Вхід | Реєстрація

Збираємо великодній кошик

Збираємо великодній кошик

Кореспонденти тижневика підрахували, у яку суму читачам обійдеться відзначення християнського свята і які продукти потрібно освячувати.

8 квітня православні християни відзначатимуть головне релігійне свято Пасху або Воскресіння Христове. Перед походом у церкву кожна господиня збирає великодній кошик. Що в ньому буде знаходитись, залежить від фінансових можливостей кожного. Насправді, традиція освячення продуктів у церкві означає, що людина отримує благословення священика на вживання продуктів, від яких вона відмовлялась під час Великого посту. Тому потрібно святити ті продукти, які були виключені з раціону протягом останніх семи тижнів.

Підбір продуктів у кошику не є випадковим. Кожен продукт має символічне значення.

Традиційно, пасхальний набір складається з паски (головний святковий атрибут, символ Воскресіння), яєць (символ нового життя і відродження), шинки і домашньої ковбаси (символ жертви), масла і сиру (символ божої ніжності) та хрону (символ незламності духу).

Крім продуктів, у корзину кладуть рушник (символ життя) і ставлять свічку (символ світла).

Запам’ятайте, що у великодній кошик не можна класти для освячення: коштовності, документи, гроші та інші матеріальні речі; горілку, коньяк, самогон; кров’янку і продукти, виготовлені з крові тварин.

До речі, великодній кошик збирається лише для благословіння продуктів, які можна вживати після закінчення Великого посту. Тому не потрібно накладати багато їжі.

Кошик можна прикрасити зеленню, яка є символом вічного життя і безсмертя.

 

Скільки коштує вміст кошика

Найдорожчими складовими святкового кошика будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) — 180 гривень за кілограм, буженина (0,5 кг) — 180–200 гривень. Твердий сир (0,5 кг) у середньому коштує 140 гривень, м’який (0,5 кг) — 60, а масло — 120. Десяток яєць обійдеться в 25 гривень, хрін — 10 гривень. 500‑грамову паску продаватимуть за 40 гривень.

Якщо ви все ж бажаєте покласти до кошика алкоголь, то це може бути лише кагор. Середня ціна за пляшку такого вина — 70 гривень.

У підсумку отримаємо суму 495 гривень. Звичайно, ви можете покласти в кошик фрукти, рибу чи більше м’ясних продуктів. Тоді його вартість зросте ще на 120–150 гривень.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 березня 2018, 12:17 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації