Вхід | Реєстрація

Зверніть увагу на робітничі професії

Зверніть увагу на робітничі професії

Минулого тижня на теренах Царичанського регіону відбувся масштабний захід, спрямований на увагу до професійно-технічної освіти, її проблем та перспектив. Захід організований спільно з обласним навчально–методичним Центром вищезазначеного напрямку в Дніпропетровській області. Зустріч передбачала дві частини: пленарну і практичну (проведення квестів та майстер-класів з робітничих професій для школярів). Аналогічні зустрічі вже відбулися в Апостолівському та Межівському районах Дніпропетровської області. У Царичанському районі це було вперше.

 

Чи є майбутнє у профтехосвіти?

У світлі сьогоднішніх реалій воно непевне. Та однозначно, необхідне і вкрай потрібне. Не секрет, що в державі виник вакуум у сфері робітничих професій. Попит на кваліфіковану робочу силу у роботодавців є, а кадрів не вистачає. Молодь звертає більшу увагу на професії економістів, програмістів, юристів, дипломатів, перекладачів, журналістів тощо. З іншого боку, на державному рівні законодавство не спонукає, не заохочує, не стимулює молодих людей до обрання робочих і сільськогосподарських професій. Одним словом, держава на сьогодні не робить належних кроків, щоб ця галузь була престижною і належно оціненою, у тому числі і у фінансовому плані. Та попри всі труднощі, професійні заклади функціонують та різними зусиллями піднімають авторитет і престижність робочого класу. Більш того, кожний поміркований громадянин розуміє, що економіка країни не може розвиватися без робітничих і аграрних кадрів. Економічного розвитку просто не буде. Про це та інше говорили учасники пленарної частини, яка так і називалася «Співпраця професійно–технічних закладів із соціальними партнерами». Обласний захід відбувся у приміщенні адмінбудівлі райдержадміністрації, де його учасниками стали представники обласного центру профтехосвіти, обласного і районного центрів зайнятості, місцевого самоврядування, фермери, керівники агроформувань, представники освіти, об’єднаних територіальних громад, керівники професійно–технічних училищ та багато інших. Присутні обговорювали можливості профтехосвіти у Царичанському регіоні.

Так як Царичанщина вважається сільськогосподарським краєм, то більша увага приділялася саме розвитку аграрного сектору.

На території району функціонує аграрний професійний ліцей. Там навчаються 326 учнів. Крім свого основного завдання, отримання робочої професії, заклад виконує ще одну важливу місію   – підтримує підлітків у соціумі. Адже багато студентів походять із малозабезпечених сімей, не всі мають можливість вступити до вищих закладів освіти, не всі можуть належно оцінити доросле життя, схиляючись до хибних кроків. Для учнів аграрний ліцею – це можливість здобути професійні навички і розвиватися духовно. Діти мають повноцінне культурне дозвілля, студентське життя. Про це повідомила директорка агроліцею Віра Шарівська.

Заступник директора навчально–методичного центру профтехосвіти в області Олена Гришаєва звернула увагу присутніх на те, що професійна мережа не стоїть на місці, вона розвивається. У Дніпропетровському регіоні 58 закладів (53 — ІІ-ІІІ ступенів, 5 — при центрах виконання покарань). У цих закладах навчається близько 23 тисяч студентів, які здобувають 208 робітничих професій. На сьогодні, за словами Гришаєвої, впроваджуються нові форми навчання (професійні коледжі, багатопрофільні центри професійної освіти), триває об’єднання закладів. Також створюються навчально–практичні центри, оснащені сучасною технікою. Один із таких є у Покровському районі. Для дорослих створюються так звані центри кар’єри. Це коли можна перевчитися, орієнтуючись на затребувані професії.

Звичайно, у профтехосвітній мережі є дуже багато проблемних питань і прогалин, як об’єктивних, так і суб’єктивних. Це застаріла матеріальна база, невідповідність попиту пропозиції кадрів, неможливість отримати ліцензії для затребуваних професій (наприклад, для нашого агроліцею дуже потрібні газоелектрозварювальники і пасічники) та багато іншого. Запровадження нових форм і методів у галузі може стати одним із варіантів поліпшення ситуації.

 

Активно ярмаркували і до себе запрошували

Близько тисячі учнів усіх чотирьох громад нашого району цього дня мали змогу відвідати квести і майстер–класи з робітничих професій під гаслом «Я у професії майбутнього». Спочатку на базі Царичанської опорної школи, а потім — Ляшківської, відбулося яскраве ярмаркове дійство. Одинадцять професійно–технічних закладів області, у тому числі і Царичанський аграрний ліцей, учням від 1 до 11 класів давали майстер-класи, представляючи розмаїття професій своїх закладів. Чого тут тільки не було: залізничний ліцей презентував провідників пасажирського вагона, машиністів тепловоза, слюсарів з ремонту рухомого складу; училище будівництва — мулярів, фахівців будівельної справи; Дніпровський центр освіти — кухарів, кондитерів, перукарів, кравців; училище будівельно–монтажних технологій — теслярів, електромонтажників; Петриківське ПТУ № 79 — художників. Наш аграрний ліцей представив кухарів–офіціантів, трактористів–машиністів, механізаторів, робітників фермерського господарства, обліковців з реєстрації бухгалтерських даних, водіїв. Одним словом, вибір був великий і діти із зацікавленням та ентузіазмом брали участь у майстер–класах. А хто відвідав їх три і більше, отримував сертифікати під назвою «За найкращі показники у майстер–класах з робітничих професій» та індивідуальне запрошення на навчання в заклади професійно–технічної освіти Дніпропетровської області. Сертифікати вручала методист і організатор ярмарку Світлана Головченко. Крім цього, діти отримували і заохочувальні солодкі призи. А щоб школярам веселіше було освоювати спеціальності, звучала запальна музика у виконанні фольклорного ансамблю агроліцею, де грають тільки викладачі та майстри виробничого навчання.

Далі захід перемістився у Ляшківську загальноосвітню школу, де майстер–класи відвідали старшокласники громади (а  також Китайгородської й Могилівської). Голова Ляшківської ОТГ Юлія Омелян тепло зустріла гостей, привітала і вручила їм духмяний коровай.

Зі слів заступника директора з виховної роботи агроліцею Наталії Киприч, такий захід на теренах Приорілля пройшов вперше.

— Ми сподіваємось, що такі корисні зустрічі стануть традиційними. Нами була проведена велика підготовча робота і результатами ми задоволені. Учасники й гості заходу схвально відгукувались про високу організацію масштабного дійства, — відзначила Наталія Анатоліївна.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 березня 2018, 17:28 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації