Вхід | Реєстрація

Один гектар землі коштує 35 тисяч гривень

Один гектар землі коштує 35 тисяч гривень

У понеділок на апаратній нараді в голови райдержадміністрації обговорювали стан розрахунків за оренду земельних часток та майнових паїв у сільськогосподарських та фермерських господарствах району за 2017 рік.

На це питання звітувалась начальник відділу агропромислового розвитку Тетяна Чердак. Вона повідомила, що в 2017 році 13,9 тисячі власників земельних паїв передали в оренду 47,1 тисячі гектара землі. Загальна вартість орендованих земель становить 1,6 мільярда гривень. Середня вартість одного гектара в Кобеляцькому районі оцінюється в 34,9 тисячі. Середній розмір паю — 3,4 гектара, його вартість — 119,5 тисячі.

— Сума орендної плати, яка планувалась до виплати в минулому році, мала скласти 140,4 мільйона гривень, — говорить Тетяна Андріївна. — Станом на 27 лютого власники паїв отримали 143,5 мільйона або 102,2 відсотка. Основним джерелом орендної плати є грошова форма розрахунку, яка з кожним роком збільшується. Наприклад, у 2013 році коштами було видано 58,6 відсотка, у 2017‑му — 83,4. Також селяни отримали 5,8 тисячі тонн зерна на суму 22,1 мільйона (15,4 %) по середній ціні 3813 гривень за 1 тонну. Іншої сільськогосподарської продукції видано на 1,4 мільйона гривень та надано послуг на 100 тисяч.

Відзначається позитивна динаміка росту відсотка орендної плати від нормативно-грошової вартості земель. У 2013‑му цей показник складав 5,5 відсотка, у 2017‑му — 8,7. У цьому році середній розмір орендної плати становитиме 9,2 відсотка.

— Орендна плата за один пай склала в середньому по району 10,3 тисячі гривень, — повідомила доповідач. — У залежності від нормативно-грошової оцінки землі та розміру паю плата коливається від 1,9 тисячі (5,5 відсотка) за пай розміром 2,79 гектара до 17 тисяч (10 відсотків) за пай 4,16 гектара. Найвищі відсотки сплачують фермерські господарства «Громада-агро» та «Віват», агрофірма «Оріль», найнижчі — господарства «Меркурій», «Довіра» та агрофірма «Славутич».

Також селяни отримують орендну плату за майнові паї. Вартість орендованого майна складає 12,5 мільйона гривень. На сьогоднішній день усі господарства району розрахувались за оренду повністю (227,5 тисячі). Розрахунок проводився коштами.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 березня 2018, 11:22 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації