вступати не буду. Заплювати можна усе.

Марина Шиянь Посилання на www.facebook.com

Посилання на etcetera.medi

Посилання на www.048.ua
Посилання на your-baby.com.ua
3. Selena2017 / 16 лютого 2018, 09:41
Хто б мені пояснив : де взялося таке лихо? Про кір десятиліттями не було чути, а тепер він панує по всьому світу. Що його розбудило? Бач, кір змусив медиків згадати про свій обов"язок сортування хворих в черзі до лікаря - прийняти людину з температурою відразу. Такої уваги давненько не бачила.
4. Beri Mor / 16 лютого 2018, 15:31
3.Selena2017
«Хто б мені пояснив : де взялося таке лихо? Про кір десятиліттями не було чути, а тепер він панує по всьому світу. Що його розбудило?»

А в тебе хіба можуть бути варіанти?Звичайно Путін винен :))
5. Selena2017 / 16 лютого 2018, 18:33
4.Beri Mor
«А в тебе хіба можуть бути варіанти?З»


Якщо багатий на свої - поділись.
6. Beri Mor / 16 лютого 2018, 19:24
5.Selena2017
«Якщо багатий на свої - поділись.»

Будь-ласка.Українців зробили піддослідними кроликами,на яких випробовують вакцини,під наглядом послідовника доктора Й.Менгеле-пані Супрун.До майдану постачалися сертифіковані вакцини провідних європейських фірм,а зараз "бадягу",від якої навіть негри дохнуть.
7. Selena2017 / 16 лютого 2018, 20:17
6.Beri Mor
«6. Beri Mor / сьогодні, 19:24»


Пані Супрун і мене жахає, що й казати. Та тільки чому такі цифри наводяться і по інших, на нашу не схожих, країнах?
8. Adekvatov / 16 лютого 2018, 21:59
3.Selena2017
«Такої уваги давненько не бачила.»

Увага Афігенна. Тут тобі під статтею й реклама вакцин від «parhom» і ціни, якби тільки хворіли, на здоровя рекламодавців і фармацевтів.
9. Adekvatov / 16 лютого 2018, 22:00
4.Beri Mor
«А в тебе хіба можуть бути варіанти?Звичайно Путін винен :))»

Він самий, хто ж іще. Гад і агресор. ПТН-ПНХ. СУГС!
10. Adekvatov / 16 лютого 2018, 22:04
6.Beri Mor
«Будь-ласка.Українців зробили піддослідними кроликами,на яких випробовують вакцини»

Таки да. Здобули. СУГС! Вже навіть западенці починають щось розуміти, а до селени як до.... Посилання на cont.ws
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації