Вхід | Реєстрація

Час декларацій

Час декларацій

Коли ця стаття вийде у світ, до 1 квітня, дня, коли закінчується термін подання декларацій чиновниками і депутатами, залишиться 16 днів. Між тим, перевірка, проведена редакцією «ЕХО», засвідчила, що слуги народу всіх рівнів не надто поспішають декларувати свої статки і доходи.

Якщо говорити зовсім відверто, то автор цієї статті ще із моменту прийняття українською владою рішення про обов’язкове електронне декларування доходів посадовцями, ставився до цього заходу дуже скептично. А подальший розвиток подій лише підтвердив, що існують усі підстави вважати е-декларування пустою забавкою.

Як ми всі пам’ятаємо, у минулому році оприлюднені високопосадовцями і депутатами декларації на кілька тижнів заполонили практично весь вітчизняний медіа-простір. Не писав і не читав про чужі гроші, маєтки і навіть церкви лише дуже лінивий або мудрий. Почитали, пообурювалися на кухнях і… І благополучно забули. Когось оштрафували на мізерну, як для людей із мільйонними доходами, суму, комусь пригрозили пальчиком. Але ні кримінальної, ні політичної відповідальності не поніс ніхто.

Не будемо згадувати всіх депутатів‑мільйонерів. Згадаймо двох. Олег Ляшко (або людина із вилами). Чоловік, який ніколи в житті не мав великих легальних прибутків, задекларував і величезні суми в готівці, і машини, і нерухомість. Звідки взяв? Виграв у лотерею. І всі дружно зробили вигляд, що повірили. Правоохоронці Ляшка не чіпають, виборці, можна не сумніватися, знову за нього проголосують.

Андрій Река — наш рідний нардеп. Чоловік задекларував майже мільйон готівки у гривнях. І розповів при цьому якусь нісенітницю про обмін автомобілями із сином. І знову всі повірили. І не чіпають, і проголосують.

Так буде і цього разу. Закону, який передбачав би перевірку і серйозне покарання за невідповідність видатків доходам в Україні, не існує.

Виборці, у свою чергу, прекрасно знають, що їх обранці крадуть і не платять податків. Але знову за них проголосують. Бо самі б робили те ж саме, потрапивши до годівнички. А обурюються лише із заздрості, що пофартило не їм, а Реці чи Ляшку.

Правоохоронці декларації чиновників і депутатів перевіряти не поспішатимуть. Хіба що хтось із журналістів «розкопає», що посадовець із зарплатою в 5 тисяч гривень купив автомобіль за мільйон, і напише про це. А потім журналіст має ще й заяву в прокуратуру написати. І тоді, можливо, почнуть перевіряти. Як перевірятимуть — як завжди, за столом у ресторані і з конвертом у кишені.

 

Раз — не п..с

На місці більшості навіть скромних районних депутатів, автор цієї статті взагалі б не поспішав подати декларацію саме до 1 квітня. Адже відповідальність за це просто сміхотворна, як для людей заможних. Ну не подасть той чи інший депутат декларацію вчасно… І що? Ну оштрафують його, якщо захочуть, на 8,5 тисяч гривень. Що це за сума для того ж згаданого Реки, якщо чоловік мільйон готівки декларує?
Єдина більш-менш серйозна відповідальність передбачена, якщо людина вдруге порушить закон про декларування. Тоді її можуть позбавити права займати ту чи іншу посаду. Тобто на рік відсторонять від годівнички. А це вже небезпечно, інші можуть місце зайняти.

Щоб не бути голослівним, нагадаю читачам про відповідальність чиновників і депутатів за несвоєчасне подання е-декларації.

За порушення антикорупційного законодавства передбачено адміністративну і кримінальну відповідальність. Так, згідно статті 172–6 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого становить: несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані тягне за собою накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою або другою, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією доходу чи винагороди та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на 1 рік.

Подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, тягне за собою накладення штрафу від 1000 до 2500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідальність за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, стосовно майна або іншого об’єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 до 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

А от за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей або умисне неподання суб’єктом декларування декларації (у частині майна, доходів вартістю 344,5 тисячі гривень) каратимуть за статтею 366-1 Кримінального кодексу України.

Подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», або умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації караються штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади.

 

Федан, Галушко і…

Напевне, слуги народу добре знають, що ніякої серйозної відповідальності за невчасне подання декларацій не понесуть. І тому не поспішають виконувати вимоги законодавства. Більшість із них, включаючи наших місцевих нардепів, станом на 13 березня цього ще не робили. Тут потрібно зауважити, що редакція не перевіряла декларації всіх без виключення чиновників та депутатів. Поки що ми зосередилися на звітах так званих перших осіб Кобеляцького району, нардепах та окремих депутатах.

Щоправда, є окремі виключення із загального правила. Так, першим із перевірених нами декларантів прозвітував про свої статки начальник Кобеляцького райвідділу поліції Володимир Федан. В принципі, у порівнянні із декларацією 2016 року, у Володимира Івановича нічого принципово не змінилося. Як і раніше, він володіє «Фольксвагеном Джетта» і добудовує житло у Миколаївській області.

Всі інші перші особи, включаючи голову райдержадміністрації, суду та прокурора, декларацій ще не подали. Немає декларацій і міського голови та голів ОТГ та найбільших сільрад району.

Голова РДА Таміла Шевченко у 2017 році додатково повідомляла про зміни у своєму матеріальному становищі. Вона отримала у спадщину земельну ділянку.

Керівник місцевої прокуратури Лариса Коба повідомляла про зміни в зарплаті.

Із депутатів ми знайшли лише декларацію екс-секретаря Кобеляцької міськради, а нині підприємця Сергія Галушка.

Усі інші подаватимуть декларації по-студентськи, тобто в останній момент. А можливо, і взагалі не подадуть. У минулому році таке було. І всі живі та здорові, при мандатах і грошах.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 березня 2018, 16:32 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації