Вхід | Реєстрація

Хто заплатить за атовця?

Хто заплатить за атовця?

Учасник АТО зі Старих Санжар Сергій Кульчинський не може скористатися правом на пільговий проїзд. Перевізник не хоче везти атовця безкоштовно, тому що за нього не платять відшкодування ОТГ. А у ОТГ говорять — за пільгу мала б заплатити держава.

— Сьогодні їду до Нових Санжар, показую водію посвідчення УБД (учасник бойовий дій — авт.), а він каже — я тебе більше не братиму! Мені за те, що я тебе перевезу, ніхто не заплатить! — розповідає Сергій Кульчинський, демобілізований учасник АТО зі Старих Санжар.

При цьому Сергій Кульчинський зауважує:

— Перевізники, в принципі, готові возити учасників АТО безкоштовно, тільки за умови, що керівництво ОТГ (об’єднаної територіальної громади — авт.) погодиться укласти угоду про відшкодування перевезення пільговиків. Однак у Малоперещепинській ОТГ, до складу якої входять і Старі Санжари, вважають, що платити за пільги на перевезення має не місцевий, а державний бюджет.

— Той, хто пільгу передбачає, той має її і оплачувати! — переконаний голова Малоперещепинської ОТГ Анатолій Троян. — Держава передбачила пільги для багатьох категорій, але потім скинула фінансування їх перевезення на місцеві бюджети. Ми ж не скидаємо на державу свої зобов’язання?! Якщо, наприклад, минулого року ми прийняли у Старосанжарській сільській раді Програму підтримки народжуваності, то платили по 5 тисяч гривень батькам із своїх коштів, а не переадресовували це державі!

Іще до минулого року за перевезених пільговиків розраховувалось із перевізниками управління соціального захисту населення. І то, воно виступало виключно, як платник. Кошти за своїх пільговиків передавали до бюджету району сільські ради, район це передавав управлінню, а вже те платило перевізникам за пільгове перевезення. Проте із утворенням ОТГ ситуація мала б змінитися. Тепер район (ті сільські ради, які іще ні з ким не об’єдналися) сам по собі, а п’ять новоутворених ОТГ — самі по собі. Проте наразі склалася ситуація, коли управління за пільговиків вже не платить, а ОТГ — іще не платять.

У Новосанжарській РДА, коментуючи ситуацію із перевезенням пільговиків, зауважують, що кожна ОТГ мала б приймати рішення про виділення коштів і самостійно укладати договори із перевізниками. Хоча тут-таки визнають, що законної норми, яка б зобов’язувала ОТГ це робити, немає.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 лютого 2018, 12:19 | Нові Cанжари | Суспільство
1. Ольга Волоська / 24 лютого 2018, 15:49
А яка ситуація по інших ОТГ? І яка сума повинна відшкодовуватись. З іншого боку - чого б ОТГ не надати цільову допомогу безпосередньо атовцям, визначившись із сумою.
2. ЛУНА / 25 лютого 2018, 13:59
1.Ольга Волоська
«З іншого боку - чого б ОТГ не надати цільову допомогу безпосередньо атовцям, визначившись із сумою.»

А что это предусмотрено Законом?Ведь местное самоуправление может действовать только посредством исполнения Закона.Да и пойдет ли непосредственная помощь на проезд.Госсударство издает нормативные акты которые само не исполняет,и решает проблемы за счет громад.Как Вам раздача земли учасникам АТО?Ну в селе еще понятно,а в городе ?За счет какой громады этот вопрос решат для Полтавских АТОшников?Зачем это?Не так много среди бойцов желающих заняться сельским хозяйством.Логично дать им государственную ежегодную финансовую помощь в размере арендной платы за 2га земли,а землю оставить тем кто на ней будет работать.
3. Ольга Волоська / 25 лютого 2018, 16:43
2.ЛУНА
«А что это предусмотрено Законом?»

ОТГ має право надавати цільові допомоги. Для цього потрібні наявні кошти та бажання. Розробляється програма - і все.
2.ЛУНА
«.Как Вам раздача земли учасникам АТО»

Вони її отримують згідно ст. 122 Земельного Кодексу України. А там чітко вказано "Кожен громадянин України має право....". Інше питання - право територіальних громад надавати чи не надавати землю для ведення ОСГ (особисте селянське господарство). Тим більше, що Законом не передбачено передавати такі землі в оренду. а аукнеться таке тоді,коли ці атовці будуть ставати на облік як безробітні. а їх не будуть ставити.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації